Prudential herschikt zijn kaarten

Nadat Axa vorige week een transformatieve deal aankondigde, was het deze week aan de Britse verzekeraar Prudential om zijn kaarten te herschikken. Het bedrijf wil zich voortaan volledig gaan toeleggen op Azië, de VS en Afrika en zal daarom zijn Europese activiteiten afstoten. Beleggers konden de plannen wel smaken en duwden het aandeel circa 5% hoger.

prudentialPrudential – dat niets te zien heeft met zijn Amerikaanse sectorgenoot Prudential Financial – is een Britse levensverzekeraar die tot de wereldtop behoort. De historiek van het bedrijf gaat terug tot 1848. Zo was bij de ramp met de Titanic in 1912 ongeveer 1 op 5 van de opvarenden die het leven lieten verzekerd bij Prudential. 

Dominante speler in Azië

In het VK staat het bedrijf vooral sterk in pensioenspaarproducten. Buiten het VK is Prudential in Europa vooral actief via fondsbeheerder M&G. In de VS is de groep sinds meer dan 30 jaar een belangrijke speler op de Amerikaanse markt voor levensverzekeringen en spaarproducten via dochteronderneming Jackson National Life. Het kroonjuweel van Prudential is zonder twijfel echter Prudential Corporation Asia dat actief is in Cambodja, China, de Filipijnen, Hong Kong, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Singapore, Taiwan, Thailand en Vietnam. De Aziatische tak van Prudential groeit als kool dankzij de combinatie van een groeiende bevolking, een snel stijgende welvaart en een lage penetratie van levensverzekeringen en spaarproducten. Prudential domineert samen met AIA (de voormalige Aziatische dochter van de Amerikaanse verzekeringsreus AIG) de markt voor levensverzekeringen en spaarproducten in tal van Aziatische landen. Prudential dankt zijn uitstekende marktpositie aan zijn sterk merk, zijn uitgebreid distributienet, schaalvoordelen en de continue investeringen in de voorbije paar decennia.

Zinvol plan

mgAfgelopen woensdag liet de directie van Prudential weten dat ze haar activiteiten in Europa volledig wil verzelfstandigen. De divisie zal herdoopt worden tot M&G Prudential en een eigen beursnotering krijgen. Daarnaast liet Prudential ook weten dat het een portefeuille oude verzekeringscontracten (annuïteiten) met een waarde van circa 12 miljard pond zal doorverkopen aan de gespecialiseerde verzekeraar Rothesay Life.

De motivatie voor de splitsing van het bedrijf is dat het profiel en de groeivooruitzichten van de Europese activiteiten van de groep sterk verschillen van deze van de rest van de groep. Deze redenering houdt volgens ons steek: de activiteiten in Europa generen veel cash, maar vertonen nog weinig groei. In Azië (en in mindere mate in de VS en Afrika) is er daarentegen nog veel groeipotentieel. Door de sterke groei in Azië en de VS, leveren de Europese activiteiten vandaag nog slechts 15% van de groepswinst. Daarnaast zijn de Europese kasstromen ook niet langer nodig om de groei in Azië te financieren. Waarschijnlijk rekent de directie er ook op dat het aandeel een hogere waardering kan krijgen door het afsplitsen van de mature Europese activiteiten.

De aangekondigde transacties bij onder meer Prudential en Axa kunnen fungeren als katalysator om andere verzekeraars aan te zetten om versneld werk te maken van het bijsturen van hun activiteitenpallet en geografische aanwezigheid.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 16 maart, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >