Skip to the content

Recycling: een gouden kans voor consumenten en investeerders

Recycling: een gouden kans voor consumenten en investeerders
Recycling: een gouden kans voor consumenten en investeerders

Olympische kansen: Net zoals atleten grenzen verleggen, kunnen investeerders en consumenten gouden kansen grijpen in recycling.

Groei en duurzaamheid: De recyclingsector biedt sterke investeringsmogelijkheden en draagt bij aan een schonere, gezondere planeet.

Streven naar goud: recycling als de nieuwe olympische uitdaging

Nu we ons voorbereiden op de langverwachte Olympische Zomerspelen in Parijs, is er ook een andere arena waarin we allemaal kunnen streven naar uitmuntendheid: recycling. Net zoals atleten grenzen verleggen om goud te winnen, kunnen wij als consumenten en investeerders gouden kansen grijpen op het gebied van recycling.

De wereldbevolking is gegroeid van 3,6 miljard in 1970 tot meer dan 8 miljard vandaag, en het gebruik van hulpbronnen is in de afgelopen 50 jaar meer dan verdrievoudigd, volgens de United Nations Environment Programme. Uit onderzoek van Deloitte en de Circle Economy Foundation blijkt dat slechts 7,2% van de grondstoffen gerecycled en hergebruikt wordt bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit betekent dat meer dan 90% van de grondstoffen verspild wordt, verloren gaat of niet beschikbaar is.

Voor consumenten biedt recycling een eenvoudige maar krachtige manier om een positieve impact op onze planeet te hebben. Door afval om te zetten in waarde- volle grondstoffen, verminderen we de druk op ons milieu, besparen we natuurlijke hulpbronnen en beperken we de vervuiling. Dit resulteert in minder afval op stortplaatsen, lagere uitstoot van broeikasgassen, en uiteindelijk een schonere en gezondere planeet voor toekomstige generaties.

Voor investeerders zijn de kansen in de recyclingsector eveneens aantrekkelijk

Aangewakkerd door een groeiend milieubewustzijn en verbeteringen in recyclingtechnologieën, verwachten we dat de wereldwijde markt voor gerecyclede materialen tussen 2024 en 2030 jaarlijks met meer dan 12% zal groeien. Overheden komen ook met ondersteunende maatregelen. In december van dit jaar verwachten we dat de Verenigde Naties, eveneens in Parijs, een ambitieus verdrag zullen sluiten om het plasticverbruik sterk te verminderen en het recyclingpercentage van plastic aanzienlijk te verhogen (tot 42%).

Innovatieve bedrijven in deze sector dragen niet alleen bij aan milieuduurzaamheid, maar zijn ook uitstekend gepositioneerd om de onderliggende groei om te zetten in mooie
financiële resultaten. De aandelenmarkt weerspiegelt deze trend, waarbij recyclingbedrijven veel interesse wekken bij investeerders. Ondanks volatiliteit op de markt hebben bedrijven die actief zijn in recycling en afvalbeheer veerkracht en groei laten zien. Vooraanstaande bedrijven zoals Waste Management en Republic Services hebben sterke financiële prestaties kunnen laten optekenen, met een rendement op geïnvesteerd kapitaal van respectievelijk meer dan 14% en 9%. Ook hebben ze een sterke beursprestatie behaald, met beide een rendement van meer dan 14% sinds het begin van het jaar in eurotermen. Deze bedrijven innoveren om de recyclingefficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en hun diensten uit te breiden.

Een ander uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat grote stappen zet in de recyclingsector is Tomra Systems. Als toonaangevende leverancier van geavanceerde verzamel- en sorteersystemen vervult het een essentiële rol. Hun technologie optimaliseert de terugwinning van recyclebare materialen, waardoor een hogere efficiëntie en grotere zuiverheid in het recyclingproces wordt gegarandeerd.

Door te investeren in recycling kun je zowel bijdragen aan een duurzamere planeet als aan een welvarende economie. Met de Olympische gedachte in het achterhoofd - meedoen is belangrijker dan winnen - zou je kunnen zeggen dat recyclen van iedereen een winnaar maakt.

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock is Licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Leuven). Hij is tevens houder van de Belgische ABAF-BVFA Financieel Analist accreditatie en is een gecertifieerd Europees Financieel Analist (CEFA) Na zijn studies heeft Philippe 20 jaar ervaring opgedaan bij een grote Belgische Private Bank als financieel analist en meer recent als Portfolio Manager van een impact fonds. Philippe startte bij Econopolis Wealth Management op 1 april 2022.