Super Mario of het succes van een fictieve Italiaanse loodgieter.

De Switch, de jongste spelconsole van Nintendo, verkoopt als zoete broodjes. Halverwege vorige maand had het bedrijf al zo’n 10 miljoen stuks verkocht van deze spelconsole die in maart 2017 werd gelanceerd.

switchNintendo begon zo’n 129 jaar geleden als fabrikant van Japanse speelkaarten. In de loop van de vorige eeuw ontwikkelde het bedrijf ook speelgoed en speelapparaten. Vandaag is het bedrijf een van de belangrijkste fabrikanten van spelconsoles, naast Sony en Microsoft. In de voorbije decennia scoorde Nintendo zowel met klassieke spelconsoles als de Nintendo 64, Gamecube, Wii en Wii U. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf ook met succes draagbare spelconsoles als de Game Boy, Nintendo en Nintendo 3DS. De Switch is een combinatie van een traditionele spelconsole voor de huiskamer, een game-tablet en een ‘tabletop’-console.

In de VS groeide de Switch binnen de 10 maanden na zijn commercialisering uit tot de snelst verkopende spelconsole ooit. Sinds de lancering ervan in maart vorig jaar verkocht Nintendo er 4,8 miljoen stuks van de Switch. Daarmee verbrak het bedrijf zijn eigen record van 4 miljoen stuks dat het vestigde met de Wii-console. De Switch is niet alleen in de VS een hit. Op zijn Japanse thuismarkt nam Nintendo het record van snelst verkopende console over van Sony. In de afgelopen 10 maanden verkocht Nintendo er 3,3 miljoen Switch-consoles. Voor het volledige boekjaar (tot eind maart) rekent de directie een wereldwijde verkoop van 14 miljoen stuks en voor volgend boekjaar op zo’n 20 miljoen stuks.

(Eigen) content is king

marioNaast het feit dat de Switch-console splitsbaar is en daardoor ook onderweg kan gebruikt worden, is het verkoopsucces in belangrijke mate te danken aan het sterke spelletjesaanbod voor de console. Hoewel er meer dan 300 spelletjes van derde partijen beschikbaar zijn voor de Switch, zijn het toch vooral de eigen spelletjes van Nintendo die scoren. Het gaat dan vooral om bestsellers als ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’, ‘Splatoon 2’, en de ‘Mario’-franchise met titels als ‘Mario Kart 8 Deluxe’ en ‘Super Mario Odyssey’. De naam (Super) Mario verwijst naar een serie spelletjes waarin Mario, een fictieve Italiaanse loodgieter, de hoofdrolspeler is. Sinds de lancering van de Mario-franchise in 1983 werden er al meer dan 200 titels van uitgebracht en meer dan 500 miljoen spelletjes van verkocht. Dit maakt het tot de meest succesvolle spelletjesreeks ooit.

Hoewel de Switch goed op weg is om een van de meest succesvolle spelconsoles ooit te worden, is het eigen record van Nintendo (101 miljoen verkochte stuks van de Wii), maar vooral dat van Sony (>155 miljoen verkochte stuks van de PS2) nog veraf. De aandeelhouders van Nintendo geloven alvast in het verdere potentieel van de Switch want duwden het aandeel vorig jaar zo’n slordige 70% hoger.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 5 januari, 2018

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >