Turkse munt na het historisch dieptepunt

Econopolis-medewerkers Michaël De Man (Fixed Income Strategist) en Bernard Thant (Equity Analyst) werpen hun blik op de vrije val van de Turkse lira.

Even de feiten op een rijtje.

Eind juni:

Recep Erdogan wordt verkozen met maar liefst 52,5%. In het programma van zijn AK-partij, maatschappelijk conservatief, maar economisch liberaal, staat letterlijk dat het land binnen de 5 jaar tot de 10 grootste economieën ter wereld moet en zal behoren. Echter…

Vrijdag 10 augustus:

1) De lira staat al enige tijd onder druk, maar nu zeggen beleggers hun vertrouwen in de Turkse munt volledig op.

2) De Amerikaanse president Trump gooit olie op het vuur door de invoertarieven voor Turks aluminium en staal te verdubbelen.
 Trump is kwaad op Turkije – nochtans een NAVO-bondgenoot – omdat het de Amerikaanse dominee Andrew Brunson gevangen houdt.

Maandag 13 augustus: De Turkse lira gaat nog verder achteruit. De Turkse centrale bank neemt maatregelen om het Turkse bankensysteem overeind te houden. De maatregelen hebben maar deels effect; ze remmen de daling enkel af.

Dinsdag 14 augustus: De Turkse lira toont de eerste tekenen van herstel na haar historische dieptepunt…

try2

Gevolg?

  • Het dagverlies voor de lira loopt op tot 19% en de koersdaling (sinds begin dit jaar) tot 38%.
  • De rente op 10-jarige Turkse staatsobligaties klimt van 18,78 naar 20,52% en de al fikse inflatie (+-15%, in historische context niet enorm hoog voor Turkije) dreigt nog verder op te lopen. Alleen de Venezolaanse bolivar moest meer inleveren…
  • Er groeit onrust op de Europese aandelenmarkt omdat men zich zorgen maakt over de blootstelling van de Europese bankensector aan Turkije.
  • De euro deelt mee in de klappen en moet terrein prijsgeven ten opzichte van de dollar.

 

Michaël De Man: “Turkije heeft zijn sterke economische groei van de voorbije jaren in hoge mate met buitenlandse schulden gefinancierd. Het land heeft een groot tekort op zijn lopende rekeningen (meer dan 5%). Het voert immers meer in dan het uitvoert. Dat maakt je fundamenten zwak.”

Bernard Thant: “Komt daarbij dat je in Turkije geen onafhankelijke centrale bank meer hebt die een oogje in het zeil houdt. Erdogan houdt de financiële teugels stevig in eigen handen. Zijn schoonzoon is trouwens de Minister van Financiën.”

Michaël De Man: “Bij Econopolis wantrouwen we de Turkse lira al langer.”

Erdogan houdt er een heel eigen economische visie op na

 

twain-1302-99Michaël De Man: “Erdogan is om ideologische/religieuze redenen tegen een renteverhoging. Die zou enerzijds een instrument van ‘anti-Turkse krachten’ zijn én anderzijds vindt hij dat die verhoging de Turkse gezinnen en bedrijven al te hard zou treffen. Lage rente leidt volgens Erdogan tot lagere inflatie. Geen enkele econoom deelt die visie. Als je de inflatie omlaag wilt krijgen, moet de rente omhoog. Zo eenvoudig is het.”

Erdogans oplossing? Economisch patriottisme! “Zij hebben dollars, wij hebben God” Erdogan roept de Turken op hun dollars, goud en andere deviezen naar de bank te brengen en om te zetten in lira. Veel Turken maakten echter hun rekening en deden net het omgekeerde.

De internationale impact van de val van de lira

 

Op de obligatiemarkten stegen de renteverschillen. Beleggers ‘vluchtten’ naar veilige landen. De Italiaanse tienjaarsrente rente steeg van 2,90 naar 2,99 procent. De Duitse rente daalde dan weer van 0,38 naar 0,32 procent. De dollar verstevigde en de euro moest afklokken op het laagste peil sinds juli 2017 (1 euro = 1,14 dollar).

Michaël De Man: “Zelfs op een munt die op het eerste zicht weinig of niets met Turkije te maken heeft, de Zuid-Afrikaanse rand, zag je een impact. Ook die kreeg door de val van de lira klappen. Dat komt omdat er een vertrouwenseffect optreedt.”

Op de aandelenmarkten krijgen de Europese bankaandelen klappen. Turkse bedrijven – die voor 250 miljard euro ontleend hebben in vreemde munt – zien door de forse daling van de lira hun schuldenlast sterk toenemen. De EuroStoxx50 sloot 1,9 procent lager af. De Belgische beursindex Bel20 verloor 1,8 procent.”

Impact van de Turkse crisis op Econopolis?

 

Michaël De Man: “Het is dus vooral zaak alles heel nauwgezet op te volgen en goed te kijken of er geen domino-effecten optreden. Mits enkele ingrepen in Turkije zelf – renteverhoging, de vervanging van de Minister van Financiën door iemand met een iets kleinere ‘Erdogan-stempel’ of de uitlevering van de Amerikaanse dominee en/of een steunpakket van het Internationaal Monetair Fonds – kan er snel iets ten goede veranderen.”

Bernard Thant: “Op het vlak van aandelen heeft dit geen onmiddellijke impact omdat we geen exposure hebben in die sectoren die door de Turkse crisis in het nauw dreigen te geraken. Zo hebben we bijvoorbeeld geen belang in Zuid-Europese banken. Het percentage problematische leningen lijkt daarbij te laag om  een nieuwe eurocrisis te veroorzaken.”

Michaël De Man: “Aan obliegatiezijde heeft Econopolis slechts een beperkte blootstelling aan Turkije. Het betreft daarbij enkel obligaties met korte looptijd (minder dan drie jaar) in euro. Econopolis belegt in 1 Turkse bedrijfsobligatie, meer bepaald Arçelik. Dit bedrijf is een internationale speler in huishoudapparaten (koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogkasten…) en electronica (o.a. televisies). Arçelik kent u van merken als Beko, Blomberg en Grundig.

Conclusie:

De Turkse economie leefde de afgelopen jaren flink boven haar stand. Ze moet nu de tering naar de nering zetten. De oplossingen om de muntcrisis te bezweren liggen binnen handbereik, maar vragen moed (gezichtsverlies, onderhandelen met IMF) en zullen pijnlijk zijn (renteverhoging, besparingen).

Turkije is geografisch strategisch gelegen, maar de economische impact op Europa mag niet worden overdreven. Een aantal (Zuid-)Europese banken kunnen wel flinke hinder ondervinden van de crisis in het land. Lokaal zijn vooral de banken kwetsbaar en bedrijven met veel schulden (in vreemde valuta).

tyr1Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 14 augustus, 2018

Volgend artikel >