Skip to the content

Verenigde Staten versterkt wereldwijde leidersrol met klimaatbeleid en technologische doorbraken

Verenigde Staten versterkt wereldwijde leidersrol met klimaatbeleid en technologische doorbraken
Verenigde Staten versterkt wereldwijde leidersrol met klimaatbeleid en technologische doorbraken

De Inflation Reduction Act stimuleert investeringen in propere energie om de CO2-uitstoot in de VS tegen 2030 te halveren, met kansen voor beleggers.

Bedrijven zoals NextEra Energy, Trane Technologies, Owens Corning en Synopsys spelen in op de groeiende trend van elektrificatie en energie-efficiëntie.

De Inflation Reduction Act zet de VS op koers voor halvering CO2-uitstoot tegen 2030

Binnen het bredere kader van de geopolitieke strategie om als wereldmacht te domineren, heeft de Verenigde Staten (VS) zich tevens gepositioneerd als een belangrijke speler in de strijd tegen klimaatverandering. Recente wetgevende doorbraken, zoals de Inflation Reduction Act (IRA), de Bipartisan Infrastructure Law en de CHIPS Act, vormen de basis voor een ingrijpende transformatie. De IRA is specifiek gericht op het terugdringen van de Amerikaanse CO2-uitstoot met 50% tegen 2030, door krachtige stimulansen te bieden aan de privésector om te investeren in schone energie. De CHIPS Act versterkt tegelijkertijd de industriële basis van het land en waarborgt de concurrentiepositie in cruciale technologieën.

IRA een echte mijlpaal

De Inflation Reduction Act van 2022 markeert een echte mijlpaal: de grootste Amerikaanse investering ooit in propere energie. De wet voorziet in een reductie van broeikasgasemissies met één miljard ton tegen 2030 en biedt een breed scala aan belastingvoordelen, subsidies en financieringsmogelijkheden voor sectoren zoals energie, landbouw en transport. Hoewel de grenzen tussen geopolitieke, sociaaleconomische en decarbonisatiebeleidsdoelen steeds meer vervagen, heeft dit de kapitaalstroom naar propere energie aanzienlijk gestimuleerd. In 2023 bereikten de investeringen in deze sectoren 239 miljard dollar, een indrukwekkende stijging van 38% ten opzichte van het jaar ervoor1. Volgens de laatste cijfers van Rhodium zet deze groei zich in 2024 voort. Voor beleggers opent deze wetgeving een wereld van kansen in sectoren die klaarstaan voor duurzame groei.

NextEra Energy: Leider in hernieuwbare energie

Een bedrijf dat hier sterk op inspeelt is NextEra Energy. Het bedrijf levert momenteel propere, betaalbare en betrouwbare elektriciteit aan meer dan 6 miljoen klanten en beschikt over een productiecapaciteit van meer dan 30 GW aan hernieuwbare energie, waaronder zonne-energie, windenergie en nucleaire energie. Deze capaciteit is theoretisch voldoende om ongeveer 21 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Elektrificatie en energie-efficiëntie: Innovatieve techno- logieën voor duurzame groei

De elektrificatietrend biedt ook kansen voor energie-efficiënte technologieën, zoals die van Trane Technologies en Johnson Controls International, die zich richten op energiebesparende oplossingen voor verwarming en koeling. Naarmate de wereld blijft streven naar decarbonisatie, zal de vraag naar deze technologieën alleen maar verder toenemen, wat beleggers aantrekkelijke groeimogelijkheden op lange termijn biedt. De investeringsaftrek tot wel 50%, die de Inflation Reduction Act (IRA) biedt voor thermische energieopslag, maakt dergelijke verwarmings- en koelingsoplossingen betaalbaarder dan ooit.

Isolatie als sleutelfactor: Owens Corning vermindert koolstofuitstoot

Owens Corning, met zijn expertise in isolatie en dakbedekking, speelt een sleutelrol in het verminderen van het energieverbruik in zowel residentiële als commerciële gebouwen—een strategisch belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid. Gebouwen zijn immers verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Propere technologie biedt niet alleen kansen in de energie- of productiesector. Bedrijven zoals Synopsys, die softwareoplossingen leveren voor ontwerp en validatie in de halfgeleiderindustrie, spelen een cruciale rol in het optimaliseren van efficiëntie in de hele toeleveringsketen. Nu de VS, mede dankzij de CHIPS Act, zijn technologische voorsprong verder uitbouwt, bieden ook deze bedrijven aantrekkelijke vooruitzichten.

Bij Econopolis spelen we in op deze kansen via twee zorgvuldig gediversifieerde klimaatfondsen, die zowel gericht zijn op rendement als duurzaamheid.

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock

Philippe Van Loock is Licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Leuven). Hij is tevens houder van de Belgische ABAF-BVFA Financieel Analist accreditatie en is een gecertifieerd Europees Financieel Analist (CEFA) Na zijn studies heeft Philippe 20 jaar ervaring opgedaan bij een grote Belgische Private Bank als financieel analist en meer recent als Portfolio Manager van een impact fonds. Philippe startte bij Econopolis Wealth Management op 1 april 2022.