Britse centrale bank verhoogt de rente

Met een werkloosheidsgraad die gezakt is tot het laagste niveau sinds midden jaren 70 en een inflatie die in september 3% bereikte, besliste de Bank of England (BoE) deze week om haar beleidsrente te verhogen. Met de eerste renteverhoging sinds midden 2007 tilt de BoE haar rente terug naar 0,5%. Tegen de achtergrond van de werkloosheid en de inflatie lijkt dat een voor de hand liggende stap, maar zo eenvoudig ligt het niet. Opmerkelijk is dat de rentestap niet zozeer kadert binnen positieve economische vooruitzichten, maar eerder binnen een analyse van economische zwakte.

boe

De BoE blijft heel erg somber over de impact van de Brexit op de Britse economie. Zij gaat ervan uit dat het groeipotentieel van de economie zwaar aangetast wordt. Dat groeipotentieel geeft het niveau van economische groei aan dat haalbaar is zonder dat de inflatoire druk toeneemt. Als dat niveau zakt, dan moet de centrale bank sneller ingrijpen om een toename van de inflatie te vermijden. Volgens de BoE zit de Britse economie vandaag in die situatie door de onzekerheid verbonden aan de Brexit. Ze is dan ook niet erg optimistisch over de economische vooruitzichten.

Tegen die sombere achtergrond is de renteverhoging niet meteen het startschot voor een hele reeks rentestappen in het kader van de ‘normalisering’ van de rente. In vergelijking met de huidige economische vooruitzichten dringt de vraag zich zelfs op of deze renteverhoging wel een goed idee is. Op termijn zijn verdere rentestappen mogelijk, maar die zullen heel geleidelijk gebeuren en vooral afhangen van hoe de economie zich ontwikkelt. Op basis van de verklaringen van de BoE werden in de markt dan ook de verwachtingen voor verdere renteverhogingen neerwaarts herzien, wat resulteerde in een lagere langetermijnrente en een zwakker pond.

Gezien de specifieke situatie van de Britse economie moet de rentestap van de BoE in geen geval gezien worden als een voorbeeld voor de ECB. Die is nog wel een tijdje zoet met het geleidelijk bijsturen van haar obligatieaankoopprogramma. De eerste renteverhoging door de ECB moet pas binnen twee jaar verwacht worden.     Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 3 november, 2017