Wat zijn 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes waard?

 

We produceren zowel als particulieren als bedrijven steeds meer data die we ook altijd beter kunnen inzetten. Slimme algoritmes scoren vandaag al soms beter dan topradiologen om de ontwikkeling van een tumor of ziekte als alzheimer op hersenscans te herkennen. Kortom, data zijn de nieuwe grondstof voor bedrijven.

franck-v-795965-unsplash

Hallucinante aangroei

We  zijn van kilobytes over megabytes, gigabytes (vanaf 1996), terrabytes, petabytes, exabytes (vanaf 2006) naar zettabytes (vanaf 2016) geëvolueerd. Een zettabyte telt maar liefst 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes. Steeds meer data worden gegenereerd, geanalyseerd en opgeslagen. De grootste applicaties van de cloud zoals BPaaS (Business Process as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en Saas (Software as a Service; denk daarbij bijvoorbeeld aan CRM en Office Suites) blijven maar groeien. Ook de semiconductor industrie met grote spelers als Qualcomm, Samsung Electronics, Applied Materials en ASML… neemt een steeds groter aandeel in de wereldeconomie in. Machine learning boekt razendsnel vooruitgang omdat er steeds meer data beschikbaar zijn die via mobiele netwerken en steeds sterker rekenende computers in real time verwerkt kunnen worden. Natuurlijk biedt dit ongelofelijke kansen en houdt dat tegelijkertijd ook enkele bedreigingen in. Maar die vormen op zich dan ook weer kansen voor zij die zich toeleggen op cybersecurity!

Stevige cijfers

franck-v-516603-unsplashAmazon web services verveertigvoudigde haar waarde in tien jaar tijd. Apple boekte in het fiscale jaar 2017 een nettowinst van meer dan 48 miljard dollar, dankzij het extreem sterke marktaandeel van het bedrijf op de ‘dure’ smartphone-markt. (Er zijn vandaag zo’n 3,5 miljard smartphones in de wereld.) Microsoft profiteerde van zijn softwareaanbod en cloud-aanbod en zag de nettowinst in boekjaar 2017 met 16% stijgen tot bijna 26 miljard dollar. In het fiscale jaar 2018 steeg het bedrijf tot boven de 30 miljard uit. Cognitive & AI systems draaiden in 2016 een omzet van 8 miljard dollar. Tegen 2020 zal dat naar 46 miljard dollar stijgen; oftewel een CAGR (combined annual growth rate) van 55%. Opvallend, zes van de tien bedrijven met de grootste marktkapitalisatie bestonden twintig jaar geleden nog niet.

Geen tweede dot.com

Een vaak gestelde vraag is of de technologiesector niet overgewaardeerd is. De dot.com crisis, weet u wel. In 2001 handelde de Nasdaq-100 op een koers/winstverhouding van 75-100x en was er vooral sprake van een toekomstige winstbelofte. Het ging daarbij om een all-time high met de tech-valuations 120% boven het S&P500 gemiddelde. Vandaag handelt diezelfde Nasdaq-100 op een koers/winstverhouding van circa 20x en zijn de honderd grootste bedrijven sterk winstgevend. Ze hebben dus een aantoonbaar track record.

Afgelopen maand oktober was een slechte maand voor de markten in het algemeen, en voor de technologiesector in het bijzonder en zorgde voor een (voor sommige bedrijven) nodige correctie. Macro-economische gebeurtenissen zoals de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de vertraagde groei in sommige kernlanden treffen vooral de snelst groeiende sectoren het hardst. Ondanks de sterke fundamenten kreeg ook de technologie sector een stevige klap.

Sommige techbedrijven hadden al een mooie rally gehad in 2018 en het was sowieso wachten op betere momenten om in te stappen. Die zouden er wel eens kunnen aan zitten komen. Onderstaande grafiek toont het koersverloop voor de brede Amerikaanse aandelenindex S&P500, de technologie-index NASDAQ en van enkele aandelen in ons tech-universum. Terwijl de S&P500 iets minder dan 7 % zakte, verloor de Nasdaq 9,1 % van zijn waarde. In die NASDAQ zelf zien we grote verschillen. Nvidia, een producent voor chips met applicaties in de cryptocurrency en gaming sector, kreeg een klap van maar liefst 27,8%. Apple daarentegen, bleef als meer gediversifieerde mastodont relatief overeind in een turbulente markt: het moest 3,7% prijs geven.

afbeeldingsfragmentschermafbeelding-2018-11-13-om-14-39-46

afbeeldingsfragment

Er bovenop

De significante verschillen in de correcties tonen aan dat slimme actieve opvolging van het universum cruciaal is en dat momenten zoals deze ‘buy-the-dip’ opportuniteiten creëren. Niet onmiddellijk instappen in sterk groeiende bedrijven, maar geduldig afwachten op gunstige marktbewegingen zodat posities kunnen opgebouwd worden aan gunstigere prijzen, lijkt ons strategisch het best.

Razendsnelle verandering is eerder de regel dan de uitzondering bij technologie-ondernemingen. Dit vraagt inderdaad om onderbouwde en ervaren analyse op basis van verschillende marktparameters gecombineerd met – bij meer ervaren bedrijven – de gezondheid van de balans. Het is ook belangrijk om de ‘juiste’ groei in rekening te brengen.  Grote bedrijven die al langer meedraaien moet je anders in kaart brengen dan relatief jonge kleine bedrijven. Vinger aan de pols houden doen bij Econopolis senior portfoliomanager en technologiespecialist Marc Langeveld en Technology Officer Matthieu Jacobs. Zo trokken ze onlangs samen met Econopolis-hoofdeconoom Geert Noels op bedrijfsbezoek naar Sillicon Valley.

 Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 13 november, 2018

< Lees ons vorig artikel
Volgend artikel >