Stevige groei, moeilijke markten

Eind januari kwamen de aandelenmarkten onder druk. De brede indices in de VS en Europa doken toen zo’n 10% lager. De meeste marktstrategen bleken er nogal gerust in. De vooruitzichten voor de economie blijven immers positief, waardoor ze dit eerder als een tijdelijk dipje beschouwden. Ondertussen evolueerden de aandelenmarkten sinds begin februari min of meer zijwaarts. De financiële markten lijken er dus iets minder gerust in. Toch blijven de meeste indicatoren inderdaad wijzen op een gunstig economisch klimaat. Ondernemers- en consumentenvertrouwen zijn zowat overal hoog, wat in toenemende mate tot uiting komt in de economische activiteit. Internationale instellingen zoals het IMF en de OESO verwachten voor dit jaar een stevige economische groei, en voor volgend jaar meer van hetzelfde. De wereldeconomie is in 2018 goed op weg voor haar sterkste jaar sinds 2010.

infl

Stevige economische groei is evenwel geen garantie voor goeie resultaten op de financiële markten. Die maakten zich de voorbije weken vooral zorgen over de pogingen van Trump om een handelsoorlog met China te ontketenen. Maar noch China, noch de VS hebben uiteindelijk veel te winnen bij een doorgedreven handelsoorlog. In die zin zal het allicht niet zo’n vaart lopen. Het grootste gevaar voor de financiële markten in 2018 schuilt niet in de fratsen van Trump, maar in de inflatie. Na jaren van onterechte waarschuwingen voor hogere inflatie lijken de markten zich daar vandaag weinig zorgen over te maken. Toch duiken er meer en meer tekenen op dat de economische dynamiek, zeker in de VS, de onderliggende inflatie in het productieproces doet toenemen. Hogere grondstoffenprijzen, stijgende transportkosten en producentenprijzen, hogere capaciteitsbezetting en een almaar krappere arbeidsmarkt zorgen voor toenemende opwaartse druk op de inflatie. Voorlopende indicatoren geven aan dat de Amerikaanse inflatie later dit jaar boven 3% klimt. Voor markten die vandaag nog altijd rekenen op lage inflatie en lage rentes zou dat de grootste verrassing van 2018 kunnen worden.

Een positieve economische dynamiek blijft het meest waarschijnlijke scenario voor de komende kwartalen. Maar als de inflatie echt flink hoger klimt zoals de voorlopende indicatoren al aangeven, dan moeten de centrale bankiers straks een versnelling hoger schakelen in de normalisering van hun beleid. De combinatie van oplopende inflatie en strikter monetair beleid is al meer dan tien jaar niet meer gezien, en de markten zijn daar vandaag niet klaar voor. Tegen die achtergrond zijn herhalingen van turbulente episodes waarin rentes stijgen en aandelenmarkten onder druk staan zoals eind januari/begin februari onvermijdelijk. Zulke episodes zijn extra pijnlijk voor beleggers omdat die tegelijkertijd beide pijlers van een gediversifieerde portefeuille, aandelen en obligaties, onderuit halen. In dat soort omstandigheden zijn er voor de beleggers weinig mogelijkheden om te schuilen op de financiële markten (met uitzondering dan van cash). In zo’n marktklimaat is snel inspelen op de marktschommelingen en vooral de individuele selectie van aandelen en obligaties doorslaggevend. Het zit er dik in dat 2018 voor de wereldeconomie het beste jaar sinds 2010 wordt, maar dat het net zo goed een lastig jaar wordt voor beleggers.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 20 april, 2018