Telecomtoeleveranciers hunkeren naar 5G

Het aandeel Nokia ging gisteren met 17,5% onderuit. De koersdaling was te wijten aan een combinatie van zwakke kwartaalresultaten en een trager dan verwacht herstel van de markt voor mobiele netwerkinfrastructuur. Uitstel van dit laatste betekent echter geen afstel.

3310Aandelen van netwerkfabrikanten als Nokia en Ericsson behoren dit jaar – net zoals in de voorbije 2 jaar – opnieuw tot de zwakkere broertjes op de Europese beurzen. Sinds de start van het jaar noteert het aandeel Nokia circa 6,6% lager en dat van Ericsson circa 2,7%. De belangrijkste reden hiervoor is dat producenten van telecomapparatuur blijven kampen met een moeilijke marktomgeving. De meeste telecomoperatoren moeten immers nog slechts weinig investeren in hun 4G-netwerken. Ook de investeringen in vaste netwerken staan op een lager pitje. Daarnaast kampen de Europese spelers met hevige concurrentie van Chinese aanbieders als Huawei en ZTE die beschikken over een gigantische thuismarkt. 

Gemengde kwartaalresultaten bij Nokia

De resultaten van Nokia over het derde kwartaal kwamen enigszins onder de verwachtingen uit. De omzet kromp met 7% (4% op vergelijkbare basis). Nokia haalde flink wat meer inkomsten uit patenten, maar dit kon de omzetkrimp van 9% in de netwerkdivisie slechts deels compenseren. De operationele winst (gezuiverd voor afwaarderingen en herstructureringskosten) klom met 20% en de operationele winstmarge steeg met 280 bp tot 12,1%. De netto courante winst bedroeg iets meer dan 500 miljoen euro. Inclusief alle éénmalige lasten was er echter een verlies van 190 mln euro.

Bleke marktvooruitzichten

Beleggers hadden echter vooral oog voor de weinig rooskleurige marktvooruitzichten die de directie naar schoof. Voor 2017 rekent Nokia nu op een krimp van de markt voor netwerkinfrastructuur met 4 à 5%. Voorheen hield ze rekening met een krimp van 3 à 5%.  Voor 2018 gaat ze uit van een verdere achteruitgang met 2 à 5%, terwijl ze eerder nog rekende op een vlakke markt  in 2018.

De markt voor telecominfrastructuur is cyclisch. De cycli worden vooral gedreven door technologische ontwikkelingen. Het marktherstel schuift op in de tijd omdat de volgende generatie (‘5G’) mobiele netwerken nog niet klaar is. 5G-technologie belooft mobiel dataverkeer met veel hogere snelheden en een betere netwerkdekking, wat onder meer ‘Internet of Things’-toepassingen binnen handbereik moet brengen. Wanneer de 5G-technologie zich bewezen heeft kunnen de fabrikanten van telecominfrastructuur zich eindelijk aan een nieuwe investeringsgolf verwachten.

Zweedse buur kruipt voorzichtig uit het dal

ericssonDe magere marktvooruitzichten van Nokia hadden ook hun weerslag op de koersen van concurrenten. Zo dook de koers van het Zweedse Ericsson gisteren zo’n 4,4% lager. Beleggers in dit bedrijf hadden net een beetje hoop geput uit de recente ontwikkelingen bij dit bedrijf. Zo kon Ericsson voor het eerst sinds lang op nieuw wat groei laten optekenen in zijn netwerkdivisie. Daarnaast werd de top van het bedrijf vervangen: sinds januari is de ervaren saneerder Börje Ekholm (voormalig CEO van Investor AB en Patricia Industries, beiden holdings van de familie Wallenberg) er topman en binnenkort wordt Ronnie Leten (voormalig CEO van Atlas Copco) er voorzitter van de Raad van Bestuur. Ook de instap van de activististische aandeelhouder Cevian (heeft een goed track record bij onder meer Volvo) eerder dit jaar werd als pluspunt gezien.

Geduld van beleggers verder op de proef gesteld

Op korte termijn gaan zowel Nokia als Ericsson nog door zwaar weer. Beide bedrijven hebben echter al vele woelige wateren doorzwommen in hun lange bestaan (Ericsson bestaat al sinds 1876 en Nokia nog 11 jaar langer). Voor deze bedrijven zit er weinig anders op dan hun kostenbasis te blijven verlagen zonder hierbij de investeringen in nieuwe technologie te verwaarlozen. Indien ze hierin slagen, kunnen ze beloond worden wanneer de markt voor telecominfrastructuur opnieuw aantrekt. Zoniet riskeren ze verder in het defensief te worden gedrongen door hun Chinese concurrenten.Dit artikel werd geschreven door Bernard Thant

op 27 oktober, 2017

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.