Hoe staan de beurzen ervoor?

Graag delen we onze inzichten met u. Hoe staan de beurzen ervoor? Wat lijkt ons een logische evolutie? Een update van de beurzen…

screen-shot-2018-11-08-at-17-29-45
Grafiek: Europese beurs (3 maand vooruitgeschoven, en de IFO index of Conjunctuubarometer)

 

Hoogconjunctuur vs laagconjunctuur

Aandelenbeleggers trachten voortdurend in te schatten hoe de economie gaat evolueren. Bij hoogconjunctuur zijn de winsten goed en zullen de ondernemingen goede resultaten voorleggen. Dat is goed voor aandelenbeleggers. Omgekeerd worden winsten bijgesteld bij laagconjunctuur. De beurzen zijn in principe op de erg lange termijn gericht, maar worden toch enorm beïnvloed door de korte termijn, namelijk de conjunctuur.

Als we de conjunctuurbarometer en aandelenindex samenvoegen op 1 grafiek wordt duidelijk dat de beurzen voorop lopen op de conjunctuurbarometer. Dat is opvallend, maar tegelijkertijd ook heel nuttige informatie. Als we denken dat de volgende 12 maanden de economie verder gaat vertragen moeten we niet veel van de aandelenmarkten verwachten. Tegelijkertijd zijn de conjunctuurindicatoren redelijk sterk gebleven, zeker met het slechte nieuws dat we sinds Trumps handelsoorlogszucht hebben gekregen in het achterhoofd. In de opkomende markten zijn de gevolgen van “Trumponomics” al duidelijk. De effecten ervan waaien nu over naar Europa.

Aandelen vs obligaties

Anderzijds is dit soort situatie in principe één die aandelenbeleggers doet switchen naar obligaties. Een dalende conjunctuur is immers goed voor obligaties, omdat dan de druk op de rente naar beneden gericht is. Helaas is de rente erg laag in Europa (0,5%) en de inflatie vrij hoog (2,75% in België, iets minder in de rest van Europa). Tegelijkertijd verstrakt de ECB volop haar monetaire politiek, want ze stopt geleidelijk met schuldpapier te kopen. Veel ruimte voor een rentedaling is er niet en dus zijn obligaties geen goed alternatief.

Is voor beleggers de wachtkamer daarom de beste keuze voor de volgende maanden? Alles maximaal cash? Dat is geen onlogische gedachte, maar dat wordt dan weer bestraft door een negatieve rente van de ECB (-0,5% ongeveer). Wij proberen daarom maximum liquide te blijven en de effecten van negatieve cashrente te vermijden. We leven inderdaad in interessante, maar ook best ingewikkelde tijden… En ja, we kunnen gerust stellen dat het geen leuke tijden zijn voor beleggers.

Nadeel vs voordeel

Het grote Nederlandse voetbalicoon Johan Cruijff zei het al: “elk nadeel hebeen voordeel”. Het goede nieuws is dat de beurs meestal snel het minder goede scenario verrekent. Op 6 maanden tijd kan er van de hemel naar de hel worden geswitcht: van hoog- naar laagconjunctuur. Dan is een negatieve rente te verkiezen boven het potentieel van een beurscorrectie, en liggen mooie risicopremies en goedkopere beurskoersen in het verschiet.

Geduld is op dit moment de beste vriend van de belegger; cash en laag risico de rustplek, en binnenkort kan de actieve belegger terug activa kopen aan betere aankoopprijzen. Vraag is nu waar zich de eerste positieve tekenen zich aftekenen.

In vroegcyclische-bedrijven zoals de industriële sectoren of die van de semiconductoren zijn de correcties al bijzonder uitgesproken geweest. Die zullen dus als eerste ook koopwaardig worden. Ook de opkomende markten zijn vroegcyclisch. President Trump zal gesterkt door de MidTerm verkiezingen wellicht China op het einde van de maand verder onder druk zetten. Een goed handelsakkoord zal hij niet willen afsluiten. Dat kan de opkomende markten een laatste keer zwaar onder druk zetten en een goed aankoopmoment bieden voor zij die nog niet in opkomende markten zitten.  .

Wat Trump zaait zal hij ook oogsten. China en Europa zullen reageren. Dat zal echter pas binnen 6 à 9 maanden in de VS zelf voelbaar zijn. De Amerikaanse aandelen houden daarom relatief goed stand tot nu toe. Amerikaanse bedrijven voelen nog niet de pijn die Europese en Aziatische bedrijven nu al voelen.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 9 november, 2018