Skip to the content

Een wereld met economische divergentie en verscheidenheid in rentepolitiek

De Verenigde Staten heeft een gezonde economische groei, terwijl Europa en Japan maar moeizaam vooruitkomen.

Consumptie in de Verenigde Staten en Europa maakt een draai naar voorzichtigheid.

Westerse centrale banken staan klaar om hun rentebeleid te versoepelen, terwijl Japan een koers richting hogere rentetarieven inslaat.

Marktenupdate Q1_2024

Na het tumult van 2023 keerde in het eerste kwartaal van 2024 de rust op de financiële markten terug. De “risk-on” rally in aandelen die reeds was begonnen in november vorig jaar zette zich rustig verder en obligaties namen wat gas terug. De volatiliteit bleef beperkt.

Kansen in het wereldwijde obligatie­ landschap

Na sterke prestaties eind 2023 stonden staatsobligaties voor uit- dagingen in het eerste kwartaal van 2024, terwijl bedrijfsobligaties daarentegen wel positieve rendementen wisten te behalen.

Sterke start voor obligaties uit opkomende markten, vooral in Latijns-Amerika. Indiase roepie blijft aantrekkelijk door politieke stabiliteit en opname in toonaangevende obligatie-indices.

Nu de Japanse centrale bank begonnen is met het verhogen van de rente, en dit in combinatie met de (spot)goedkope waardering van de Japanse yen, zou deze munt wel eens de verrassing van 2024 kunnen vormen.

Japan’s blauwdruk voor economische vitaliteit bij een ouder wordende bevolking

Japanse levensverwachting is de hoogste ter wereld, maar de vergrijzing brengt uitdagingen met zich mee.

Om de levensstandaard te handhaven moet de productiviteit stijgen en de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar blijven.

Gelijkenissen tussen het Japan van dertig jaar geleden met het China van vandaag beïnvloeden investeringsstromen

Japan profiteert als bestemming van investeringsgelden door de aanhoudende perikelen in China.

Er zijn gelijkenissen tussen China vandaag en Japan drie decennia geleden.

Daarnaast zijn er een aantal bijkomende redenen waarom Japan momenteel de wind in de rug heeft.

De Japanse auto­ industrie: glorietijd, concurrentie en toekomst

De Japanse auto-industrie beleefde een glorietijd in de jaren ‘80 en ‘90, maar ondervindt nu concurrentie van Amerikaanse, Europese, Zuid-Koreaanse en Chinese automerken.

Toyota en Suzuki zijn de twee opvallende Japanse autofabrikanten, met een relatief solide beursprestatie.

De toekomst van robotica in een vergrijzende wereld: van Japan tot Silicon Valley

Demografische veranderingen stimuleren de adoptie van robotica en AI, met leidende rollen voor Japanse pioniers en innovatieve nieuwkomers.

De snelle vooruitgang in exponentiële technologieën zoals AI, sensoren, IoT en cloud computing jagen de robotica-revolutie extra aan.

Japans meesterschap in de fietsindustrie, voor een gezonder en duurzamer leven

Shimano is een Japans bedrijf met een wereldwijde reputatie voor innovatie en kwaliteit in de fietsindustrie.

Het bedrijf draagt bij aan een gezonder en duurzamer leven door fietsen te promoten als een plezierige en praktische manier van transport.

Economische divergentie: gezonde groei in de Verenigde Staten, stagnatie in de eurozone

Contrast in economische groei: In 2023 kende de Verenigde Staten een gezonde groei van 2,4%, terwijl de groei in de eurozone beperkt bleef tot slechts 0,6%. In het derde kwartaal was de groei in de VS +5,2%, terwijl de eurozone een krimp van 0,4% ondervond.
Ommekeer op de woningmarkt: scherpe daling in reële huizenprijzen na een decennium van stijging.

Marktenupdate Q4-2023

Het vierde kwartaal was opnieuw een rollercoaster. Oktober zette de negatieve trend voort die in augustus was ingezet. Zowel de obligatie- als de aandelenmarkten en de grondstoffen ondergingen sterke correcties, en het beleggerssentiment kelderde. In november vonden beleggers hun risicobereidheid terug. Wereldwijde aandelen en obligatiemarkten beleefden de sterkste maand in drie jaar. Dit zette zich door in december, waardoor het vierde kwartaal een van de beste van de laatste jaren was.