Het begin van de langverwachte rentestijging?

Deze week was er op de obligatiemarkten redelijk wat te doen over de langverwachte rentestijging. Twee befaamde Amerikaanse obligatiefondsbeheerders kondigden het einde van de langdurige periode van rentedaling aan. Daarnaast was er ophef over het feit dat de Japanse centrale bank (BoJ) minder obligaties opgekocht had en over het gerucht dat China dollarinvesteringen minder interessant zou vinden. Op zich betekent dat allemaal vrij weinig. Het is niet de eerste keer dat de betrokken beheerders waarschuwen voor een stijgende rente, de BoJ is al een tijd afgestapt van een vast maandelijks bedrag aan bijgedrukt geld en varieert haar obligatieaankopen in functie van de marktomstandigheden en Chinese geruchten zijn geregeld weinig betrouwbaar.

bonds

Veel belangrijker zijn de jongste ontwikkelingen bij de Fed en de ECB. Verschillende Fed-leden blijven de plannen voor verdere renteverhogingen dit jaar bevestigen. En meer en meer wordt erkend dat de belastingverlaging van Trump een reden is om de beleidsrente sneller te verhogen. De extra (maar onnodige) fiscale stimulus wordt op die manier gecompenseerd door de afbouw van de monetaire stimulus. Ondertussen publiceerde de ECB een gedetailleerd verslag van haar beleidsvergadering van midden december. Uit dat verslag blijkt dat de ECB erkent dat de euro-economie duidelijk beter presteert dan verwacht, terwijl de inflatie lager blijft dan verwacht. De ECB gaat er van uit dat die inflatie er uiteindelijk wel zal doorkomen. Daarmee lijkt de ECB zich op te maken om haar monetaire stimulus verder af te bouwen, en dat allicht iets sneller dan tot nog toe door de markt ingeschat werd.

Het is al langer duidelijk dat de wereldeconomie in goede doen is, en dat centrale bankiers de ommekeer naar minder monetaire stimulus ingezet hebben. Tot voor kort leken de obligatiemarkten zich daar niets van aan te trekken. Daar lijkt nu toch stilaan verandering in te komen. De Duitse 10-jaars rente ligt vandaag zo’n 30 basispunten hoger dan een maand geleden. In de VS ligt de 10-jaars rente ondertussen 50 basispunten hoger dan midden september.

De voorbije jaren werd al meermaals de start van de langverwachte rentestijging aangekondigd. Vandaag zijn er evenwel verschillende factoren die in die richting wijzen: de stevige economische groei, de toenemende indicaties van kraptes in de economie en de bijsturing van het monetaire beleid in de richting van minder monetaire stimulus. Het uitblijven van een toename van de inflatie zorgt voor tegenwicht, maar op dat vlak duiken er toch ook wat indicaties (o.a. de stijgende grondstoffenprijzen) op dat daar verandering in kan komen. Tegen die achtergrond is een verder oplopende rente een waarschijnlijk scenario.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 12 januari, 2018