Belang van de Verenigde Staten als afzetmarkt voor Euronext Brussel-bedrijven
De Verenigde Staten zijn essentieel voor de Belgische farmaceutische sector vanwege gunstige prijsvorming, beloning van innovatie, en als cruciale afzetmarkt.
Beursgenoteerde industriële-, entertainment-, voedings- en dienstenbedrijven zijn eveneens afhankelijk van de Amerikaanse markt.
Verenigde Staten: De onmisbare motor voor de Belgische farmasector
De Verenigde Staten (VS) zijn van cruciaal belang voor de farmaceutische sector. Niet alleen zijn de prijzen er vrij, ook wordt innovatie er royaal beloond. Aan de andere kant dalen prijzen er dramatisch (tot wel 90%) zodra een patent afloopt. Argenx en UCB zijn dan ook de Belgische bedrijven met de grootste blootstelling aan de VS. Het belang van Amerika gaat voor zowel Argenx als UCB verder dan enkel het aandeel in hun omzet. Het management van Argenx is gedeeltelijk Amerikaans, en zonder Amerikaans kapitaal zou het bedrijf er nooit in geslaagd zijn om volledig eigenaar te blijven van zijn geneesmiddelen én een sterke commerciële en onderzoeksorganisatie uit te bouwen. In het tweede kwartaal van 2024 boekte Argenx een omzet van 478 miljoen dollar, waarvan 407 miljoen dollar (ca. 85%) afkomstig was uit de VS. In Japan haalde het bedrijf 20 miljoen dollar en in Europa slechts 35 miljoen dollar. Sommige analisten verwachten nu een piekomzet van bijna 10 miljard dollar voor Argenx, met de VS als grootste afzetmarkt.
Zowel Argenx als UCB danken hun Amerikaanse succes aan het innovatieve karakter van hun geneesmiddelen en hun sterke commerciële organisatie. Voor UCB was de overname van het Amerikaanse Zogenix een belangrijke uitbreiding van hun epilepsieportefeuille. UCB heeft een lange traditie van hoge verkopen in de VS, met Zyrtec als hun eerste blockbuster, verkocht door Pfizer. Inmiddels heeft UCB een eigen commerciële organisatie opgebouwd en onderhoudt het uitstekende contacten met artsen-specialisten en verzekeringsorganisaties. Het bedrijf lanceerde vijf nieuwe producten die de komende jaren voor sterke groei moeten zorgen. UCB heeft momenteel 1.821 medewerkers in de VS, en in 2023 was de VS goed voor 47% van hun omzet, hoewel het werkelijke belang (in termen van winst en groei) nog veel groter is. Zo’n 80% van hun toekomstige groeipotentieel ligt in de VS.
Bij andere biotechbedrijven zoals iTeos en Galapagos is de VS eveneens veruit de belangrijkste potentiële afzetmarkt, maar daar blijft het voorlopig wachten op concrete verkopen. De VS zijn echter cruciaal voor de ontwikkeling van hun pijplijnen. IBA haalt bijna een derde van zijn omzet uit de VS. De kennis van IBA op het gebied van protontherapie wordt er zeer gewaardeerd. Zo tekende het universitair ziekenhuis van Pennsylvania dit jaar een contract voor twee nieuwe protontherapiecentra. Daarnaast is IBA een belangrijke onderzoekspartner voor de ontwikkeling van de revolutionaire FLASH-protontherapie. Vanaf 2029 zullen de VS ook een cruciale afzetmarkt worden voor radio-isotopen, die IBA samen met het SCK zal produceren. Voor Fagron vertegenwoordigt de VS ongeveer 40% van de groepsomzet, mede door de levering van steriele spuiten aan duizenden klinieken. Fagron kent een sterke groei in de VS en ziet daar nog veel potentieel.
Van Mebane tot Michigan: Hoe ook Belgische industriële bedrijven hun slag slaan in Noord-Amerika
Bij de industriële bedrijven zien we dat Amerika gemiddeld goed is voor een derde van de omzet, zoals bij Barco, EVS, Solvay en Syensqo. Voor Bekaert is dit aandeel lager, namelijk 20%. Kinepolis haalt ongeveer 35% van zijn omzet uit Canada en de VS, voornamelijk vanuit Michigan. Bij Lotus is de Amerikaanse markt goed voor 14% van de omzet, met een indrukwekkende groei van 18%. De verkoop in de VS loopt zo goed dat het bedrijf enkele jaren geleden een fabriek opende in Mebane, North Carolina. Ook bij D’Ieteren speelt Amerika een belangrijke rol, aangezien dochterbedrijf Belron, via Safelite, de grootste vervanger van autoruiten is in de VS.
Het Belgische zakelijk kompas wijst onverminderd west
Als we naar de toekomst kijken, wordt duidelijk dat de Verenigde Staten een blijvende, onmisbare rol spelen in het succes en de groei van zowel Belgische farmaceutische als industriële bedrijven. De combinatie van innovatieve ecosystemen, kapitaalrijke markten en een sterke vraag naar geavanceerde producten biedt een vruchtbare voedingsbodem voor verdere expansie. Bedrijven als Argenx en UCB, die al diep geworteld zijn in de Amerikaanse markt, zullen waarschijnlijk hun dominantie uitbreiden, terwijl andere spelers zoals Galapagos en iTeos nog volop aan het begin van hun groeiverhaal staan. Hetzelfde geldt voor industriële bedrijven, van de hoogwaardige technologie van Barco tot de stevige groei van Kinepolis en Lotus. De vraag is niet of, maar wanneer de Amerikaanse markt nog meer Belgische bedrijven naar het volgende niveau zal tillen.