EEN AUTHENTIEKE VERDEDIGER VAN HET KAPITALISME

Professor. Zeventig plus. Transgender. “De ultieme anti-Piketty”. “Een authentieke verdediger van het kapitalisme”. Inderdaad, op 4 december mogen we met Deirdre McCloskey (76) een meer dan intrigerende gastspreker verwelkomen op onze halfjaarlijkse Economic Encounter.

deidremccloskeyfotoBuitenbeentje met opmerkelijke stellingen

Deirdre McCloskey (76) is een Amerikaanse professor die tijdens haar universitaire carrière niet alleen economie, maar ook geschiedenis en communicatie doceerde. Ze schreef ook een meer dan stevig oeuvre bijeen met titels als Econometric History, If You’re So Smart: The Narrative of Economic Expertise en Does the past have useful economics?. McCloskey beschikt over een fantastische pen en is een meer dan bevlogen spreekster. Als geen ander slaagt ze er bovendien in economie aan allerlei andere disciplines te verbinden. Haar bekendste werk is echter geen economisch boek, maar wel een autobiografisch, Crossing: a memoir. Daarin beschrijft ze heel openlijk haar transitie van man naar vrouw, na een huwelijk van meer dan dertig jaar en als vader van twee kinderen.

boekcover1boekcover3

boekcover4

Deirdre McCloskey mag terecht een buitenbeentje genoemd worden in de economisch-academische wereld. Ze is een moedige vrouw die boude stellingen durft in te nemen. Zo ziet McCloskey bijvoorbeeld economie vooral als menswetenschap en vindt ze dat in de economie al te vaak een zinloos papieren wereldbeeld wordt gecreëerd op basis van modellen en cijfers die niets vertellen over hoe de wereld echt in elkaar steekt. Als je naar de mensen kijkt, zo zegt ze, kan je niet anders dan besluiten dat een stelling als ‘de vrije markt is amoreel’ totaal absurd is.

 

De vrije markt zorgt voor minder ongelijkheid

tweetdeirdre2Deirdre McCloskey begon haar academische carrière als anarchist en Marxist, maar vandaag wordt ze soms weggezet als “de laatste verdediger van het kapitalisme” en de ultieme anti-Piketty’. Over diens“Kapitaal in de 21e eeuw” pende ze trouwens een recensie van maar liefst 50 pagina’s bijeen. McCloskey argumenteert daarin dat de vrije markt helemaal niet aan de oorzaak ligt van ongelijkheid. Integendeel, het is net door de komst van de wereldhandel en de vrije markt dat er minder ongelijkheid is. Als historica toont ze daarbij aan dat er de Verenigde Staten na 1800 40 recessies zijn geweest, waarvan minstens 5 die aan die van 2008 konden tippen en toch lag telkens het gemiddelde inkomen hoger na de recessie dan ervoor.

tweetdeirdreMcCloskey vindt trouwens dat er niks mis is met ongelijkheid, wat in haar ogen wel niet wil zeggen dat je als maatschappij geen sociale verplichtingen hebt en hulpbehoevenden aan hun lot moet overlaten. Integendeel. Niet iedereen moet gelijk zijn, maar je moet iedereen wel gelijke kansen aanbieden zodat ze optimistisch vooruit willen. Je moet ondernemerschap net stimuleren, want die maakt van de wereld een betere plek.

Economie en ethiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

geertn-square-smallEconomie en ethiek zijn volgens McCloskey onlosmakelijk met elkaar verbonden. “De markt heeft om goed te functioneren deugden als eerlijkheid, wijsheid, bezonnenheid, verantwoordelijkheid en naastenliefde nodig.”, is haar best opmerkelijke stelling. “Kiezen wat je koopt én tegelijkertijd elke cent maar één keer kunnen uitgeven; dat vraagt om vrijheid én zelfbeheersing.” Als ondernemer moet je daarnaast ook over voldoende moed en empathie beschikken en jezelf kunnen beheersen.

Bij Econopolis houden we van authentieke mensen die hun nek durven uitsteken en de (economische) wereld eens met een andere bril durven bekijken. In ons kantoor hangt niet voor niets volgende spreuk van Mark Twain: “Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.”

Geert Noels


Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 7 november, 2018