Eurodollar terug op ‘normaal’ niveau, en nu?

Sinds begin 2017 verstevigde de euro zo’n 18% tegenover de dollar. Met die beweging keerde de eurodollar terug naar z’n langetermijngemiddelde op 1,22 dollar per euro. Daarmee ligt de wisselkoers vandaag op een ‘normaal’ niveau. De voor de hand liggende vraag is wat er nu volgt.

eurodollar

Het renteverschil tussen de VS en Europa en het relatieve monetaire beleid, inclusief de dynamiek van de balansen van de Fed en de ECB, spelen al geruime tijd in het voordeel van de dollar. Maar de wisselmarkten trokken zich daar het voorbije jaar weinig van aan. De markten focusten vooral op het toenemende optimisme, zowel op economisch als op politiek vlak, in Europa. En dat vertaalde zich in een sterkere euro. Het blijft de vraag hoe ver dat optimisme kan dragen. De economische vooruitzichten voor de Eurozone zijn veelbelovend, maar dat zijn ze ook voor de Amerikaanse economie. Vooraanstaande Franse en Duitse economen lanceerden recent een voorstel om van de Eurozone een sterkere unie te maken, met o.m. een relevant euro-fonds dat lidstaten kan helpen bij economische schokken en euro-obligaties. Voorlopig blijft het weinig waarschijnlijk dat de Merkel-Macron tandem zo’n pakket maatregelen ook effectief kan realiseren.

De gevolgen van de recente eurorit doen zich voelen. De sterkere euro weegt op de Europese exporteurs. De impact op het herstel in de Eurozone blijft evenwel beperkt, doordat dat ondertussen meer binnenlands gedragen wordt. Daarnaast duwt de zwakkere dollar de Amerikaanse inflatie duidelijk hoger, wat de kans op verdere renteverhogingen door de Fed verhoogt. En uiteraard voor beleggers is de impact ook aanzienlijk. Sinds begin 2017 klom de Amerikaanse aandelenmarkt zo’n 25%. Teruggerekend naar euro blijft daar evenwel maar 7% van over.

Het huidige optimisme over de Eurozone kan nog wel een tijdje aanhouden. Toch lijkt het waarschijnlijker dat de harde cijfers rond de renteverschillen tussen de VS en Europa, en het feit dat de Fed haar balans de komende kwartalen gevoelig afbouwt, terwijl de ECB nog altijd geld blijft bijdrukken, op termijn terug de bovenhand neemt.Dit artikel werd geschreven door Bart Van Craeynest

op 19 januari, 2018

Bart Van Craeynest ging na zijn studies economie aan UFSIA aan de slag als econoom in de financiële sector. Hij volgt in deze functie al meer dan 15 jaar de Belgische en de internationale economische ontwikkelingen, en de impact hiervan op de financiële markten. Na een langere passage bij een grootbank werd hij in 2010 hoofdeconoom bij een Belgische financiële instelling. Sinds 2015 vervult Bart Van Craeynest bij Econopolis de rol van hoofdeconoom. Hij is medeverantwoordelijk voor de economische lijn van het huis en nauw betrokken bij het uittekenen van de beleggingsstrategie.