Het AAA-kwartaalrapport

Met Amazon, Apple en Alphabet rapporteerden donderdag 3 Nasdaq-kleppers hun resultaten over het voorbije kwartaal. In aanloop naar hun resultaten was er enige nervositeit. Rekening houdend met de sterke koersprestatie van deze aandelen in het afgelopen jaar (in dollar: Amazon +56%, Apple +48% en Alphabet +33%) en hun (pittige) waardering was dit echter niet onlogisch.

xBij Apple stond de koers recent wat onder druk omwille van twijfels rond het succes van de iPhone X, het nieuwe topmodel van de iPhone. Apple boekte in het voorbije kwartaal 13% meer omzet en 16% meer winst. Zo’n 70% van de omzet van het Californisch bedrijf komt uit de iPhone. Afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf 77 miljoen iPhones of 1% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten gingen uit van circa 80 miljoen stuks. Positief was evenwel dat Apple de gemiddelde verkoopprijs van zijn smartphones kon optrekken met bijna 14% tot 796 dollar. Apple verkocht afgelopen kwartaal ook iets minder Mac’s, maar meer iPad’s en puurde 18% meer omzet uit diensten als Apple Music, apps, i-Cloud, …  Diensten – deze zijn nu al goed zijn voor een kleine 10% van Apple’s omzet – zijn belangrijk omdat ze voor eenzelfde gebruikservaring zorgen op de 1,3 miljard Apple-toestellen die wereldwijd in gebruik zijn en zo de merkentrouw bevorderen. Voor komend kwartaal rekent Apple op een omzetgroei van 13 à 17% tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Belangrijk is ook dat de directie aangaf dat het de netto cash positie van het bedrijf (circa 125 miljard dollar na aftrek van belastingen op de te repatriëren van de cash) naar nul wil brengen. Dit opent de deur naar hogere dividenden en/of een ruimer inkoopplan voor aandelen. Dit nieuws, samen met de licht ontgoochelende resultaten, stuurde het aandeel nabeurs initieel circa 3% hoger.

amazonAmazon zette sterke resultaten neer in het afgelopen kwartaal. De omzet klom met liefst 38% tot bijna 44 miljard dollar. Zelfs na het wegfilteren van valutaschommelingen bedroeg de omzetgroei zo’n 36%. Daarnaast was de omzetgroei voor een klein deel te danken aan de overname van supermarktketen Whole Foods Market. De operationele winst klom met 69%. In tegenstelling tot Apple en Alphabet zorgde de belastinghervorming in de VS voor een positieve impact (789 miljoen dollar) op de kwartaalwinst in het voorbije kwartaal. Wanneer we dit effect uit de nettowinst filteren, klom deze met zo’n 40% tot meer dan 1 miljard dollar. Topman Bezos prees het succes van de Amazon Prime-formule. Van de eigen producten deden de Fire TV Stick (mediaspeler) en Echo Dot (slimme luidspreker met virtuele assistent Alexa) het goed. Van de winst van Amazon kwam ongeveer de helft uit zijn Amerikaanse retaildivisie en de andere helft uit Amazon Web Services (cloud-diensten). De internationale activiteiten van Amazon bleven echter fors verlieslatend. Voor het lopende kwartaal mikt de reus uit Seattle op een omzetgroei tussen 34% en 42% en een operationele winst tussen 300 miljoen en 1 miljard dollar. Beleggers duwden het aandeel donderdag in aanloop naar de resultaten 4% lager. Nabeurs stuurden ze echter initieel zo’n 6% hoger.

alphabetBij Alphabet, vooral bekend van dochteronderneming Google, stelden de winstmarges enigszins teleur. De omzet van de groep klom in het vierde kwartaal met zo’n 23%. De omzetgroei werd vooral gedragen door zoekrobot Google en videokanaal Youtube. De operationele winst groeide iets trager (15%). Hierdoor daalde de operationele winstmarge met 170 basispunten tot 23,7%. De daling van de winstmarge valt toe te schrijven aan de stijgende kosten voor de uitbouw van datacentra, hogere marketinguitgaven en hogere ‘traffic acquisition costs’ (o.a. betalingen aan partners om gebruikers zijn zoekrobot te doen gebruiken). Netto boekte Alphabet een verlies van circa 3 miljard dollar omdat het Amerikaanse belastinghervormingsplan resulteerde in een éénmalige last van 9,9 miljard dollar (belastingen op gerepatrieerde cash en aanpassing van de post uitgestelde belastingen op de balans). Alphabet verwacht dat de ‘traffic acquisition cost’ minder snel zal stijgen na het eerste kwartaal van 2018. Alphabet liet ook weten dat het circa 4 miljard dollar aan omzet uit cloud-diensten haalde. De achterstand op Amazon (Amazon Web Services realiseert circa 20 miljard dollar omzet) blijft evenwel aanzienlijk. Amazon-dochter Waymo, een van de meest geavanceerde spelers in zelfrijdende auto’s, zal later dit jaar autonoom rijdende auto’s beginnen aanbieden in Arizona. Beleggers stuurden het aandeel nabeurs initieel zo’n 2% lager.

Globaal gezien zorgden de resultaten van Amazon, Apple en Alphabet niet voor heel grote verrassingen. Ondanks hun enorme omvang slaagden deze bedrijven er opnieuw in om sterke groeicijfers neer te zetten. Door de verzadigde smartphonemarkt is groei vooral voor Apple een uitdaging. Omdat Amazon, Apple en Alphabet hun groei op peil willen houden dienen ze hun activiteitenpallet te verbreden. Hierdoor komen ze steeds meer in elkaars vaarwater terecht. Zo strijden ze niet alleen voor de aandacht van dezelfde beleggers, maar ook voor deze aandacht van dezelfde consument.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 2 februari, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.