Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim twee decennia verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Sinds 2010 is hij werkzaam bij Econopolis en in zijn huidige rol is hij mede verantwoordelijk voor het beheer van de groeilanden- en klimaatfondsen.
Vijf redenen waarom nu in groeilanden te beleggen
Artikel uit Het Laatste Nieuws 21.07.2020
Beleggen in Azië, Latijns-Amerika of Afrika valt bij veel beleggers doorgaans onder de “ver van mijn bed show”. Voor de meesten is dit ook de goede insteek want beleggen in aandelen in bijvoorbeeld Indonesië is toch helemaal anders dan beleggen in aandelen uit de Bel20. Wie echter zijn huiswerk doet en gespreid belegt kan daar op termijn wellicht de vruchten van plukken. Dat zegt Gino Delaere, Senior Emerging Markets Consultant bij Econopolis te Singapore. “Maar waarom zou ik die groeilanden vandaag dienen te overwegen als belegging?”
Groeilanden worden ook al eens opkomende markten genoemd omdat ze op het vlak van welvaart wat achter lopen op de westerse wereld, maar weliswaar een snelle economische groei doormaken. De term groeilanden is echter een veralgemening want de onderlinge verschillen tussen die landen kunnen zeer groot zijn. De bekendste groeilanden zijn de zogenaamde BRIC, een acroniem voor Brazilië, Rusland, India en China. Hieronder geven we u 5 redenen waarom vandaag een geschikt moment lijkt om groeilanden als belegging te overwegen, bij voorkeur via een gespreid en actief beheerd internationaal aandelenfonds.
1. Beleg in groei!
Over tien jaar zal de wereld er helemaal anders uitzien en de groeilanden zullen daar voor een groot deel voor verantwoordelijk zijn. Vandaag zorgen zij reeds voor het grootste deel van de groei van de wereldeconomie en de vooruitzichten zijn dat dit nog geruime tijd zal aanhouden. Hoge groei geeft zuurstof aan landen, bedrijven en de samenleving. Daardoor is de dynamiek er helemaal anders. Telkens Geert Noels met zijn collega’s naar het Econopolis kantoor in Singapore reist, valt het hen op dat men in Azië precies enkele versnellingen hoger schakelt.
Dat zie je ook bij veel bedrijven die aan een hels tempo blijven groeien. Zo zou je twintig jaar geleden geen enkel bedrijf uit de groeilanden gevonden hebben in de top-10 van de grootste bedrijven in de wereld. Dat was vooral voorbehouden voor Amerikaanse bedrijven. Vandaag zie je in dat lijstje onder andere wel de Chinese internetgiganten Alibaba en Tencent opduiken. Ook op het vlak van innovatie zien we door die versnelde groei verschuivingen optreden. Het Amerikaanse zakenmagazine Fast Company maakt ieder jaar een lijst op van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. Vorig jaar waren de nummers 1 en 2 respectievelijk Meituan Dianping (grootste Chinese e-commerce platform voor diensten) en Grab (taxidienstenbedrijf uit Zuidoost-Azië dat het onverslaanbaar geachte Uber op de knieën kreeg). Het kan verkeren.
2. Minder grondstoffen, meer technologie
Groeilanden zijn voortdurend in beweging en dus allesbehalve saai. Sommige landen lijken op het eerste zicht misschien wel veelbelovend, maar corrupte politici en zakenlui kunnen ervoor zorgen dat het land een eeuwige belofte blijft. Andere landen kunnen wel een explosieve groei laten optekenen. Deze dynamiek maakt dat nieuwe landen opstaan daar waar andere landen kansen laten liggen. Zo vertegenwoordigden in 1997 Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika ongeveer 33% van alle groeilanden samen. Vandaag is dat nog slechts 11%. Maar landen als China, Zuid-Korea en Taiwan maken vandaag samen intussen meer dan 50% uit van de totaliteit van de groeilanden. Zo zie je maar hoe snel en ingrijpend deze wijzigingen zich kunnen voordoen.
Hetzelfde fenomeen speelt zich af op het vlak van bedrijfssectoren. In 1997 werden die vooral gedomineerd door grondstoffen en was technologie één van de kleinste sectoren. Heden is die verhouding volledig omgedraaid en maakt technologie bijna één derde uit van het totaal, terwijl grondstoffen op hun beurt een veel kleinere rol zijn gaan spelen. Daardoor zijn de drijfveren grondig gewijzigd. Die zijn veel minder afhankelijk geworden van de evolutie van de grondstoffenprijzen, maar zijn steeds meer aangedreven door de forse groei in de technologiesector.
3. Verborgen parels
Mocht ik u vertellen dat sinds begin dit jaar bedrijven als Mediatek, NCSoft en LG Chem enkele van de best presterende groeiaandelen zijn, dan zou u vermoedelijk de wenkbrauwen fronsen. Dat is juist wat zo boeiend is in de groeilanden, namelijk dat men met het nodige huiswerk op ongekende en verborgen kampioenen kan stoten. We lichten deze drie namen kort even toe.
Het Taiwanese Mediatek is een chip design bedrijf dat volop garen spint van de 5G uitrol in China en bovendien net profiteert van de technologie- en handelsoorlog tussen de VS en China. Het Zuid-Koreaanse NCSoft is actief in de spelletjesmarkt en scheert momenteel hoge toppen met de mobiele versie van hun blockbuster game Lineage II. LG Chem is dan weer één van de voortrekkers in de batterijmarkt voor elektrische wagens, een duidelijke groeisector.
Dit zijn slechts drie voorbeelden om aan te geven dat er in de groeilanden altijd wel interessante bedrijven te vinden zijn die sterk presteren. Vaak zijn dat minder gekende namen die pas veel later ook bij ons meer bekend raken. Vandaag kent iedereen intussen wel Alibaba, maar tien jaar geleden was dat helemaal anders.
4. Demografisch dividend
Tal van groeilanden worden gekenmerkt door een jonge en gemotiveerde bevolking. Zo telt Indonesië meer dan 260 miljoen mensen waarvan de helft jonger is dan 30 jaar en een derde zelfs jonger dan 18 jaar. India is dan weer een land van ruim 1,3 miljard inwoners met ongeveer 50% van de bevolking jonger dan 26 jaar en zelfs 65% jonger dan 35 jaar.
Daarnaast is in veel groeilanden de verstedelijking nog volop aan de gang. Steeds meer mensen trekken er van het platteland naar de steden, waar ze veelal een beter betaalde job vinden. Aansluitend geeft dit een bijkomende impuls naar de stelselmatig verder groeiende middenklasse die nieuwe producten en diensten kunnen en wensen te kopen.
5. Waarderingen waren zelden zo interessant
Het rendement dat je uiteindelijk op een belegging zal behalen, hangt in zeer grote mate af van de waardering (goedkoop of duur) op het ogenblik dat je de investering doet. Welnu, de waarderingen in de groeilanden zijn vandaag op een niveau aanbeland dat we in lange tijd niet meer gezien hebben. In vergelijking met de Amerikaanse aandelenmarkten bijvoorbeeld noteren de groeilanden thans met een korting van ruim 60%. Dat zijn waarderingsverschillen die maar zelden voorkomen en momenteel een unieke kans bieden voor de geduldige lange termijn belegger!