Turbulent 2019 voor de boeg

Deze week mag dan wel het begin inluiden van de kerstvakantie, de financiële markten werden geen vakantiestemming of -rust gegund. De aandelenmarkten kenden een hevige correctie die verscherpte na de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (FED). Die Fed besliste de rente te verhogen, en ook volgend jaar in principe dat pad verder te zetten.

geert-noels-web

De aandelenmarkten corrigeerden sterk, omdat zij op soelaas hadden gerekend. Opmerkelijk is dat de obligatiemarkten en het edelmetaal de woorden van de Fed met een korrel zout namen. Ze menen dat de conjunctuur scherper gaat vertragen, en dat Jay Powell (de president van de Fed) dat op termijn zal toegeven. Sterker nog, ze menen dat hij dat al weet, maar tracht niet te snel zijn ongerustheid te uiten.
Zo heeft Donald Trump de basis gelegd voor een erg turbulent 2019. Hij heeft de handelsbetrekkingen met verschillende landen, en vooral China, sterk vertroebeld en de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank regelmatig onder druk gezet. De Boomerang is onderweg naar de Amerikaanse economie: de export vertraagt (maar dat is slechts een klein deel van de Amerikaanse economie), maar ook de huizenmarkt is aan het afkoelen, en de arbeidsmarkt begint momentum te verliezen. De groei zal wereldwijd in 2019 tegenvallen, en de vraag is nu of er ook een recessie kan komen. Dat is misschien economisch gezond, maar is voor beleggers altijd een pijnlijke periode.
Ondertussen zijn de olieprijzen een erg sterke dip aan het doormaken: een correctie van goed 35% is uitzonderlijk op een korte periode. Wellicht waren teveel speculanten te optimistisch, en moeten ze snel hun posities verkopen. Maar er is ook overproductie door de geldhonger van oliestaten zoals Saudi-Arabië en Rusland, en de shale-olieproductie in de VS draait op volle toeren. Een lage olieprijs is voor dat laatste natuurlijk een stukje zelfvernietigend. Anderzijds mag verwacht worden dat schalieolie op termijn zichzelf ten gronde gaat richten door ecologische en financiële problemen.
De 35% daling van de olieprijs heeft enkele munten gedeukt. De NOK heeft zijn jaarwinsten moeten prijsgeven onder druk van het negatieve oliemomentum. Het is ook de slechte periode van het jaar voor de Skandis. Anderzijds zijn de olieprijzen aan het bodemen, en ondersteunen de renteverschillen de Noren.
Voor 2019 verwachten we vooral dat koning dollar pluimen zal verliezen. De FED moet zijn rentestrategie matigen, Trump houdt niet van een sterke dollar, en de twin deficits zijn weer in volle kracht present. Vooral tegenover andere munten dan de euro is de USD veel te sterk geworden. Beleggers zijn ook historisch erg long in USD, en dat is meestal een goede contra-indicator.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 20 december, 2018