Grafiek van de week: Inflatie vreet klassiek sparen aan

Een van de Belgische grootbanken verlaagde deze week de rente op het klassieke spaarboekje tot een historisch dieptepunt van 0,15%. Dat nog net positieve rendement is evenwel een illusie in het licht van de inflatie. Die zorgt er voor dat de klassieke spaarder gevoelig aan koopkracht verliest.

Belgie spaarrente swap

De rente op het klassieke spaarboekje is vandaag nog net positief, maar dat volstaat niet om ook de inflatie te compenseren. Die inflatie bedraagt vandaag 1,5%. Het reële rendement op het spaarboekje is vandaag dan ook negatief.

En die situatie zal op korte termijn allicht niet verbeteren. Het maakt immers deel uit van een bewuste beleidskeuze van de ECB. Gezien de situatie van de Europese economie en de plannen van de ECB ziet het er naar uit dat de spaarrentes op z’n minst nog een aantal jaar in de buurt van de huidige extreem lage niveaus blijven hangen. Maar ondertussen is er nog altijd de inflatie. In haar jongste vooruitzichten raamt de Nationale Bank de inflatie voor 2016 en 2017 op respectievelijk 1,9% en 1,7%.

Dat impliceert dat de gewone spaarder de komende twee jaar op zijn/haar spaarboekje een dikke 3% aan koopkracht zal verliezen.Dit artikel werd geschreven door Bart Van Craeynest

op 4 december, 2015

Bart Van Craeynest ging na zijn studies economie aan UFSIA aan de slag als econoom in de financiële sector. Hij volgt in deze functie al meer dan 15 jaar de Belgische en de internationale economische ontwikkelingen, en de impact hiervan op de financiële markten. Na een langere passage bij een grootbank werd hij in 2010 hoofdeconoom bij een Belgische financiële instelling. Sinds 2015 vervult Bart Van Craeynest bij Econopolis de rol van hoofdeconoom. Hij is medeverantwoordelijk voor de economische lijn van het huis en nauw betrokken bij het uittekenen van de beleggingsstrategie.