Big pharma: veel geld en nauwelijks groei.

Maandag liet Novartis weten dat het 8,7 miljard dollar op tafel legt voor AveXis, een biotechbedrijf zonder omzet. Deze en enkele andere recente spraakmakende deals duiden op grote overnamehonger in de farma-industrie.

Novartis ruilt diversificatie in voor focus

Met een omzet van circa 49 miljard dollar behoort het Zwitserse Novartis tot de wereldtop in de farmasector. De groep is actief is in innovatieve geneesmiddelen (farmaceutica en kankergeneesmiddelen), generische geneesmiddelen en oogverzorging.

novIn 2014 deed het bedrijf enkele transformatieve miljardendeals onder zijn toenmalige topman Joe Jimenez. Zo verkocht Novartis zijn afdeling dierengeneeskunde voor 5,4 miljard dollar aan zijn Amerikaanse branchegenoot Eli Lilly. Met GlaxoSmithKline (GSK) zette Novartis een drievoudige deal op. Het verkocht zijn divisie vaccins aan GSK voor 5,25 miljard dollar en kocht alle activiteiten van GSK in oncologie voor 16 miljard dollar. Daarnaast voegde Novartis zijn divisie consumentenproducten samen met deze van GSK. Novartis kreeg een belang van 36,5% in de joint venture. Eind maart van dit jaar kocht GSK dit belang uit in ruil voor 13 miljard dollar.

In de komende jaren zal Novartis vermoedelijk nog meer opschuiven richtingeen pure geneesmiddelenspeler. Over de toekomst van Alcon, de afdeling oogverzorging van Novartis, valt een beslissing in de eerste helft van volgend jaar. Voor de hand liggende oplossingen zijn een verkoop of een spin-off (afzonderlijke beursnotering). Positief voor de waardering van Alcon is dat deze divisie na lange tijd eindelijk opnieuw groei vertoont. Ook Sandoz, de divisie generieke geneesmiddelen, staat ter discussie. De globale markt voor generieke geneesmiddelen staat al enige tijd onder druk en dit vooral door toenemende concurrentie uit India en China. Vooral in het segment klassieke generieke geneesmiddelen (in de VS) is er prijsdruk. In ‘biosimilars’ (complexere, biologisch gelijkwaardige geneesmiddelen) is wel nog veel groeipotentieel. In dit laatste segment is Novartis een marktleider en wil het ook graag actief blijven. Voor de portefeuille klassiek generieke geneesmiddelen bekijkt Novartis permanent alle opties, maar zijn er geen concrete plannen op korte termijn.

Novartis heeft een belang van 6,2% (maar 33% van de stemrechten) in concurrent Roche. Toch heeft Novartis hiermee weinig zeggenschap over Roche, want familiale aandeelhouders hebben samen 45% van de stemrechten in handen. Eind 2017 besliste Novartis om zijn belang in Novartis niet te verkopen. Vandaag is dit belang circa 12,2 miljard dollar waard. Misschien komt het toch ooit tot een fusie tussen Novartis en Roche – beide bedrijven liggen bij wijze van spreken op een boogscheut van elkaar en hebben een gelijkaardiger profiel dan vroeger –, maar het zijn de familiale aandeelhouders van Roche die het laatste woord hebben. Zoniet kan Novartis zijn belang te gelde maken wanneer dit opportuun lijkt.

Waarom op overnamejacht gaan?

Novartis rekent voor dit jaar op een ‘low to mid single digit’ (2 à 5%) omzet- en winstgroei. 2019 en 2020 beloven echter moeilijker te worden omwille van patentverliezen. Overnames die de toekomstige groei ondersteunen zijn dus welkom. Daarnaast hintte de directie eerder al op overnames. Zo zei ze dat een deel van de opbrengst uit de verkoop van het belang in de joint venture met GSK voor overnames zou kunnen dienen.

Novartis is lang niet de enige in de sector die jacht maakt op overnames. Zo kwam het Belgische Ablynx eind januari dit jaar voor 4,8 miljard dollar bij Sanofi terecht nadat de biedingen van Novo Nordisk te licht werden bevonden. Nog dit jaar kocht Celgene voor 7 miljard dollar biotechbedrijf Impact Biomedicines. Vorige week nog liet het Japanse Takeda weten dat het een bod overweegt op Shire (beurskapitalisatie 47 miljard dollar).

De overnamejacht in de farmasector is vooral te wijten aan de zwakke groeivooruitzichten waarmee veel spelers kampen. Zo zullen onder meer GSK, Novo Nordisk, het Duitse Merck, Roche en Sanofi dit jaar minder dan 10% winstgroei kunnen voorleggen. Dit komt omdat hun pijplijn niet of nauwelijks genoeg nieuwe medicijnen oplevert om de winstdaling door patentverliezen op te vangen. Naast kostenbesparingen zijn overnames dan de meest voor de hand liggende oplossing. Bovendien beschikken de meeste farmabedrijven over diepe zakken wat hen toelaat om overnames probleemloos te financieren.

AveXis

29805398596_b4a21ce01e_bDe overname van AveXis is het eerste grote wapenfeit van Vasant Narasimhan, de nieuwe topman van Novartis. AveXis is een Amerikaans biotechbedrijf dat actief is in gentherapie, meer bepaald in de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden voor de behandeling van zeldzame en levensbedreigende neurologische genetische aandoeningen zoals bijvoorbeeld de spierziekte SMA (Spinal Muscular Atrophy). AveXis heeft momenteel nog geen producten op de markt en realiseerde daardoor vorig jaar nul dollar inkomsten en een nettoverlies van 81 miljoen dollar. Dat Novartis maandag 8,7 miljard dollar (een premie van liefst 88% op de slotkoers van vrijdag) bood voor het bedrijf is omdat het gelooft in het potentieel van AveXis. Novartis rekent erop dat AveXis in de komende jaren een miljardenomzet zal genereren en dat het vanaf 2020 een positieve bijdrage zal leveren aan de winst van Novartis.

Afspraak in 2020

Vandaag zijn farmabedrijven bereid om erg diep in hun buidel te tasten om het groeipotentieel dat zelf missen aan te kopen. Het overnamebedrag dat Novartis vandaag voor AveXis veil heeft lijkt torenhoog. Over enkele jaren zal moeten blijken in hoeverre dit bedrijf echt veel waarde toevoegt voor Novartis en de hoge overnameprijs dus al dan niet verantwoord is.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 13 april, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.