Feest in biotechland

Het was opnieuw een bewogen week in biotechland en dit aan beide zijden van de oceaan. In de VS bereikte Celgene, een van de grootste biotechbedrijven, een akkoord voor de overname van Impact Biomedicines voor zo’n 7 miljard dollar. In eigen land stuitte een voorstel tot bod van 2,6 miljard op Ablynx op een duidelijke ‘njet’ van de Raad van Bestuur van het bedrijf.

Novo Nordisk: wereldleider in diabetesbehandelingen

Het Deense Novo Nordisk is een farmagigant die zich toelegt op het ontwikkelen van behandelingen voor chronische aandoeningen als diabetes, obesitas, hemofilie en groeistoornissen. In diabetesbehandelingen heeft het bedrijf een wereldwijd marktaandeel van zo’n 27%. In de tweede helft van vorig jaar presteerde het aandeel Novo Nordisk sterk (+ circa 33%) omwille van de toen nakende goedkeuring door de FDA (Amerikaanse overheidsinstantie) van semaglutide. Dit laatste is een geneesmiddel dat kan uitgroeien tot een nieuwe ‘blockbuster’ omdat het niet alleen de bloedspiegel bij patiënten met diabetes type II verlaagt, maar ook voor gewichtsverlies zorgt door het afremmen van het hongergevoel. Dit laatste is interessant omdat veel diabetespatiënten met overgewicht kampen.

Ablynx: met dank aan de lama’s

lamaAblynx is een Belgisch biotechbedrijf dat opgericht werd in 2001. De groep bouwde in zijn beginjaren een Nanobody-technologieplatform op, van waaruit het in een later stadium begon met het ontwikkelen van geneesmiddelen. Nanobodies zijn eiwitten die gebaseerd zijn op antilichamen (bij Ablynx uit lama’s, maar het kan ook met antilichamen uit kamelen en dromedarissen). De Nanobodies hebben echter een veel eenvoudigere structuur en zijn goedkoper en makkelijker te produceren dan de antilichamen zelf. Doordat nanobodies erg kleine molecules zijn, kunnen ze doordringen tot zieke cellen die omgeven zijn door weefsels.* Op basis van de Nanobody-technologie ontwikkelt Ablynx diverse potentiële geneesmiddelen (het bedrijf werkt momenteel aan zo’n 45 projecten), in volle eigendom of in partnership met gerenommeerde farmabedrijven als AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Merck & Co, Merck KGaA, Novartis, Sanofi and Taisho Pharmaceutical Co en … Novo Nordisk.

Door het gebruik van nanobodies slaagde Ablynx er in om een geneesmiddel (caplacizumab) te ontwikkelen tegen Trombotische trombocytopenische purpura (TTP), de zeldzame bloedstollingsziekte. Begin oktober vorig jaar meldde Ablynx dat het de fase 3 klinische testen voorspoedig kon afronden. Hierdoor staat nog weinig de commercialisatie van het geneesmiddel in de weg.

Gierige Denen?

Afgelopen maandag maakte Novo Nordisk bekend dat het tot 2,6 miljard euro over heeft voor Ablynx. Uit de persberichten van Ablynx en Novo Nordisk blijkt dat Novo Nordisk zijn voorstel tot bod van 28 euro per aandeel (+2,5 euro/aandeel mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan) al op 22 december deed. Het blijkt zelfs al om een verbeterd voorstel te gaan, want initieel bood Novo Nordisk 14% minder. Novo Nordisk bracht het voorstel tot het bod naar buiten omdat de Raad van Bestuur van Ablynx weigerde om in discussie te treden, ondanks de riante premie van 60% tegenover de prijs van de dag voorafgaand aan het eerste voorstel tot bod. De Raad van Bestuur van Ablynx reageerde maandag met de melding dat het voorstel tot bod de waarde van het bedrijf fundamenteel onderwaardeert. Beleggers delen die mening, want ze joegen de koers maandag al iets boven de koers van het voorstel tot bod en in de dagen erna vlot boven 34 euro per aandeel.

Overname is geen must voor Ablynx

ablynxVoor Novo Nordisk zou Ablynx een erg mooie aanvulling vormen voor zijn hemofilie-tak. Gezien de omvang van Novo Nordisk (beurskapitalisatie circa 113 miljard euro) en zijn stevige netto-kaspositie (circa 2,4 miljard euro) kan een financieel nog beter voorstel aan de Ablynx-aandeelhouders geen probleem vormen. Of de directie van Novo Nordisk dit nog verantwoord vindt, is een andere vraag. Indien Novo Nordisk afhaakt, kan Ablynx gewoon verdergaan op eigen kracht. Of misschien zijn enkele van de partners in zijn onderzoeksprojecten wel bereid om een hogere prijs op tafel te leggen.

* bron: VIB.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 11 januari, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.