Media: alles draait om ‘content’ en distributieplatforms.

Afgelopen week berichtten de financiële media dat de 86-jarige mediamagnaat Rupert Murdoch samen met zijn zonen onderhandelt over de verkoop van de kroonjuwelen van hun beursgenoteerde mediabedrijf 21st Century Fox (Fox). Zowel Comcast als Walt Disney Corp. (Disney) zouden in de running zijn voor deze activa. Van een concrete deal is nog geen sprake, maar de betrokken activa zouden 50 miljard dollar of meer moeten kosten.

21Naar verluid zou Fox overwegen om zijn filmstudio, de zender FX, het televisienetwerk National Geographic, betaalzender Sky en tv-netwerk Star India van de hand te doen. In dergelijk scenario zou Fox enkel zijn business- en nieuwskanalen, Fox Sports en enkele andere tv-zenders overhouden. Volgens ingewijden heeft Disney de beste papieren omdat de familie Murdoch er meer voor voelt om betaald te worden in aandelen Disney dan in aandelen Comcast. Bovendien zou een overname door Disney op minder bezwaren stuiten van de mededingsautoriteiten.

Kabel- en tv-koning Comcast

Het Amerikaans telecom- en mediaconglomeraat is meer dan een halve eeuw oud en werd opgericht door Ralph Roberts. Dankzij diverse grote overnames (waaronder AT&T Broadband, Adelphia Cable, NBC Universal, Time Warner Cable en DreamWorkd Animation) groeide de groep in de voorbije twee decennia uit tot de grootste omroep en de grootste kabel-tv groep ter wereld. Het bedrijf biedt zowel televisie-, breedbandinternet- als telefoniediensten aan. Binnen het bedrijf heeft de familie Roberts nog steeds stevig de touwtjes in handen omdat ze een derde van de stemrechten controleert en omdat ze met Brian Roberts – de zoon van de oprichter – de topman levert.

Disney is zoveel meer dan Mickey Mouse

Bob Iger, president and CEO-elect of The Walt Disney Co.Walt Disney Corp. werd opgericht door de gelijknamige animator en filmproducer in 1923. Bij de start was het bedrijf actief als animatiestudio. In de voorbije eeuw breidde Disney zijn activiteitenpallet echter fors uit. Vandaag is het bedrijf naast film- en animatiestudio’s (Walt Disney Studios, Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Lucasfilm) ook actief in tv-zenders (Disney Channel, ABC, ESPN en Freeform), pretparken en vakantiecomplexen (de diverse ‘Disneyland’s’), en consumentenproducten en interactieve media (o.a. Disney Store). Disney wordt sinds 2005 geleid door Robert Iger. Hij kwam bij Disney terecht in 1996 door de overname van ABC. De 66-jarige topman verlengde eerder dit jaar zijn contract tot juli 2019, maar volgens ingewijden zou hij nog langer aan het hoofd van bedrijf willen blijven.

Medialandschap x.0

Het medialandschap verandert in ijltempo. Relatieve nieuwkomers als Netflix en Amazon investeren een fortuin in de creatie van ‘content’ (programma’s, series en films) die ze exclusief via hun eigen distributieplatforms op internet verdelen.

Kabelgroep Comcast beseft het gevaar van ‘cord cutting’ (consumenten die hun kabeltv-abonnement opzeggen omdat ze genoeg hebben aan de ‘content’ die beschikbaar is via internet) en investeerde daarom in de voorbije jaren al flink in en ‘content’ en tv-zenders. Disney besliste om zijn ‘content’ die beschikbaar is op Netflix stelselmatig af te bouwen en deze via een nieuw eigen internetplatform rechtstreeks aan consumenten aan te bieden.

Voor Comcast of Disney zou de overname van het gros van de activa van Fox een verdere verbreding van hun waaier aan ‘content’ betekenen. Tegelijk zou het hen ook toelaten om hun internationale aanwezigheid uit te breiden. De familie Murdoch daarentegen wil mogelijk op veilig te spelen in het snel wijzigende medialandschap door nu in de armen van een nog grotere en sterkere partner te vluchten. Vandaag ziet het er naar uit dat de grote winnaars van morgen zij zullen zijn die over veel eigen ‘content’ beschikken en die via eigen distributieplatforms tot bij de consument kunnen brengen.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 8 december, 2017

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.