Het gevaar van handelsoorlogen

Van bij zijn aantreden was het grootste economische gevaar van president Trump zijn opmerkelijke voorliefde voor protectionistische maatregelen. Tot voor kort leek het vooral te gaan om campagneretoriek. Maar deze week kondigde Trump invoerheffingen voor staal en aluminium aan. Die aankondiging werd zowel in de VS als internationaal op heel veel kritiek onthaald, maar daar lijkt Trump zich vooralsnog weinig van aan te trekken.

trade

Op zich maken de heffingen op staal en aluminium niet heel veel uit. Er is evenwel een realistische kans dat dit het startschot is voor heel wat meer. Andere landen kunnen met tegenmaatregelen komen, en Trump zelf kan ongetwijfeld nog heel wat meer invoerheffingen bedenken. Er is een brede consensus dat invoerheffingen en andere protectionistische maatregelen, met uitzondering van een beperkt aantal specifieke gevallen, geen goed idee zijn.

Vrije handel is geen mirakeloplossing met alleen maar winnaars. Bepaalde bedrijven of industrieën komen onder druk van buitenlandse concurrentie en werknemers in de betrokken sectoren moeten uitkijken naar andere opties. Niettemin zijn er duidelijk meer winnaars dan verliezers. De globale beweging naar meer vrije handel van de voorbije decennia zorgde voor meer economische groei en lagere inflatie. Een breed teruggrijpen naar protectionistische maatregelen zal de wereldhandel onder druk zetten, wegen op de economische groei en de productiviteit en de inflatie hoger duwen (dit is trouwens niet het soort inflatie dat centrale bankiers al jaren proberen te realiseren).

Het valt af te wachten hoe ver deze situatie kan escaleren. Het vertrek van Gary Cohn, de belangrijkste economische adviseur van Trump en een overtuigd tegenstander van protectionisme, belooft op dat vlak weinig goeds. Dat vertrek versterkt op z’n minst de positie van de voorstanders van protectionisme in het Witte Huis. Anderzijds is de escalatie naar een echte handelsoorlog nog lang geen uitgemaakte zaak. Een gelijkaardige stap van president Bush in 2002 werd binnen het jaar teruggedraaid. Ook nu is er een kans dat weerstand binnen de Republikeinse partij en vooral in de Amerikaanse bedrijfswereld de appetijt van Trump voor verdere protectionistische maatregelen ondermijnt. Niettemin is het gevaar van een schadelijke handelsoorlog de voorbije week duidelijk toegenomen. Een echte escalatie in die zin zou de huidige positieve vooruitzichten voor de wereldeconomie vrij snel onderuit halen.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 9 maart, 2018

< Lees ons vorig artikel