Belgische aandelen doorgelicht

Bij Econopolis volgen we de Belgische aandelenmarkt op de voet. We lanceerden in oktober 2018 een nieuw fonds dat uitsluitend investeert in Belgische aandelen. We haalden recent met Danny Van Quaethem ook extra expertise op dat vlak in huis. Danny volgt de Belgische aandelenmarkt al meer dan 30 jaar op.

schermafbeelding-2018-11-20-om-08-49-45

Over die heel specifieke markt verscheen dit weekend een interessant boek bij de zakenkrant De Tijd. Het boek met als intrigerende titel Sla munt uit de beurs en ondertitel “100 Belgische aandelen doorgelicht” is van de hand van Serge Mampaey, specialist financiële markten bij de zakenkrant. 26 van de ‘Belgische kampioenen’ van het in oktober gelanceerde nieuwe Econopolisfonds passeren de revue in dit bijzonder lezenswaardige boek.

(Meer info: https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen/100-belgische-aandelen-doorgelicht/10067844.html)

In een interview met de krant antwoordt auteur Mampaey op de vraag welk soort aandelen je als belegger zeker in portefeuille moet hebben het volgende: ‘Spreiding is essentieel. De crisis van 2008 heeft aangetoond dat wie tot over zijn oren in banken zat, verliezen leed die in jaren niet goed te maken zijn. Zie een portefeuille als het bouwen van een huis: eerst moeten de fundamenten in orde zijn. Die bestaan uit kwaliteitsbedrijven met een lange staat van dienst, weinig schulden, een goed management en liefst familiale controle waardoor geen gekke dingen gedaan worden. En waar je vrij zeker bent een dividend te ontvangen. (…) De muren kunnen bestaan uit solide bedrijven die profiteren van structurele groeitrends (…). Het dak zal je goed moeten controleren op gaten, en af en toe zal je een dakpan moeten vervangen. In dat deel van je portefeuille kan je meer cyclische ondernemingen stoppen of nieuwsgedreven bedrijven zoals uit de biotechsector. Bedrijven die je in het oog moet houden, maar die niet de hoofdmoot van je investeringen mogen uitmaken.’ Een beleggingsfilosofie die we met Econopolis volledig kunnen onderschrijven…Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 20 november, 2018