Balta: tapijt tegen de vlakte

Balta verraste op 24 november vriend en vijand met een winstwaarschuwing. De koers van het aandeel is sindsdien met zo’n kwart gedaald. De waarschuwing komt er omwille van meerdere redenen. Vooreerst ziet Balta een verzwakking van de groei in haar belangrijkste “Rugs” divisie. Hier produceert het bedrijf losse tapijten die voornamelijk verkocht worden door grote retailers, zoals IKEA en Steinhoff. De tweede boosdoener zijn de valuta en grondstoffenprijzen. Stijgingen in de prijzen voor propyleen, latex en polyamide zorgen ervoor dat de marge van het bedrijf onder druk komt.

baltabroadloom-home-01

Geen vliegende start

Balta trok zo’n half jaar geleden naar de beurs in wat we een moeizame beursintroductie kunnen noemen. Er werden namelijk 11% minder aandelen verkocht dan origineel gepland. Dit zorgt ervoor dat de vorige eigenaar, de private equity partij Lone Star, nog steeds zo’n 56% van het bedrijf in handen heeft. We merken op dat de lock-up van Lone Star zonet komt te vervallen en deze partij dus voor het eerst in staat is aandelen te verkopen. We betwijfelen echter of Lone Star geïnteresseerd is haar aandelen van de hand te doen aan de huidige koers.

Naast het volume van de beursintroductie werd het aandeel aan de onderkant van de vork geprijsd: de initiële vork was 13,25 à 16 euro per aandeel en het trok uiteindelijk aan 13,25 euro naar de beurs, om bij de start van handel direct onder deze uitgifteprijs te duiken. Samen met de winstwaarschuwing kunnen we wel stellen dat dit geen gedroomde beursstart is voor het bedrijf.

Temporary pain, long-term gain?

De vraag is uiteraard of de negatieve evolutie nu volledig verdisconteerd is in de koers en of het bedrijf kan bewijzen dat deze tegenwind tijdelijk is. Het probleem met een recente beursintroductie is dat er weinig track record is en beleggers dus weinig vertrouwen kunnen putten uit het verleden.

We zijn echter van mening dat op z’n minst een aantal zaken tijdelijk van aard zijn. Zo kan het bedrijf de stijging in grondstoffenprijzen doorgeven aan de klant, maar dit neemt tijd: prijsstijgingen kunnen enkel doorgegeven worden bij de jaarlijkse vernieuwing van contracten. Verder wordt het bedrijf geplaagd door tijdelijke herstructureringskosten die gepaard gaan met de rationalisering van haar productiefootprint. We wijzen er verder op dat Balta eind 2018 de kans heeft haar schulden te herfinancieren. Gegeven het private equity verleden zit het namelijk opgezadeld met hoge financieringslasten. Eens ze succesvol kunnen herfinancieren, maakt dit middelen vrij die elders kunnen worden aangewend. Dit zou wel eens kunnen samenvallen met andere tijdelijke tegenwinden die op dat moment zouden kunnen worden omgedraaid.

We kijken uit naar verdere updates van het bedrijf, gezien de duidelijke nood aan meer visibiliteit. Het management heeft nu de belangrijke taak het vertrouwen te herstellen en aan te tonen dat de moeilijke situatie inderdaad tijdelijk is.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 15 december, 2017