Europese economie naar hogere versnelling

Na jaren van vrij matige economische groei lijkt de Eurozone eindelijk naar een hogere versnelling te schakelen. De voorbije zomer groeide de euro-economie met 2,5% in vergelijking met een jaar eerder, meteen het sterkste cijfer sinds begin 2011. De Duitse motor sloeg stevig aan met een groei van 2,8%, terwijl landen als Nederland, Spanje, Oostenrijk en Finland groeicijfers van meer dan 3% konden voorleggen. Bovendien ziet het er naar uit dat het beste nog moet komen. Het ondernemersvertrouwen in zowat de hele Eurozone spurtte de voorbije maanden hoger. Dat vertrouwen moet ondernemers er toe aanzetten om meer te gaan investeren en aanwerven. Het is dan ook waarschijnlijk dat de economische groei de komende kwartalen nog verder aantrekt.

germany

In normale omstandigheden zou de aantrekkende economische activiteit moeten zorgen voor toenemende inflatie, wat vervolgens de centrale bank zou aanzetten om de monetaire rem te gaan gebruiken. De ervaringen van de voorbije jaren in de VS en Japan illustreren evenwel dat dat klassieke patroon in deze cyclus op z’n minst heel wat vertraging oploopt. Voorlopig zijn er dan ook weinig of geen indicaties van toenemende inflatoire druk in de Eurozone. Tegen die achtergrond zal de ECB de rente nog geruime tijd laag houden, wat de economische groei zal blijven ondersteunen.

inflation

De meest waarschijnlijke hindernissen voor de Eurozone liggen vandaag buiten de regio en op het politieke vlak. De Eurozone blijft hoe dan ook gevoelig voor het internationale conjunctuurklimaat, maar ook daar zijn de vooruitzichten op korte termijn positief. Intern zijn er binnenkort verkiezingen in Italië en zijn er verschillende moeilijke politieke dossiers. Geen enkele daarvan lijkt evenwel zwaar genoeg om het huidige economische herstel te dwarsbomen. Het meest waarschijnlijke scenario voor de komende kwartalen is er dan ook één van verder aantrekkende groei. De cruciale vraag voor beleggers blijft evenwel in welke mate de aandelenmarkten daarop al geanticipeerd hebben.         Dit artikel werd geschreven door Bart Van Craeynest

op 17 november, 2017

Bart Van Craeynest ging na zijn studies economie aan UFSIA aan de slag als econoom in de financiële sector. Hij volgt in deze functie al meer dan 15 jaar de Belgische en de internationale economische ontwikkelingen, en de impact hiervan op de financiële markten. Na een langere passage bij een grootbank werd hij in 2010 hoofdeconoom bij een Belgische financiële instelling. Sinds 2015 vervult Bart Van Craeynest bij Econopolis de rol van hoofdeconoom. Hij is medeverantwoordelijk voor de economische lijn van het huis en nauw betrokken bij het uittekenen van de beleggingsstrategie.

 

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >