Econopolis ambieert vestiging in Silicon Valley

De Antwerpse vermogensbeheerder Econopolis wil een aanwezigheid aan de Amerikaanse westkust uitbouwen. ‘Software wordt steeds belangrijker.’ En Silicon Valley is het epicentrum van de software-industrie.

Dat Econopolis sterk gelooft in de technologiesector steekt het niet onder stoelen of banken. Oprichter en boegbeeld Geert Noels kon enkele jaren geleden al een kantoor in Singapore inhuldigen en wil hetzelfde bereiken met enkele vaste medewerkers in Silicon Valley, Californië. ‘We willen de discussies over de grote techspelers van veel dichterbij volgen’, zegt hij daarover. ‘Het biedt bovendien het voordeel dat we de eigen streek niet bevoordelen in onze wereldwijde portefeuille.’

Een voet aan de grond in de economische hotspot is de logica zelve, vindt ook hoofdstrateeg Maarten Geerdink. ‘Software wordt steeds belangrijker. We geloven dat daar nog veel groei mogelijk is.’

Econopolis verstrengt bovendien zijn selectiecriteria voor wat duurzame financiële producten zijn. Bij de oprichting negen jaar geleden, met de bankencrisis in het achterhoofd, besloot Noels financiële aandelen radicaal uit te sluiten wegens dubieuze bestuurspraktijken. Andere bedrijfsmodellen die hij onhoudbaar achtte, werden ook geweerd. Geerdink, die zo’n jaar geleden neerstreek
bij Econopolis, licht toe: ‘We krijgen steeds vaker vragen van mensen die een vermogen willen opbouwen door te investeren in bedrijven die geen maatschappelijke controverse torsen of kunnen veroorzaken. Waar we vroeger al de uitsluitlijst van het Noorse Pensioenfonds volgden, houden we nu ook rekening met de rating van het onderzoeksbureau Sustainalytics.’

Sustainalytics levert scores af voor bedrijven en landen die gebaseerd zijn op duurzaamheidscriteria inzake milieu en bestuurlijke en maatschappelijke impact.

Het vergt wat denkwerk om te ontwaren welke bedrijven overeind blijven zonder premies of andere subsidies. ‘Dat vergt financiële kennis. We zijn beleggers en geen filosofen’, stelt Noels.

De concrete investeringsbeslissingen wil Geerdink niet afzetten tegenover een benchmark (referentie). ‘We willen niet gedwongen worden om te investeren in effecten die we niet interessant vinden, maar die toevallig deel uitmaken van de benchmark’, verduidelijkt hij. Zo’n benchmark beperkt onder meer de keuze voor aandelen of obligaties.

De kleine belegger kan binnenkort deelnemen aan de beleggingsstrategie van het team van Geerdink. Voor vermogensbeheer ontvangt Econopolis enkel rijkere klanten. Maar later dit jaar wordt een spiegelfonds van Econopolis Patrimonial Sustainable uitgegeven bij de retailbank Crelan. Daar zal de instapdrempel veel lager liggen. ‘We blijven een boetiek, en in die niche voelen we ons goed’, stelt Noels.

Econopolis lanceerde eind 2010 zijn eerste patrimoniale fonds voor particuliere beleggers, Crelan Fund EconoFuture. Dat fonds heeft zes jaar later 161 miljoen euro onder beheer. Het realiseerde de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 2,7 procent, leren gegevens van de fondsenspecialist Morningstar.

Screen Shot 2016-08-22 at 09.44.59Econopolis

This article was written by Econopolis

on 22 August, 2016