Skip to the content

Azië: waar nieuwe consumententrends ontwaken

Azië: waar nieuwe consumententrends ontwaken
Azië: waar nieuwe consumententrends ontwaken

De diverse en snelgroeiende Aziatische consumentenmarkt speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldeconomie.

Economische groei, demografische verschuivingen en technologische innovaties bepalen er het consumentengedrag.

Veranderende consumptiepatronen met meer focus op gezondheid, duurzaamheid en unieke ervaringen vormen daar ook de toekomst.

De opkomst van de Aziatische consument

De Aziatische consumentenmarkt, bestaande uit een mozaïek van zeer uiteen- lopende economieën, variërend van snelgroeiende landen zoals India tot meer ontwikkelde economieën zoals Zuid-Korea, speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldeconomie. Hieronder bespreken we de Aziatische consument en de factoren die hen beïnvloeden, zoals economische groei, technologische vooruit- gang, demografische kenmerken en veranderende consumptiepatronen.

Economische dynamo’s van Azië: groeiende middenklasse, buitenlandse investeringen en demografische dynamiek

De Aziatische regio vertoont over het algemeen een hogere economische groei in vergelijking met de rest van de wereld, hoewel het groeitempo aanzienlijk verschilt van land tot land. China, dat momenteel een relatief langzamere groei ervaart vergeleken met zijn vroegere dubbelcijferige expansie, probeert nog steeds de moeilijke maar noodzakelijke overgang te maken van een investeringsgeleide naar een meer consumptiegedreven economie. De snelle groei van India wordt daarentegen aangedreven door een ontluikende middenklasse en aanzienlijke buitenlandse investeringen. Andere landen met sterk toenemende koopkracht zijn onder andere Vietnam, Indonesië en de Filipijnen. Deze snel groeiende landen hebben gemeen dat zij een jonge bevolking, stijgende inkomens en toenemen- de verstedelijking hebben, wat bijdraagt aan een groeiende consumentenvraag. Daarentegen worden landen als Zuid-Korea en China geconfronteerd met een ver- grijzende bevolking, wat andere uitdagingen met zich meebrengt.

Demografische veranderingen spelen een cruciale rol bij het bepalen van consumententrends in Azië. In landen met een jonge bevolking stimuleert toenemende welvaart de vraag naar een breed scala aan goederen en diensten, van basisbehoeften tot luxeartikelen. Jongere consumenten zijn doorgaans technisch vaardiger en staan meer open voor nieuwe ervaringen. Daarentegen worden landen als Zuid-Korea geconfronteerd met een vergrijzende bevolking. Hoewel dit uitdagingen met zich meebrengt, zoals een krimpende beroepsbevolking, biedt het ook kansen voor bedrijven en markten die zich richten op ouderen, zoals gezondheidszorg, welzijnsproducten en leeftijdsvriendelijke technologieën.

Tech­chic in Azië: hoe smartphones, e­commerce en social media de nieuwe consumentenvibe bepalen

Technologie is inderdaad een cruciale factor die het consumentengedrag in Azië vormgeeft. De wijdverspreide adoptie van smartphones en internet heeft de manier waarop consumenten winkelen, communiceren en ontspannen drastisch veranderd. E-commerce heeft een explosieve groei doorgemaakt, waarbij platforms zoals Alibaba, Lazada en Flipkart bekende namen zijn geworden. In China heeft de opkomst van de ‘nieuwe detailhandel’ geleid tot een naadloze integratie van online en offline winkelervaringen, waarbij consumenten op zoek zijn naar gemak en een soepele overgang tussen digitale en fysieke winkels.

Recentelijk bevonden we ons in een winkel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar geen personeel meer aanwezig is. Klanten lopen er gewoon binnen en buiten, en alle betalingen worden automatisch via hun bankrekening verrekend! Mobiele betalingen en digitale portemonnees, zoals Alipay en Paytm, hebben ook enorm aan populariteit gewonnen, wat de verschuiving naar contantloze transacties weerspiegelt.

Een ander aspect van deze voortdurende technologische vooruitgang is dat social media en digitale marketing tegenwoordig cruciaal zijn voor het bereiken van bepaalde consumentengroepen. Platforms zoals WeChat, Instagram en TikTok hebben een grote invloed op de voorkeuren en snel veranderende trends van consumenten. De opkomst van social commerce, waarbij consumenten rechtstreeks aankopen doen via social mediaplatforms, illustreert mooi de integratie van technologie in het dagelijks leven. Daarnaast stelt het gebruik van AI en big data-analyse bedrijven in staat om aanbiedingen te personaliseren en de klantervaring te verbeteren.

Gezond, duurzaam en ervaringsgericht

Deze technologische vooruitgang en personalisatie is noodzakelijk omdat Aziatische consumenten steeds kritischer en verfijnder worden, wat tot veranderende consumptiepatronen leidt. In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving naar meer aandacht voor gezondheid en welzijn, duurzaamheid en ervaringen in plaats van materiële producten of bezittingen. De COVID-19- pandemie heeft deze trends versneld, waardoor consumenten gezondheids- bewuster zijn geworden. Zo is er een groeiende vraag naar gezondere voeding en sport- en fitnessproducten. Denk aan de stijgende populariteit van internationale sportmerken zoals Nike en Adidas in China, naast hun Chinese tegenhangers zoals Anta Sports en Li Ning. De voorkeur voor ervaringen boven materiële goederen verandert ook de vrijetijds- en toerismesectoren. Reizen, uit eten gaan en entertain- ment worden steeds meer gewaardeerd, waarbij consumenten op zoek zijn naar unieke ervaringen. Deze trend stimuleert de groei van sectoren zoals luxereizen en boutique hotels. Een online reisbureau zoals Trip.com kan hier zeker van profiteren.

Consumententrends met de vinger aan de pols

Concluderend kunnen we stellen dat de situatie van de Aziatische consument in 2024 snel evoluerend en snel groeiend is. Economische groei, technologische vooruitgang, demografische verschuivingen en veranderende consumptiepatronen dragen allemaal bij aan een dynamische marktomgeving. Bedrijven die deze diverse en groeiende consumentenbasis willen aanboren, moeten goed op de hoogte zijn van de regionale nuances en trends die het consumentengedrag bepalen. Een goed voorbeeld hiervan is Olive Young, dat in Zuid-Korea de onbetwiste marktleider is met circa 90% marktaandeel in de health & beauty winkelketens, nadat grote namen zoals Sephora, Boots en Watsons hun deuren hebben moeten sluiten.

Omdat de Aziatische consumentenmarkt sterk zal blijven groeien en het economisch belang ervan wereldwijd zal toenemen, is het voor bedrijven essentieel om aandacht te besteden aan de verschillende factoren die het gedrag van deze consumenten vandaag en in de toekomst beïnvloeden.

Gino Delaere

Gino Delaere

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim twee decennia verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Sinds 2010 is hij werkzaam bij Econopolis en in zijn huidige rol is hij mede verantwoordelijk voor het beheer van de groeilanden- en klimaatfondsen.