Qualcomm verveelt nooit.

Afgelopen woensdag kreeg Qualcomm van de Europese Commissie een boete van 997 miljoen euro (1,2 miljard dollar). Hoewel dit bedrag een van de hoogste Europese antitrust-boetes uit de afgelopen jaren is, gaf het aandeel Qualcomm nauwelijks een krimp.

qualcomm

Het Amerikaanse Qualcomm is een producent van chips voor mobiele toestellen (smartphones, tablets, …). De bulk van de winst van het bedrijf komt echter uit licentie-overeenkomsten voor cruciale mobilofoontechnologie. Hierdoor zijn zowat alle producenten van mobiele toestellen (onrechtstreeks) klant bij Qualcomm.

BELGIUM-EU-US-ANTITRUST-QUALCOMMDe standvastigheid van het Qualcomm-aandeel in de voorbije week heeft diverse oorzaken. De boete die Qualcomm opgelegd krijgt, is geen grote verrassing omdat er al 2 jaar een onderzoek liep omtrent een contractuele overeenkomst (van 2011 tot 2016) tussen Apple en Qualcomm. Deze overeenkomst zorgde er volgens de Europese Commissie voor dat andere bedrijven geen kans maakten om bepaalde chips te leveren aan Apple. De hoogte van de boete is substantieel (circa 5% van de omzet), maar in de voorbije paar jaar deelde de Europese Commissie wel al meer monsterboetes uit (o.a. aan Alphabet, Intel, Microsoft, Telefonica, vrachtwagen- en glasfabrikanten). Bovendien liet Qualcomm weten dat het onmiddellijk in beroep zou gaan tegen de beslissing omdat het ervan overtuigd is dat het geen mededingingsregels schond noch concurrenten of consumenten benadeelde.

Wat ook meespeelde in de koersreactie is dat het lang niet het eerste dispuut is voor Qualcomm. In het verleden lag het bedrijf al met diverse Chinese en Koreaanse smartphonefabrikanten en overheden in de clinch omtrent (vermeend) misbruik van zijn dominante marktpositie. Momenteel heeft het bedrijf het aan de stok met Apple, onrechtstreeks een van zijn grootste klanten. We achten een commercieel vergelijk voor dit dispuut op termijn niet uitgesloten. Daarnaast loopt er nog een ander onderzoek bij de Europese Commissie tegen Qualcomm.

Dubbele overnamesaga

A Qualcomm sign is pictured at one of its many campus buildings in San DiegoDe koers van het aandeel Qualcomm wordt ook in belangrijke mate gestuurd door 2 overnamesaga’s waarin het bedrijf verwikkeld is. Om zijn activiteiten te diversifiëren en sneller te groeien deed Qualcomm in oktober 2016 een bod op NXP Semiconductor, een van de belangrijkste spelers in chips voor de auto-industrie. Dit segment is een van de snelst groeiende in de sector van de halfgeleiders. Het bod van Qualcomm op NXP bedraagt 47 miljard dollar (110 dollar per aandeel). Eerder deze maand kreeg Qualcomm toestemming van de Europese Commissie en van de Koreaanse kartelwaakhond voor deze overname. De Chinese mededingingsautoriteiten dienen wel nog hun fiat te geven. Om de overname te laten slagen zal Qualcomm zijn bod hoogstwaarschijnlijk wel moeten verhogen, want sinds de aankondiging van de overname publiceerde NXP sterke resultaten en liepen de waarderingen in de sector sterk op. Daarnaast eist Elliott Advisors, een activistische aandeelhouder die een belang van 6,5% in NXP nam, een hoger bod. Door dit alles noteert NXP vandaag rond 120 dollar. Een hoger bod is niet onoverkomelijk voor Qualcomm dat over voldoende financiële slagkracht beschikt.

Qualcomm zelf is ook het onderwerp van een overnamebod. In november vorig jaar deed chipgigant Broadcom een vijandig bod van circa 130 miljard dollar (70 dollar per aandeel waarvan 60 in cash en het saldo in aandelen) op Qualcomm. Qualcomm vindt het bod veel te laag en dat aan de goedkeuring van de transactie aanzienlijke risico’s (antitrust) verbonden zijn. Om zijn stelling kracht bij te zetten stuurde het bedrijf zijn aandeelhouders daarom op 16 januari van dit jaar een brief. Daarin schoof Qualcomm expliciete winstvooruitzichten voor 2019 naar voor (Non-GAAP winst per aandeel van 6,75-7,5 dollar). Op deze manier tracht het bedrijf het bod van Broadcom te kelderen (of toch minstens een hoger bod uit de brand te slepen).

In de komende maanden zal de koersontwikkeling van Qualcomm vooral bepaald worden door de uitkomst van de overnamebiedingen. Wat vast staat, is dat Qualcomm-story voorlopig nog wel even spannend blijft.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 26 januari, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.