Sprint + T-Mobile: verstandshuwelijk.

Dealmakers van enkele grote investeringsbanken legden afgelopen weekend de laatste hand aan een voorstel tot fusie van de Amerikaanse telecomgroepen Sprint en T-Mobile US. Investeerders stuurden het aandeel Sprint maandag zo’n 14% lager en dat van T-Mobile US zo’n 6% lager. Hoewel ze de zoveelste consolidatiepoging van T-Mobile zinvol vinden, hebben ze weinig vertrouwen in de goedkeuring van de deal.

telecom-001

De Amerikaanse telecommarkt telt 4 grote spelers: AT&T (omzet 160 miljard dollar), Verizon (126 miljard dollar), T-Mobile (40 miljard dollar) en Sprint (33 miljard dollar). AT&T en Verizon zijn door hun omvang de dominante spelers in de markt, terwijl Sprint en T-Mobile US als uitdagers gezien worden.

Sprint is voor 83% in handen van de Japanse technologie-investeerder SoftBank. Sprint torst een relatief hoge schuldenlast, waardoor het in de voorbije 3 jaar verlieslatend was. In het voorbije jaar presteerde het aandeel Sprint aanmerkelijk zwakker dan dat van zijn directe concurrenten.

T-Mobile US noteert op Nasdaq, maar is voor 62% in handen van Deutsche Telekom, een van de grootste Europese telecomoperatoren. In de afgelopen jaren slaagde T-Mobile US er met een agressief commercieel beleid in om veel nieuwe klanten te winnen en flink wat omzetgroei te genereren. Dit vertaalde zich in een sterke prestatie van het aandeel over de voorbije 5 jaar. Toch hinkt T-Mobile US door zijn kleinere klantenbasis nog steeds flink achterop inzake winstmarges tegenover Verizon. Daarnaast heeft T-Mobile US geen eigen vast netwerk, wat een handicap is in een wereld waarin convergentie een belangrijke rol speelt.

Historiek van diverse consolidatiepogingen

Deutsche Telekom heeft een haat-liefde verhouding met T-Mobile US. Enerzijds wou het bedrijf zich lange tijd liever concentreren op Europa en was T-Mobile US dus niet van strategisch belang. Anderzijds zorgde T-Mobile US er net voor dat Deutsche Telekom, in tegenstelling tot de vele van zijn Europese sectorgenoten, wel nog groei kon voorleggen in de voorbije paar jaar.

In het verleden probeerde Deutsche Telekom verschillende keren om T-Mobile aan een concurrent te koppelen. In 2011 werd de verkoop aan AT&T afgeblazen omdat de regelgevende autoriteiten (Department of Justice) oordeelden dat de combinatie de concurrentie op de markt sterk zou verminderen. Voor het afspringen van de transactie kreeg Deutsche Telekom toen een verbrekingsvergoeding van liefst 3 miljard dollar in cash en spectrum met een waarde van ruwweg 1 miljard dollar.

In 2012 gooide Deutsche Telekom het over een andere boeg. Het fuseerde T-Mobile US met Metro PCS, een wat kleinere beursgenoteerde mobiele operator. Door de combinatie kreeg T-Mobile niet alleen een beursnotering, maar ook meer spectrum en middelen voor de verdere uitbouw van een gecombineerd mobilofonie-netwerk. Door de transactie viel belang van Deutsche Telekom in T-Mobile US terug tot circa 62%.

Sindsdien waren er verschillende pogingen om te komen tot een fusie van T-Mobile US en Sprint. De gesprekken sprongen echter meestal af omdat gevreesd werd dat de autoriteiten dergelijke transactie nooit zouden goedkeuren.

Nieuwe consolidatiepoging is zinvol …

Met Trump als president en een Republikeinse meerderheid in het Congres, zien T-Mobile en Sprint blijkbaar meer kansen op een goedkeuring van de deal. Bij de geplande transactie zou geen cash te pas komen. Aandeelhouders van Sprint zouden 1 aandeel T-Mobile US ontvangen per 9,75 aandelen Sprint. Na de omruiloperatie zou het belang van Deutsche Telekom in T-Mobile US zo’n 42% bedragen, dat van Softbank zo’n 27% en het percentage vrij verhandelbare aandelen zo’n 31%. John Legere, de huidige topman van T-Mobile US, zou de leiding van de nieuwe combinatie op zich nemen. Het fusiebedrijf zou zo’n 127 miljoen klanten tellen en een omzet van circa 76 miljard dollar en veel beter kunnen wedijveren met AT&T en Verizon.

tmobHet potentiële samengaan van T-Mobile US en Sprint is een mega-deal. De waarde van het fusiebedrijf zou zo’n 150 miljard dollar (inclusief schulden) bedragen. Op termijn zou de operatie zo’n 43 miljard dollar aan synergiën (via lagere kosten en investeringen) moeten opleveren. Daartegenover staan evenwel integratiekosten van circa 15 miljard dollar. Een van de grote besparingen is dat de nieuwe combinatie één gezamenlijk 5G-netwerk kan uitbouwen in plaats van één bij zowel T-Mobile US en Sprint. Voor klanten belooft het fusiebedrijf lagere prijzen, combinatiepakketten en een snellere beschikbaarheid van een 5G-netwerk.

… maar de goedkeuring ervan blijft erg onzeker.

Vanuit financieel en operationeel oogpunt is een fusie tussen T-Mobile US zeker toe te juichen. Met de aanstaande forse investeringen in de uitbouw van 5G-netwerken en de huidige politieke setting lijkt de timing niet slecht gekozen. De goedkeuring van de deal belooft echter nog een moeilijke noot om te kraken te worden. Niet alleen neemt dit in het beste geval maanden in beslag, maar de autoriteiten ervan overtuigen dat dit de concurrentie op de markt niet al te fors zal beknotten zal geen sinecure zijn en kan uitgebreide concessies vergen.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 4 mei, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >