Reckitt Benckiser: herschikking portefeuille rendeert nog niet.

Reckitt Benckiser (RB) liet in de marge van een teleurstellende kwartaalomzet weten dat het zijn bedrijfsactiviteiten zal onderbrengen in twee zelfstandig opererende divisies m.n. ‘Health’ en Hygiene Home’. Dergelijke formele splitsing maakt een eventuele verkoop of spin-off van een van de divisies in de toekomst alvast een stuk makkelijker.

rbMet merken als Airwick, Calgon, Cillit Bang, Dettol, Durex, Nurofen, Strepsils en Vanish, is RB een toonaangevende speler op de markt voor verzorgings- en huishoudproducten. Net zoals concurrent Unilever, ontstond RB uit de fusie (in 1999) van een Brits (Reckitt & Colman) en een Nederlands bedrijf (Benckiser). Dankzij een aanhoudende sterke autonome omzetgroei in combinatie met stevige winstmarges was Reckitt Benckiser een van de succesverhalen in de sector van de consumptiegoederen in de voorbije 15 jaar. Momenteel zit de groei van het bedrijf echter op het laagste niveau uit zijn bestaan.

Zwakke leerling in 2017

Hoewel autonome omzetgroei bij zowat alle grote spelers in de sector momenteel een pijnpunt is, is de omzetontwikkeling bij RB momenteel toch wel erg zwak. Deze week verlaagde het concern zijn omzetverwachting voor de tweede keer dit jaar. Begin dit jaar mikte RB op een omzetgroei van circa 3 procent voor 2017. In juni stelde de directie dit cijfer bij tot 2 procent omdat een cyberaanval de bedrijfsactiviteiten grondig had verstoord. Afgelopen woensdag werd dit verkoopdoel verder verlaagd. De directie mikt nu op een vlakke omzet (exclusief het overgenomen Mead Johnson waar de omzet tussen de 0 en 2% zou krimpen). Beleggers reageerden vrij gelaten op het nieuws. Dit komt doordat de analistenconsensus al lager zat dan de verwachtingen van het bedrijf en omdat het aandeel recent al onder druk stond. Sommige beleggers gaan er ook vanuit dat de splitsingsplannen slechts een opstapje zijn naar een verkoop of een spin off van de divisie Hygiene Home (huishoudproducten), wat voor waardecreatie kan zorgen op termijn.

Transformatieve deals

Reckitt Benckiser is bezig met het bijsturen van zijn  activiteitenportefeuille. In juni rondde het de aankoop af van Mead Johnson, zijn grootste overname ooit (overnameprijs bijna 18 miljard dollar). Mead Johnson is het wereldwijde nummer 2 in voeding voor baby’s en peuters.

In juli verkocht RB zijn voedingsactiviteiten (vooral mosterd en sausen) aan het Amerikaanse McKormick. De verkoop was logisch omdat de producten niet pasten bij de rest van het gamma van RB. De opbrengst van circa 3 miljard pond was ook welkom om de opgelopen schuldenlast van RB enigszins te verlagen.

rbaVolgens de financiële pers zou RB geïnteresseerd zijn in de afdeling voorschriftvrije geneesmiddelen (OTC) van Pfizer. Pfizer overweegt deze divisie te verkopen of af te splitsen. Hoewel strategisch zinvol omdat  de producten van Pfizer het gamma van RB goed zouden aanvullen, lijkt een overname door RB weinig waarschijnlijk. RB is nog volop bezig met het verteren van de overname van Mead Johnson en dit zowel op financieel als operationeel vlak. Daarnaast heeft de directie van RB de handen vol met inspanningen om de groei opnieuw aan te zwengelen. Recent verlieten 4 topmensen het bedrijf m.n. de verantwoordelijken voor HR, IT, marketing en opkomende markten. Het vertrek van het hoofd IT was niet onlogisch gezien de recente cyberaanval die het bedrijf 100 miljoen pond aan gemiste omzet kostte. Een bedrijf met de omvang van RB moet echter in staat zijn om dergelijke vertrekken te kunnen opvangen.

Terug naar een premiewaardering ?

Het aandeel Reckitt Benckiser, dat in het verleden meestal met een premie noteerde tegenover concurrenten, moest in de afgelopen maanden wat van zijn pluimen laten door de zwakke resultaten van het bedrijf. Toch staat het bedrijfsmodel van de onderneming niet fundamenteel ter discussie. Met de integratie van Mead Johnson, de opsplitsing van de bedrijfsactiviteiten en het verbeteren van de operationele resultaten is er veel werk aan de winkel voor topman Rakesh Kapoor en zijn team. Indien ze erin slagen om dit takenpakket tot een goed einde te brengen, kan het aandeel zijn premiewaardering terug verdienen.

 

 Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 19 oktober, 2017

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >