Qualcomm verveelt nooit (bis).

Eind januari gaven we aan dat er bij Qualcomm nog een en ander te gebeuren stond. Afgelopen week liet het bedrijf alvast opnieuw van zich spreken. De directie van Qualcomm profiteerde van het verlengde weekend in de VS (de Amerikaanse beurzen waren er maandag gesloten voor ‘President’s Day’) om tot een definitieve  overeenkomst te komen over de overname van NXP. Broadcom –dat recent een bod deed op Qualcomm – reageerde prompt.

Verhoogd bod op NXP

qcAfgelopen dinsdag verhoogde Qualcomm zijn bod op NXP met 16% tot 127,5 dollar per aandeel (in cash). Dit hoger bod kwam niet onverwacht. Het originele bod dateerde van eind oktober 2016 en sindsdien boekte NXP sterke resultaten (operationele winst +20% in 2017) en stegen de overname multiples in de sector van de halfgeleiders. Bovendien hadden activistische aandeelhouders een belang in NXP genomen en eisten ze een hoger bod (Elliott Advisors wou 135 dollar per aandeel). Het verhoogde bod van Qualcomm trok hen over de streep. In totaal overtuigde het nieuwe bod al meteen negen aandeelhouders die 28% van de NXP aandelen vertegenwoordigen. Qualcomm sloot ook een akkoord met de Raad van Bestuur van NXP, waardoor het bod nu slechts 70% van de aandeelhouders moet overtuigen om te slagen in plaats van de eerdere drempel van 80%. Dankzij het aangepaste bod is de overname van NXP bijna een feit. Enkel het Chinese ministerie van handel moet de transactie nog goedkeuren, maar de directie van Qualcomm heeft er goede hoop op dat dit op korte termijn zal gebeuren.

Broadcom biedt eerst meer en dan weer minder …

bdBroadcom deed in november vorig jaar een bod op Qualcomm van 130 miljard dollar. Per aandeel bood Broadcom 70 dollar, waarvan 60 dollar in cash en de rest in aandelen Broadcom. Begin februari trok Broadcom zijn bod op tot 82 dollar per aandeel (60 dollar in cash en het saldo in aandelen). Hoewel het bod een aantal voorwaarden inhield (zo mocht Qualcomm onder andere zijn bod op NXP niet verhogen), was het toch voldoende om op Valentijn enkele bestuurs- en directieleden van Qualcomm aantal tafel te krijgen met vertegenwoordigers van Broadcom. Echt veel leverde dit echter niet op. Volgens Qualcomm blijft het bod te laag en houdt het teveel risico’s in (te weinig garanties omtrent de goedkeuring van de deal door diverse internationale instanties, te lage verbrekingsvergoeding bij afkeuring). Nadat Qualcomm zijn bod op NXP verhoogde, verlaagde Broadcom zijn bod op Qualcomm met 3 dollar tot 79 dollar per aandeel (57 dollar in cash en het saldo in aandelen).

… en geeft voorlopig niet op

Op 6 maart houdt Qualcomm zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Broadcom wil de aandeelhouders van Qualcomm overtuigen om 6 van hun vertegenwoordigers benoemd te krijgen in de Raad van Bestuur van Qualcomm (die 11 leden telt). Hiermee hoopt het Qualcomm alsnog te dwingen tot overnamegesprekken. Doordat de overname van NXP bijna rond is, staat Qualcomm er straks strategisch beter (gunstiger groeiprofiel) voor. Met de adem van Broadcom in zijn nek is de druk op de directie van Qualcomm om te presteren echter erg groot. Om zijn aandeelhouders achter zich te scharen beloofde Qualcomm eerder dit jaar dat het in 2019 een winst per aandeel zal realiseren van 6,75 à 7,5 dollar per aandeel (4,55 à 5,3 dollar exclusief  acquisitiekosten en de verloning van de directie in aandelen). Bij de verhoging van het bod op NXP bevestigde de directie deze doelstelling. Na de stemming van de aandeelhouders op 6 maart zal duidelijk worden of Broadcom nog kans maakt om Qualcomm alsnog binnen te halen.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 23 februari, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.