L’Oréal na het overlijden van Liliane Bettencourt

Liliane Bettencourt, de dochter van de oprichter van de Franse cosmetica gigant L’Oréal, stierf op 21 september op de leeftijd van 94 jaar. De laatste jaren van haar leven kwam Bettencourt vooral in het nieuws omdat bepaalde mensen in haar entourage van haar medische toestand (ze leed sinds vele jaren aan de ziekte van Alzheimer) misbruikt gemaakt hadden om haar meer dan een miljard euro te ontvreemden. Hiernaast verbrandde ook voormalig President Sarkozy zich toen na één van zijn frequente bezoekjes aan Bettencourt bleek dat hij tijdens deze gelegenheden enveloppen met cash tot €150.000 ontving.


liliane-bettencourt-loreal-heiressDit alles vergaat echter in het niks bij de erfenis die Bettencourt achterlaat. Mevrouw Bettencourt stierf als de rijkste vrouw ooit en laat haar enige dochter ondermeer een pakket aandelen in L’Oréal na dat circa een derde van het totaal aantal aandelen vertegenwoordigt en vandaag ongeveer 37 miljard euro waard is.

Dit gigantisch economisch belang in één van de grootste Franse bedrijven deed de gemoederen onder beleggers verhitten. De speculatie rond de mogelijkheden nu Bettencourt het tijdelijke voor het eeuwige geruild heeft, deed de koers tot 4% opveren. Urgentie voor actie bij L’Oréal is er evenwel niet. Het bedrijf is in bloedvorm met een omzet van 26 miljard euro, een winst van 4,5 miljard euro en een aandelenkoers die de afgelopen vijf jaar verdubbeld is. Toch is er een reden om aan te nemen dat er verandering op komst is. Deze verandering zou vooral kunnen liggen in wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur.


Alle ogen zijn hierbij gericht op de Zwitserse voedingsgroep Nestlé. Het bedrijf houdt namelijk een belang van meer dan 23% in L’Oréal aan. Dit belang werd in de jaren ’70 opgebouwd toen de familie Bettencourt angst had dat de socialistische regering in die periode het bedrijf zou nationaliseren. In het aandeelhouderspact dat tussen Nestlé en L’Oréal vastgelegd werd, is bepaald dat vanaf zes maanden na de dood van Bettencourt Nestlé of de erfgenamen van Bettencourt het belang in L’Oréal kan optrekken. Deze bepaling doet investeerders vandaag speculeren rond de opties die de komende maanden op tafel kunnen komen liggen.


Een eerste mogelijkheid is dat Nestlé een bod doet op het volledige bedrijf. Nu het voor Nestlé alsmaar moeilijk wordt de historische groeicijfers te evenaren, zou het hoger groeiprofiel van L’Oréal welkom zijn. Een volledige overname is echter onwaarschijnlijk aangezien de omvang (meer dan 100 miljard euro aan de huidige beurskoers) zelfs voor een gigant als Nestlé moeilijk te verteren is. Verder verkocht het bedrijf enkele jaren geleden al een klein deel van zijn belang in L’Oréal.


Een tweede mogelijkheid is dat L’Oréal het belang van Nestlé overneemt en vervolgens deze aandelen vernietigt. Dit zou de winst per aandeel een grote boost geven zonder dat het bedrijf zich onrealistisch zwaar in de schuld moet steken. Bovendien zou L’Oréal het belang dat het in Sanofi aanhoudt en naar schatting 10 miljard euro waard is, kunnen verkopen om deze transactie te helpen financieren

Het meest waarschijnlijke scenario op korte termijn is echter een status quo. Zowel de familie als Nestlé hebben geen haast een investering van de hand te doen die het de afgelopen decennia jaar uitzonderlijk goed heeft gedaan en nog steeds erg goede vooruitzichten heeft. Met een gemiddeld rendement van 12% gedurende de laatste 42 jaar zijn zelfs de meest kritische aandeelhouders uiteraard bijzonder tevreden.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 29 september, 2017