Skip to the content

Japans meesterschap in de fietsindustrie, voor een gezonder en duurzamer leven

Japans meesterschap in de fietsindustrie, voor een gezonder en duurzamer leven
Japans meesterschap in de fietsindustrie, voor een gezonder en duurzamer leven

Shimano is een Japans bedrijf met een wereldwijde reputatie voor innovatie en kwaliteit in de fietsindustrie.

Het bedrijf draagt bij aan een gezonder en duurzamer leven door fietsen te promoten als een plezierige en praktische manier van transport.

Tijdens de afgelopen jaren is het besef gegroeid dat een actieve levensstijl aanzienlijk kan bijdragen aan het behoud van goede gezondheid en algemeen welzijn, maar ook de ecologische impact van onze verplaatsingen beduidend kan verminderen. Fietsen heeft zich hierbij als een populaire keuze ontpopt voor mensen die lichaamsbeweging willen integreren in hun dagelijkse routines. Het is niet alleen een plezierige, recreatieve en sociale activiteit, maar het draagt ook bij aan een langer en gezonder leven.

Als een vooraanstaande speler in de fietsindustrie speelt Shimano een leidende rol in het bevorderen van de relatie tussen fietsen, welzijn en ecologie. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1921, is dit Japanse bedrijf diep geworteld in de demografische veranderingen en de daaruit voortvloeiende veranderende gewoonten. Naarmate de wereldbevolking zich ontwikkelt, veranderen ook de behoeften en voorkeuren van consumenten. Dankzij een sterke focus op innovatie en kwaliteit, het voortbrengen van iconische producten zoals de Dura-Ace groepset en de “Stella vis spinning molen”, evenals een solide financiële discipline, heeft Shimano deze veranderingen succesvol opgevangen en zijn leidende positie in de industrie behouden. Meer dan een decennium lang heeft het bedrijf een netto kaspositie weten te behouden. Momenteel bestaat bijna 25% van de marktwaarde van het bedrijf uit contant geld, wat de mogelijkheid biedt om aandeelhouders- waarde direct te verhogen via dividenden of aandeleninkoop.

Een significante demografische ontwikkeling die de activiteiten van Shimano aanzienlijk heeft beïnvloed, is de toenemende interesse in buitenactiviteiten en sport. Met een bevolking die zich steeds meer bewust wordt van gezondheid en op zoek gaat naar recreatieve activiteiten, heeft fietsen een opmars gemaakt als methode voor training, transport en ontspanning. Shimano heeft zich gepositioneerd als de toonaangevende producent van groepsets in alle productcategorieën (racefiet- sen, mountainbikes, stadsfietsen) en prijsklassen (instapniveau, middenklasse en high-end), met een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 70% in het high-end segment en circa 50% in de gehele markt.

Andere demografische verschuivingen, zoals urbanisatie en veranderende werk- patronen, hebben de behoefte aan duurzame transportoplossingen verder onderstreept. Shimano voldoet aan de behoeften van deze consumentengroep door een uitgebreid assortiment van betrouwbare fietsonderdelen aan te bieden. Daarnaast heeft de vergrijzing in veel ontwikkelde landen geleid tot een verhoogde vraag naar producten die senioren in staat stellen een actieve levensstijl te onderhouden. Een voorbeeld hiervan is Shimano’s STEPS (Shimano Total Electric Power System), een geavanceerd e-bikesysteem dat trapondersteuning biedt aan fietsers. Geografisch gezien richt Shimano zich zowel op de groeiende middenklasse in opkomende economieën als op de behoeften van welgestelde fietsliefhebbers in ontwikkelde landen.

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock is Licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Leuven). Hij is tevens houder van de Belgische ABAF-BVFA Financieel Analist accreditatie en is een gecertifieerd Europees Financieel Analist (CEFA) Na zijn studies heeft Philippe 20 jaar ervaring opgedaan bij een grote Belgische Private Bank als financieel analist en meer recent als Portfolio Manager van een impact fonds. Philippe startte bij Econopolis Wealth Management op 1 april 2022.