Trump l’ oeil

De G20, de bijeenkomst van de 19 belangrijkste industrielanden ter wereld en de Europese Unie, van afgelopen week in het Argentijnse Buenos Aires beroerde de beurzen. Dat Donald Trump enkele dagen later via Twitter al terugkwam op bepaalde uitspraken beroerde de financiële markten echter nog veel erger.

ludovic-toinel-365011-unsplash

Het vredesdiner

schermafbeelding-2018-12-05-om-09-24-40De slotverklaring van de G20 leverde een vaag document op. Dat kwam omdat de verdeeldheid op de top nogal groot was. Rond migratie en klimaat werd een muis gebaard. Ook het toenemende protectionisme werd in die slotverklaring niet veroordeeld. Het engagement om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te hervormen werd zo tot één van de meest concrete elementen. Het enige echter wat de buitenwereld echt interesseerde aan de G20 was de ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping. Dat diner leverde op het eerste zicht een wapenstilstand in hun onderlinge handelsoorlog op. De beurzen reageerden wereldwijd redelijk optimistisch. Tot…

 

Trump plaatst opnieuw een handelssalvo

schermafbeelding-2018-12-05-om-09-25-05Daar waar de berichten over de vredespijp van Trump en Xi Jinping de beurs positieve stimulansen gaf, zijn we nu weer terug naar af. De Amerikaanse president Trump heeft immers wederom met enkele welgemikte tweets (zie afbeelding) op dinsdagnacht alle hoop op een handelsvrede gekelderd:  “We are either going to have a REAL DEAL with China, or no deal at all – at which point we will be charging major Tariffs against Chinese product being shipped into the United States.”

Tweeting Trump speelt dus een beetje vals. Hij laat de bestaande handelsbelemmeringen intact. Strafheffingen op onder andere Europees staal en aluminium en op min of meer de helft van de import uit China laat hij bestaan. Een nieuwe escalatie sluit hij – kijk maar naar zijn Tweets – niet uit. Wie bommetjes blijft droppen kan moeilijk voor handelsvredesactivist doorgaan.

Weg hoop, welkom wantrouwen

Wederom heeft Donald Trump dus iedereen op het verkeerde been gezet. De handelsoorlog tussen de VS en China woedt nog altijd. Het gevolg? Het wantrouwen is bij de beleggers weer gegroeid, wat op dinsdagavond tot een correctie van 4% leidde op de Amerikaanse beurzen. Dat maakt ook duidelijk dat het hier gaat om grote verkopen (ondersteund door algoritmes en met behulp van heel wat hefboom via futurescontracten) en niet om een aaneenschakeling van verkopen door “kleine beleggers”. Het gaat hier dus wel degelijk om een Tipping Point, van ‘risk on’ naar ‘risk off’ . De markten zijn niet meer kooplustig, wat verdere correcties waarschijnlijk maakt.

spx-index-sp-500-index-3-days-2018-12-05-14-49-24Op bijhorende grafiek van de S&P 500 (500 grootste Amerikaanse aandelen) kan u heel duidelijk de opwaartse beweging aflezen na het akkoord tussen Trump en Xi Jinping én de neerwaartse beweging die op 4 december werd ingezet.

De hoop op een beursrally op het einde van het jaar – waarop we eerlijk gezegd wel hoopten – kunnen we alzo opbergen. De hoge schuldgraad van bedrijven, de schuldenproblemen van China en de VS, de problemen rond het huidige Italiaanse beleid, de dip die de Europese bankenindex doormaakt*, de groeivertraging van de Europese en Chinese economie die onvermijdelijk zal overwaaien naar de VS… overheersen opnieuw de stemming. Trumps uiteindelijke doel, het handelstekort verkleinen, is hiermee trouwens nog geen centimeter opgeschoven. Daarvoor zou hij beter het federale begrotingstekort verminderen en dus meer besparen en minder lenen…

(* Het is altijd al de filosofie van Econopolis geweest om geen banken in onze portefeuilles op te nemen, alleen bedrijven uit de reële economie.)

Wat nu?

Dit alles maakt dat beleggers liefst van al én nog het liefst in sneltempo de meeste risico’s van zich af willen duwen. Zulke fases zijn historisch gezien natuurlijk niet nieuw. Die fases duren relatief zelfs vrij kort, zo’n 3 tot maximaal 6 maanden. Zaak is nu om de juiste weg te kiezen en dan lijkt ons de defensieve houding, die we met Econopolis al een tijdje aanhouden, de correcte te zijn. We hebben een belangrijk deel in cash (zowel in de fondsen als in de portefeuilles) om in te spelen op goedkopere koersen. We houden een relatief laag aandelengewicht aan en eerder defensieve aandelen.
Ook in het obligatiegedeelte besteden we veel aandacht aan het risico/rendement plaatje, we hebben bijvoorbeeld weinig junkbonds, en veel kwalitatief papier. Bij de munten houden we veel euro’s aan en enkele diversificaties in Britse pond (GBP), Noorse kroon (NOK), Amerikaanse dollar (USD) en Singaporese dollar (SGD).

 Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 5 december, 2018