Coronavaccins als reddingsboei voor de economie?
Afgelopen dinsdag was het zover: een 90-jarige vrouw uit Noord-Ierland kreeg als eerste het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. Daarnaast zijn er ook nog 2 andere vaccins die in een laatste rechte lijn zitten om goedgekeurd te worden door de Europese unie: het vaccin van het Amerikaanse Moderna en dat van het Britse AstraZeneca. Verder werken ook onder andere Johnson & Johnson en Sanofi-GSK volop aan de ontwikkeling van hun vaccin. Hoe sneller deze ontwikkeld en geproduceerd kunnen worden, hoe sneller het normale leven en de economie weer kunnen opstarten. Corona heeft de structurele trends op lange termijn niet tegengehouden, het heeft ze enkel en alleen maar versneld. Een korte analyse.
Situatie in Europa
Voor onze economie en het welzijn van onze bevolking is het van cruciaal belang dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd wordt. Het is de Europese Commissie die in naam van alle lidstaten onderhandelt met de vaccinproducenten. Op dit moment sloot de Europese Unie reeds met 6 farmabedrijven een deal. Goed voor 1,3 miljard dosissen. Verder nam de EU ook nog een optie op 460 miljoen extra vaccins. Dat is gelijk aan gemiddeld 2,8 dosissen per inwoner (3,9 dosissen per inwoner inclusief de optionele vaccins), maar weet dat van sommige vaccins meerdere dosissen nodig zijn. Verder zitten sommige producenten momenteel nog in een testfase. Het is dus zeker geen certitude dat deze vaccins effectief gebruikt kunnen worden.
Wanneer naar de situatie in België gekeken wordt kan geconstateerd worden dat er voor ons land 20,8 miljoen dosissen, of 1,81 per inwoner besteld zijn. Dat is minder dan het Europees gemiddelde. Buurlanden zoals Nederland en Duitsland lijken dan ook beduidend beter voorbereid te zijn wat betreft de organisatie van vaccinatiecampagnes.
Begrotingstekort loopt op
De overheid zal de vaccins betalen voor de bevolking. Het feit dat de Europese Unie de gesprekken met de producenten voert in naam van alle lidstaten versterkt de onderhandelingspositie. Farmabedrijven zullen in het algemeen dan ook geen superhoge marges behalen op de verkoop van deze coronavaccins. Het maatschappelijk belang primeert. Beleggers die dachten dat aandelenkoersen van bedrijven zoals AstraZeneca en Pfizer zeer fors zouden stijgen naar aanleiding van de positieve testresultaten komen van een kale reis thuis.
Het spreekt voor zich dat alle steunmaatregelen van het afgelopen jaar, aangevuld met de aankoop van coronavaccins, allesbehalve kosteloos waren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit alles een enorm gat in de begroting slaat. Zo raamt de schatkist het federale begrotingstekort in ons land voor 2020 alleen al op 31.5 miljard euro. Dat is gelijk aan bijna 6.850 euro per werkende Belg.
De schuldenproblematiek blijft als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen en dreigt finaal neer te vallen eens de rente opnieuw zou stijgen. De overheidsuitgaven zouden de komende jaren dan ook veel bewuster en doelgerichter aangewend moeten worden om grote uitdagingen op te lossen (bijv. de pensioenproblematiek of de energietransitie). Een goede langetermijnvisie van overheden is daarom cruciaal. Iets wat we structureel misten in de voorbije jaren.
Outlook economie
Voor 2021 gaat het IMF uit van een globale groei van 5,2%. Wanneer deze groei gerealiseerd zou kunnen worden, zou dit betekenen dat het wereldwijde BBP 0,6% hoger zou uitkomen dan in 2019. De schade van COVID-19 zou in dat geval maar beperkt zijn tot een ‘verloren jaar 2020’. Zelf gaan we ons niet wagen aan ‘Madame Soleil voorspellingen’, maar het is duidelijk dat de optimisten in Washington niet geloven in een uitbraak van een derde of zelfs vierde golf, terwijl onze Corona-wetenschappers zo’n scenario wel degelijk voor ogen hebben. Passief in het beurszwembad springen is voor 2021 dus zeker niet de beste strategie. Men dreigt dan snel kopje onder te gaan.
Post-covid winnaars
Hoewel de economie heel wat geleden heeft onder COVID-19, verwachten we niet dat er iets structureel zal wijzigen aan de toekomstverwachtingen en convicties waarop we ons al geruime tijd baseren. Corona heeft as such niets aan onze visie gewijzigd, maar heeft er wel voor gezorgd dat de trends, waar we in de boeken Econoshock (2008), Gigantisme (2019) en onze verschillende opiniebijdragen al lang op wijzen, verder versnellen. Zo maakte alles wat met technologie, klimaat en de energietransitie te maken heeft in de voorbije maanden enorme sprongen vooruit (en terecht!). We blijven in die thema’s geloven en creëren er unieke beleggingsproducten rond die we uitspelen in ons beheer. Op die manier maken we uw beleggingsportefeuille niet alleen toekomstbestendig, maar beschermen we ze ook voor wat nog komt.