Skip to the content

Marktenoverzicht Q3

Marktenoverzicht Q3
Marktenoverzicht Q3

Een volatiel derde kwartaal eindigde positief dankzij solide bedrijfsresultaten en renteverlagingen

De volatiliteit die in het tweede kwartaal van 2024 de kop opstak, bleef ook in het derde kwartaal merkbaar aanwezig. De zomer begon kalm, met nieuwe hoogtepunten op de meeste aandelenmarkten wereldwijd. In augustus keerde de volatiliteit echter sterk terug, wat betekent dat prijzen op de financiële markten snel en fors begonnen te schommelen. Deze verhoogde onzekerheid leidde ertoe dat de aandelenrally abrupt stokte, met forse correcties in de meeste sectoren en regio’s. Obligatiemarkten werden gespaard van deze prijsschommelingen en bleven relatief stabiel. In de grondstoffenmarkt bleven de bestaande trends doorzetten: goud presteerde goed, terwijl energie en industriële grondstoffen een correctie doormaakten.

 Dit keer was er niet één enkele katalysator voor de marktvolatiliteit, maar een samenloop van factoren. Ten eerste was er een onverwachte verslechtering in de economische cijfers in de Verenigde Staten (VS), met name in de werkgelegenheidsdata. Dit voedde de angst voor een mogelijke recessie, wat leidde tot neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen. Ten tweede zorgde een signaal van de Bank of Japan aan de andere kant van de wereld voor een plotse- linge versterking van de yen. Dit resulteerde in het afwikkelen van een deel van de zogenaamde ‘carry trade’ – waarbij leningen tegen lage Japanse rentes werden herbelegd in wereldwijde, meestal Amerikaanse, activa. Ten derde droegen zowel de seizoensgebonden effecten als de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen bij aan het feit dat beleggers winst namen en hun posities afbouwden. Na een aanvankelijke scherpe correctie in de aandelenmarkten en een piek in volatiliteit, keerde de rust terug tegen het einde van de zomer. Sterker nog, door de vooruitzichten op renteverlagingen en bedrijfsresultaten die in lijn waren met de verwachtingen, werden de verliezen aanzienlijk beperkt. Dankzij een combinatie van monetaire stimuli en fiscale maatregelen in China, waar het sentiment tot dan toe zeer negatief was, bereikten verschillende beurzen zelfs nieuwe jaarhoogtes.

Te midden van de schommelingen op de aandelenmarkten zagen we verschil- lende trends, waarvan sommige al langer aanhouden, terwijl andere nieuw zijn. Ten eerste lijkt het erop dat de neerwaartse trend in de aandelenmarkten van Hongkong en China voorlopig gebroken is. Ten tweede, ondanks een relatief snel herstel van de beurskoersen na de correctie van begin augustus, blijft het debat over de duurzaamheid van de rally in Big Tech actueel, vooral nu het besef doordringt dat de investeringen in AI-infrastructuur iets meer tijd zullen vergen voordat ze directe rendementen opleveren. Ten derde waren defensieve aandelen, zoals Farma, Voeding & Nutsbedrijven, opnieuw populair, met in sommige gevallen zelfs nieuwe hoogtepunten. Tot slot bleef de verwachte heropleving van cyclische aandelen en Mid/Small caps, met name in Europa, uit.

Obligaties presteerden uitstekend te midden van deze volatiliteit. Een daling van de inflatie en verslechterende economische cijfers stuurden het rentebeleid wereld- wijd duidelijk in de richting van verdere verlagingen. Beleggers zochten massaal toevlucht tot staatsobligaties en hoogwaardige bedrijfsobligaties. Zelfs risicovollere obligaties presteerden sterk, wat het vertrouwen van beleggers versterkte en hielp om de markten te stabiliseren.

Op de grondstoffenmarkten presteerde goud opnieuw sterk. De belangrijkste kopers van goud blijven de centrale banken van niet-westerse landen, die het gebruiken voor diversificatie en als geopolitieke bescherming. Industriële metalen ondergingen een correctie, gedreven door een zwakke vraag. Ook olieprijzen daalden fors door een afname van de vraag en een gebrek aan discipline in het aanbod.

We blijven vasthouden aan een gediversifieerde portefeuille gericht op aandelen met sterke balansen en kasstroomgeneratie, evenals obligaties, technologie, klimaat en goud (bij correctie).

Philippe Piessens

Philippe Piessens

Philippe Piessens is Senior Wealth Manager bij Econopolis Wealth Management. Philippe heeft een ruime ervaring in de financiële sector, met een focus op aandelen. Hij begon zijn carrière in 2001 bij Lehman Brothers in Londen, en werkte daarna bij HSBC en Kepler Cheuvreux. Daarnaast is hij actief in kunst, als verzamelaar en adviseur, en in vastgoed, via een familie holding. Philippe behaalde een BSc in International Relations aan de London School of Economics.