Welke stijgende rentes?

Na alle commentaar over stijgende rentes, de daarmee gepaard gaande hapering op de aandelenmarkten begin februari, verschillende doemverhalen over een nakende kentering op de hypotheek- en vastgoedmarkten en andere gelijkaardige waarschuwingen, zakten de obligatierentes de voorbije maand gewoon. Zowel in de VS, als in Europa (inclusief in België) gingen de 10-jaars rentes de voorbije weken terug lager. Dit doet al snel denken aan eerdere waarschuwingen voor de langverwachte rentestijging in de voorbije jaren die telkens heel voorbarig bleken. Toch lijkt er deze keer meer aan de hand.

rentes

De wereldeconomie zit al enkele jaren in herstelmodus, maar toch lijkt die nu in een nieuwe fase aanbeland. Met superoptimistische ondernemers schakelde de economie de jongste kwartalen naar een hogere versnelling. En anders dan de voorbije jaren het geval was, duiken nu meer en meer tekenen op dat de inflatie stilaan gaat toenemen. Stijgende grondstoffenprijzen, toenemende capaciteitsbezetting en krappere arbeidsmarkten suggereren dat de inflatoire druk zou moeten toenemen. Enquêtes bij ondernemers bevestigen dat: zij zien hun prijzen al duidelijk toenemen. Doorgaans worden die hogere producentenprijzen vrij snel doorgerekend in de prijzen voor de eindgebruiker. Zeker in de VS, maar in mindere mate ook in Europa, wijzen vandaag zowat alle voorlopende inflatieindicatoren in de richting van een duidelijke toename van de inflatie in de komende maanden.

De belangrijkste verandering in vergelijking met de voorgaande jaren komt evenwel van de centrale bankiers. Op globaal vlak is er een duidelijke kentering in het monetaire beleid aan de gang. In de VS, Canada en het VK verhoogde de centrale bank de beleidsrente al, en staan er verdere renteverhogingen op de agenda. Deze week gaf ook de Noorse centrale bank aan dat ze stilaan denkt aan renteverhogingen (op een eerste stap is het allicht wachten tot na de zomer). Daarnaast is ook de gelddrukmachine aan het afkoelen. In de VS is de Fed haar balans al effectief aan het afbouwen, terwijl in de Eurozone de ECB zo goed als zeker na september haar drukpersen stillegt. De maandelijkse hoeveelheid geld die op wereldvlak bijgedrukt wordt door de centrale bankiers om in het financiële systeem te pompen is aan het afnemen.

Tegen die achtergrond is de recente daling van de obligatierentes allicht weinig meer dan een tijdelijke adempauze. De combinatie van stevige economische activteit, toenemende inflatie en nieuwe stappen naar een strakker monetair beleid zal de obligatierentes de komende kwartalen hoger duwen. Deze keer is de beweging naar hogere rentes echt ingezet.Econopolis

Dit artikel werd geschreven door Econopolis

op 16 maart, 2018