Google Glass: het leven na de hype

U dacht dat de Google Glass dood en begraven was? Niets van. Een groep Vlaamse ondernemers die momenteel door Silicon Valley trekt, leert dat u het gadget best niet te snel afschrijft. Lauren Kleynjans van het investeringsteam van Econopolis merkt dat er bij gebruikers toch nog wat schroom is om de bril in het openbaar op te zetten.

Mountain View, Californië. Een klein uurtje rijden van San Francisco. Het is twee uur wanneer het verkeer Belgische proporties aanneemt. De stad maakt deel uit van het veelbesproken Silicon Valley en verzamelt de grootste technologiebedrijven ter wereld. Je stoot er onder andere op de hoofdzetels van Apple, Google en Facebook. Naast de technologiereuzen vinden ook heel wat beloftevolle starters onderdak in deze vallei. Zo’n 20.000. Dat staat toch te lezen op AngelList, het Amerikaanse platform dat investeerders, jonge bedrijven en jobzoekenden samenbrengt.

In dit centrum voor high tech innovatie vertoef ik de komende week. Ik neem er bovendien deel aan het Singularity University Program. Deze universiteit vond haar ontstaan in het idee dat er tal van technologieën veranderen aan een exponentieel tempo. Het uitgangspunt is de Wet van Moore. Deze voorspelt een verdubbeling in processorcapaciteit om de 24 maanden. Singularity University meent dat deze ook geldt voor technologische vooruitgang en zou leiden tot een singulariteit. Dit is een breekpunt in de toekomst en vindt plaats wanneer de menselijke intelligentie de resulterende maatschappij niet meer begrijpt.

De technologieën die in het programma aan bod komen, begrijp ik hopelijk wel allemaal. Meer nog, ik ga ze proberen uit te leggen.

Glasshole

Vorig jaar vergeleek nieuwssite TechChrunch Google Glass, de draagbare computer in de vorm van een bril, met Segway, het zelfbalancerende eenpersoons vervoermiddel.

Gigantisch gehypet, gigantisch gefaald.

Google Glass werd begin dit jaar dood verklaard. Toen guru Rob Nail van Singularity University bij zijn openingsspeech het technisch snufje opzette, werd er dan ook verbaasd opgekeken.

rob-nail-300x198

Wanneer hij de vraag stelde of er in de zaal nog andere gebruikers aanwezig waren, staken slechts een drietal deelnemers voorzichtig hun hand op. Bleek dat bij het inpakken van hun valies Google Glasses de selectie niet had gehaald. De bril mocht niet mee naar Singularity University. Naar het programma in Silicon Valley waar de convergentie van exponentiële technologie centraal staat. Naar het programma waar we overweldigd worden door alle nieuwste technologieën.

En daar was een eenvoudige verklaring voor. In San Francisco worden gebruikers van Google Glass namelijk uitgemaakt voor “Glasshole”. Na luidkeels gelach werd de term door alle techbedevaarders snel neergepend. Ook door mij. De taferelen waarbij de early adopters vies bekeken worden, vonden ook twintig jaar geleden plaats. Alleen was de gsm toen het mikpunt van verontwaardiging. Gebruikers in restaurants en andere openbare plaatsen maakten zich niet bepaald populair met het nieuwe toestel. Alle deelnemers begonnen hevig te knikken. En kijk nu. Wie kan zijn smartphone vandaag nog missen? Niemand.

Een dergelijk exponentieel traject ziet hij ook voor de hightech bril. De voorbije twee jaren hebben we kennis gemaakt met het prototype. Vandaag ligt het project terug op de tekentafel bij Google. Naast design zal de technologiereus vooral op privacyoverwegingen werken. Google Glass is niet dood. Google Glass is gewoon bezig met zijn tweede iteratie. En zo zullen er nog vele volgen. Het falen van de hightech bril geeft onze guru een extra reden om te geloven dat de technologie disruptief zal zijn. Disruptief in een exponentiële manier, niet lineair.

linear-vs-exponential

Het is dat exponentiële dat het menselijk brein moeilijk kan vatten. En ook het mijne. Singularity University belooft daar de komende dagen verandering in te brengen.

Econopolis trekt deze week met een groep Vlaamse ondernemers naar de technologische hotspot van de wereld. Gedurende het hele verblijf kunt u op standaard.biz exclusief de blog over deze reis naar Silicon Valley meevolgen.

De Standaard, 29/09/2015
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.beEconopolis

Cet article a été rédigé par Econopolis

le 29 septembre, 2015 sur Press