Europese inflatie blijft laag

screen-shot-2017-12-01-at-13-58-19De Europese inflatiecijfers voor november brachten nog maar eens meer van hetzelfde. De totale inflatie kwam uit op 1,5%, terwijl de kerninflatie rond 1% blijft hangen, wat ondertussen al bijna vijf jaar lang het geval is. Enige tekenen van toenemende inflatoire druk blijven dus heel ver te zoeken. Ondertussen is de Eurozone economie wel duidelijk aan het versnellen. Het ondernemersvertrouwen klom deze week naar het hoogste niveau sinds 2000, en de situatie op de arbeidsmarkt blijft ook verder verbeteren. De werkloosheidsgraad zakte in oktober tot 8,8%, van een piek van 12,1% midden 2013.

Klassieke modellen suggereren dat aantrekkende economische activiteit op termijn tot hogere inflatie leidt. In de huidige cyclus werd in de VS al duidelijk dat het lang kan duren voor dat verband bevestigd wordt. Dat zal in de Eurozone niet anders zijn. Zolang de inflatie laag blijft, kan de ECB vasthouden aan haar ondersteunende monetaire beleid. De ECB heeft al aangegeven dat ze volgend jaar minder geld gaat bijdrukken (30 miljard per maand in plaats van de huidige 60 miljard), maar met een onderliggende inflatie van 1% is er voor de ECB geen haast om de geldpersen volledig stil te leggen. Vooraleer er kan gepraat worden over eventuele renteverhogingen zal de ECB een echt opwaartse trend in de kerninflatie moeten zien. Dat is nog niet meteen voor morgen.        Dit artikel werd geschreven door Bart Van Craeynest

op 1 december, 2017

Bart Van Craeynest ging na zijn studies economie aan UFSIA aan de slag als econoom in de financiële sector. Hij volgt in deze functie al meer dan 15 jaar de Belgische en de internationale economische ontwikkelingen, en de impact hiervan op de financiële markten. Na een langere passage bij een grootbank werd hij in 2010 hoofdeconoom bij een Belgische financiële instelling. Sinds 2015 vervult Bart Van Craeynest bij Econopolis de rol van hoofdeconoom. Hij is medeverantwoordelijk voor de economische lijn van het huis en nauw betrokken bij het uittekenen van de beleggingsstrategie.