Blockchain in een notendop

Screen Shot 2016-10-06 at 09.53.53Elke economische sector maakt vandaag een (r)evolutie mee die de bestaande businessmodellen grondig door elkaar schudt. Ook in de financiële sector staat een innovatieve golf klaar om alles op z’n kop te zetten: de blockchain-technologie. Van deze technologie wordt op dit moment (terecht) ongelooflijk veel verwacht. Sommigen vergelijken het mogelijke effect ervan op de financiële sector zelfs met dat van het internet op de hele wereld in de jaren 2000. Bij Econopolis volgen we de nieuwste technologieën op de voet, en vanzelfsprekend staat ook de blockchain-technologie op onze radar. Maar laten we eerst duidelijkheid scheppen over deze nieuwe technologie: wat is blockchain eigenlijk?

“We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.” (Wet van Amara)”

Screen Shot 2016-10-06 at 09.55.07

Wat is blockchain?

Een blockchain is een nieuwe technologische toepassing ontwikkeld om gegevens, zoals financiële transacties, op te slaan. Waar vroeger en vandaag gegevens worden bewaard in een centrale gegevensbank, heeft men nu een technologie ontwikkeld: een gedecentraliseerde gegevensbank of de meer gebruikte Engelstalige benaming distributed ledger technology. Het principe van deze nieuwe technologie is als volgt: in plaats van het gegevensverkeer langs één centrale plaats te sturen en daar ook alles op te slaan (zie links op bovenstaande afbeelding), wordt alles bewaard bij elke deelnemer van het netwerk zodat er verschillende exemplaren van de gegevensbank bestaan, zoals rechts op de afbeelding. Hoe dit in de praktijk werkt, schetsen we met een voorbeeld uit de sector van het vermogensbeheer.

Stel dat Econopolis tien aandelen van bedrijf X wil verkopen op de markt, dan verloopt dit proces vandaag als volgt. Van zodra de details van de verkoop zijn afgesproken met de tegenpartij, worden deze naar een centrale tussenpartij gestuurd, daar afgehandeld en opgeslagen. De blockchain-technologie streeft naar het elimineren van deze centrale tussenpartij, en wil de transactie rechtstreeks tussen de partijen afhandelen. Iedereen in het netwerk controleert vervolgens deze transactie en bewaart ze. Waar vandaag de centrale partij de details van de transactie controleert, is het de bedoeling dat in de blockchain-technologie het hele netwerk de transactie controleert. Deze controle gebeurt door het oplossen van complexe wiskundige puzzels, en is alleen succesvol als iedereen van het netwerk zijn stukje van de puzzel oplost. Na een succesvolle controle, gaat de transactie door en worden de details opgeslagen bij iedereen die tot het netwerk behoort. Bij een niet-succesvolle controle, kan de verkoop van de aandelen niet doorgaan.

Status

Momenteel onderzoeken vele partijen hoe ze dit systeem op een succesvolle manier kunnen gebruiken omwille van de zware administratieve kost die een transactie heeft. Een internationaal consortium van banken, R3CEV genaamd, sloeg de handen in elkaar om testplatformen te ontwikkelen die gebruik maken van de technologie. Ook in België zijn verschillende banken zulke platformen aan het uittesten. Hoewel sommigen al ver zijn in dit testproces en dit al effectief zouden kunnen gebruiken, zijn de nationale en internationale regelgeving verre van klaar om dit te ondersteunen. De grootste uitdaging voor de nieuwe technologie in de nabije toekomst is dan ook het nodige vertrouwen winnen van de gebruikers en de regelgevers.

Voor- en nadelen

Bij elke nieuwe technologie horen logischerwijze een hele reeks voor- en nadelen. Hieronder lijsten wij de belangrijkste op die wij op dit moment zien.

VOORDELEN
  • De potentiële kostenbesparingen zijn voor de financiële instellingen de grootste drijfveer om deze technologie te omarmen
  • Aangezien elke transactie door het gehele netwerk moet worden goedgekeurd en de gegevens niet op één centrale plaats bewaard worden, is het in theorie veel beter bestand tegen fraude.
  • De technologie automatiseert het volledige koop- en verkoopproces, wat het veel minder foutgevoelig maakt dan de huidige systemen.
NADELEN
  • De hoge automatisering zal een negatieve impact op de werkgelegenheid hebben
  • De technologie vergt in zijn huidige configuratie meer rekenkracht dan de conventionele systemen. Dit leidt tot een hoger energieverbruik
  • Door de nood aan het oplossen van complexe wiskundige puzzels, is de transactiesnelheid beduidend trager dan in de huidige systemen.

Conclusie

De blockchain-technologie in het bijzonder en de gedecentraliseerde gegevensbank in het algemeen zijn technologieën die een gigantische impact zullen hebben op de financiële sector en bij uitbreiding op de gehele wereldeconomie. Het potentieel is enorm, maar op korte termijn zijn er ondanks het enthousiasme nog teveel beperkingen om een volwaardig alternatief te zijn voor de huidige systemen. Ondanks de huidige beperkingen, zijn we ervan overtuigd dat de impact op lange termijn gigantisch zal zijn. Econopolis gelooft dan ook eerder in een evolutie dan een revolutie.

Matthieu Jacobs, Econopolis©Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 6 oktober, 2016 in Blockchain, Technologie