Skip to the content

Cybersecurity in de frontlinie van digitale oorlogsvoering

Cybersecurity in de frontlinie van digitale oorlogsvoering
Cybersecurity in de frontlinie van digitale oorlogsvoering

Stijgende cyberdreigingen en de wereldwijde digitalisering leggen nieuwe kwetsbaarheden bloot in de infrastructuur van Amerikaanse instellingen, en dat ondanks hun leiderschap in technologie en cybersecurity.

De toenemende dreiging van cyberaanvallen benadrukt de kwetsbaarheid van essentiële infrastructuren en biedt tegelijkertijd investeringskansen in snelgroeiende cybersecurity-oplossingen die bedrijven helpen zich te wapenen tegen deze bedreigingen.

Stijgende cyberdreigingen zetten Amerikaanse instellingen op scherp

In de afgelopen jaren hebben we een explosieve toename gezien in het aantal cyberaanvallen, gericht op Amerikaanse instellingen en bedrijven. De groei van digitale technologieën heeft nieuwe kansen gecreëerd, maar ook nieuwe kwetsbaarheden blootgelegd. Met de wereldwijde digitalisering is de dreiging van cybercriminaliteit exponentieel toegenomen, waarbij de Verenigde Staten (VS) een belangrijk doelwit zijn vanwege hun geopolitieke en economische macht.

Amerika als hoofdrolspeler in cyberveiligheid

De VS spelen een centrale rol in de wereldwijde technologische ontwikkeling en zijn tevens een leider in cyberveiligheid. Dit leiderschap komt echter met een prijs. Zowel binnenlandse als buitenlandse actoren hebben hun aanvallen op Amerikaanse netwerken geïntensiveerd. Hierbij kan gedacht worden aan ransomware-aanvallen, datalekken en verstoringen van vitale infrastructuur zoals energievoorzieningen, ziekenhuizen en de financiële sector. Deze aanvallen worden vaak toegeschreven aan staatsgesponsorde groepen of professionele hackers uit landen zoals Rusland, China en Noord-Korea.

Cyberstorm: Hoe een hack bedrijven en de economie stillegt

De impact van cyberaanvallen op de Amerikaanse economie is aanzienlijk. Bedrijven kunnen miljoenen dollars verliezen door downtime, reputatieschade en de kosten voor herstel. De ransomware-aanval op Colonial Pipeline in 2021 benadrukte hoe kwetsbaar zelfs essentiële infrastructuren zijn. Deze aanval legde bijna een week lang een groot deel van de brandstofvoorziening aan de oostkust van de VS plat, wat leidde tot brandstoftekorten en een scherpe prijsstijging. Een recent voorbeeld is de fout in de CrowdStrike Falcon Sensor-update in juli 2024, die wereldwijde storingen veroorzaakte op 8,5 miljoen Windows-apparaten, inclusief het beruchte “Blue Screen of Death” (BSOD). Cybercriminelen maakten van deze situatie gebruik door schadelijke bestanden te verspreiden die zich voordeden als CrowdStrike-updates, wat het herstel voor sommige organisaties verder bemoeilijkte. Het gaf ook een signaal aan investeerders dat bedrijven zonder adequate cyberbeveiliging aanzienlijke risico’s lopen. Voor beleggers biedt dit kansen in sectoren zoals cybersecurity-oplossingen, waar bedrijven zoals Fortinet en Palo Alto Networks sterke groei laten zien.

AI aan de frontlinie: Cyberveiligheid in een nieuw tijdperk

De Amerikaanse overheid heeft ook haar inspanningen opgevoerd om cyberveiligheid te verbeteren. Het ministerie van Homeland Security en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) werken nauw samen met de private sector om bedreigingen te detecteren en te neutraliseren. Innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning worden steeds vaker ingezet om cyberaanvallen vroegtijdig te signaleren en af te slaan. Darktrace, weliswaar Brits, is zo een cyberbeveiligingsbedrijf dat gebruikmaakt van kunstmatige in- telligentie (AI). Het leert het normale gedrag van de digitale omgeving van een bedrijf (inclusief gebruikers, apparaten en systemen) en gebruikt deze basislijn om afwijkingen te identificeren die kunnen wijzen op een cyberdreiging. Het aandeel Darktrace steeg dit jaar met 58%.

Aangezien de dreiging van cyberaanvallen blijft groeien, kunnen bedrijven en overheden niet anders dan blijven investeren in hun cyberbeveiliging. Dit creëert een uniek speelveld voor technologiebedrijven die hierop inspelen, wat een interessant investeringsdomein vormt voor beleggers die willen meedelen in de exponentiële groei van de digitale economie.

Siddy Jobe

Siddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.