Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.
Lessen uit de jaarlijkse nieuwsbrief van Warren Buffett
Afgelopen zaterdag publiceerde grootmeester Warren Buffett (“het orakel van Omaha”), voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway, zijn jaarlijkse nieuwsbrief aan de aandeelhouders. Het is al sinds 1965 dat Buffett dit doet, en elk jaar opnieuw zijn de nieuwsbrieven een pareltje dat veel informatie voor beleggers bevat. De publicatie van de nieuwsbrief hangt altijd samen met de publicatie van de Q4-resultaten van het conglomeraat. In deze brief bespreekt Buffett de inkoop van eigen aandelen, wat er gebeurt wanneer hij zou wegvallen, en de overnamestrategie van Buffett in de toekomst.
De brief was dit jaar veertien pagina’s lang. Dat is nog te behappen. Er waren verschillende quotes van economen zoals Edgard Lawrence Smith en John Maynard Keynes. De brief is altijd geschreven met de nodige humor en kwinkslagen. Zo schreef Buffett: “if I were ever scheduled to appear on Dancing With the Stars, I would immediately seek refuge in the Witness Protection Program.”
Underperformance
Buffett gaf een opmerkelijke uitleg bij de inkopen: “Op termijn zouden we graag willen dat het aandeel van Berkshire naar beneden gaat. Indien de kloof tussen de koers en de intrinsieke waarde toeneemt, zullen we agressiever eigen aandelen gaan inkopen. We zullen echter het aandeel niet tegen gelijk welke prijs omhoog duwen.”
Integriteit
Zoals steeds bespreekt Buffett ook de verloning van CEO’s en de bedoeling van raden van bestuur. Dat is een hot topic waar hij een uitgesproken mening over heeft. “Het is belangrijk om een getalenteerde CEO te vinden en te behouden die de nodige integriteit heeft en zich te volle bezighoudt met het bedrijf. Vaak is dat een moeilijke opdracht […] “
Overnames
Buffett kampt al drie jaar op rij met een gebrek aan interessante overnamekansen. Hij geeft inzicht in de criteria waaraan bedrijven moeten voldoen: “Ten eerste moeten ze een goed rendement behalen op het netto werkkapitaal. Ten tweede moeten ze worden gerund door eerlijke en kundige managers. Ten slotte moeten we ze kunnen kopen tegen een redelijke prijs. Wanneer we bedrijven vinden die aan deze criteria voldoen, kopen we ze liefst voor 100% op. Maar dergelijke kansen zijn zeldzaam. Een wispelturige aandelenmarkt geeft ons veel vaker de kans op grote posities te kopen in beursgenoteerde bedrijven die voldoen aan onze normen, maar zonder dat we een controlerende participatie hebben.”
Toekomst
Buffett heeft 99% van zijn eigen vermogen zitten in aandelen van Berkshire. Gelet op zijn hoge leeftijd en die van compagnon Charlie Munger komen er vaak vragen over zijn successie. Buffett schrijft echter dat Berskhire 100% is voorbereid op de dag dat hij er niet meer is. Aandeelhouders kunnen op beide oren slapen, omdat de opvolgers van Buffett zeer beslagen zijn.
Portefeuille
Tot slot nog een inzage in de tien grootste posities van Berkshire:
Zoals u kunt zien, is een belegging in Berkshire een ‘call’ op de Amerikaanse economie, die we volgens Buffett “nooit mogen onderschatten”. De portefeuille is geconcentreerd zoals we van hem gewend zijn, en bevat enkel zijn beste ideeën in bedrijven die enorme vrije cashflows genereren.
Lessen
De jaarlijkse lectuur van de nieuwsbrief van Buffett is eigenlijk een must voor elke rechtgeaarde belegger. Steeds leer je iets bij, en hij is op een zeer aangename manier geschreven. Wie Buffett en Munger live aan het werk wil zien, moet op 2 mei naar Omaha vliegen…
Maar Buffett had ook serieuze zaken te vertellen. 2019 was voor hem een jaar van underperformance, zelfs het slechtste jaar in een decennium in vergelijking met de brede aandelenmarkt. Buffett is er opnieuw niet in geslaagd om een grote overname te doen voor Berkshire Hathaway. Hij zit zoals bekend op een cashberg van maar liefst 128 miljard dollar, en vindt weinig opportuniteiten om dit geld aan het werk te zetten. Bij gebrek aan kansen koopt Buffett dan maar eigen aandelen in. In het vierde kwartaal kocht Berkshire Hathaway voor 2,2 miljard dollar eigen aandelen in. Over het volledige jaar werd er voor 5 miljard dollar ingekocht.