Axa-aandeelhouder stemt met zijn voeten

Afgelopen maandag kondigde Axa de overname van XL Group aan, zijn grootste aankoop ooit. Volgens het persbericht ging het om een fantastische deal, maar misnoegde aandeelhouders duwden het aandeel prompt 10% lager.

imagesMet 107 miljoen klanten en activiteiten in 64 landen is Axa een van de grootste verzekeraars ter wereld. De groep is een hybride verzekeraar, want is zowel actief in spaarproducten en levensverzekeringen, in schadeverzekeringen en in vermogensbeheer. Afgelopen jaar haalde Axa zo’n 23% van zijn winst uit Frankrijk, 37% uit de rest van Europa, 17% uit Azië, 18% uit de VS en 5% uit de rest van de wereld. De groep wordt sinds september 2016 geleid door de Duitser Thomas Buberl. Hij verving Henri de Castries die bijna 17 (!) jaar aan het hoofd van de groep stond.

Fors prijskaartje

Voor de overname van de Amerikaanse schade(her)verzekeraar XL Group tast Axa diep in zijn buidel. Het legt liefst 15,3 miljard dollar (12,4 miljard euro) in cash op tafel. Voor de aandeelhouders van XL Group betekent het bod een premie van 33% tegenover de koers van 2 maart. Ten opzichte van de koers van eind 2017, bedraagt de premie zelfs net geen 64%.

Axa wil de transactie financieren uit zijn cashpositie, de opbrengsten uit de geplande beursintroductie van zijn Amerikaanse activiteiten in levensverzekeringen en vermogensbeheer, en de uitgifte van achtergestelde schulden. Ondanks de grote omvang van de overname (de overnameprijs bedraagt meer dan een vijfde van Axa’s beurskapitalisatie), zal deze de solvabiliteit van Axa niet fors aantasten. De Solvency II ratio zou per eind 2018 tussen de 190 en 200% uitkomen tegenover 205% per eind 2017. Door het grotere belang dat schadeverzekeringen zullen krijgen in de nieuwe combinatie, resulteert in lagere kapitaalvereisten.

Transformatieve deal

Vorig jaar haalde Axa bijna de helft van zijn winst uit spaarproducten en levensverzekeringen, 35% uit schadeverzekeringen, 8% uit gezondheidsverzekeringen en 8% uit vermogensbeheer. Door de transactie wordt Axa nu het wereldwijde nummer 1 voor  schadeverzekeringen voor bedrijven en wordt Axa vooral een schadeverzekeraar.

De overname betekent dat Axa er vanuit gaat dat de premies voor schadeverzekeringen in de komende jaren moeten kunnen stijgen in de VS. Rekening houdend met de hoge schadelast door natuurrampen waarmee Amerikaanse schadeverzekeraars vorig jaar te maken kregen (306 miljard dollar) houdt deze redenering steek. Doordat het belang van schadeverzekeringen bij Axa zal groeien zal de groep ook minder afhankelijk worden van de ontwikkelingen op de financiële markten.

Veel vraagtekens

downloadToch plaatsen analisten en investeerders vraagtekens bij de transactie, de hoge prijs en de strategische switch van de groep. Onder zijn vorige topman zette Axa lange tijd in op spaar- en levensverzekeringsproducten en vermogensbeheer. De aankoop van XL Group in combinatie met de IPO van de Amerikaanse levensverzekeringsdivisie betekent dus een radicale koerswijziging. Expansie in Azië is een onderdeel van de strategie van Axa. De overname van XL Group draagt daar niets aan bij, want zal het belang van deze regio nog doen afnemen.

Axa betaalt meer dan 14 keer de winst en anderhalve keer de boekwaarde voor XL Group. Dit is fors meer dan de eigen multiples of deze waaraan concurrenten noteren. Axa mikt op 400 miljoen dollar aan synergiën, maar of die haalbaar zijn moet nog blijken. Axa’s laatste grote overname (Winterthur) dateert van 2006 en was geen voltreffer. Gezien zijn omvang wordt de integratie van XL Group geen makkelijke opgave.

Tenslotte had een aantal beleggers er op gerekend dat Axa de inkomsten uit de geplande IPO van haar Amerikaanse levensverzekeringstak zou gebruiken voor een hogere verloning van de aandeelhouders en niet voor een overname.

Of Axa vandaag de juiste strategische keuzes maakt én daar geen te hoge prijs voor betaalt, moet nog blijken. Beleggers gunnen de directie momenteel niet het voordeel van de twijfel.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 9 maart, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.