Marc is sinds 1989 actief in de beurswereld en heeft als focus en passie beleggen in Technologie. In de afgelopen 30 jaar heeft Marc als Senior Technologie Analist gewerkt bij verschillende beurshuizen, alvorens hij de switch maakte naar Director of Equity Sales bij Petercam. In 2006 richtte Marc samen met 3 Petercam collega’s Antaurus op, actief in vermogens- en fondsenbeheer, waar hij als directeur verantwoordelijk was voor de selectie van aandelen in het succesvolle Antaurus Europe Fund. In 2016 verkocht Marc zijn belang in het bedrijf en is momenteel Technology Fund Manager bij Econopolis.
Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving
Artikel uit Het Laatste Nieuws 24.06.2020
Data is de nieuwe olie en 5G is de nieuwe stoomlocomotief welke aan de basis zal staan van de volgende technologische revolutie. De wereld gaat van Gigabytes naar Exabytes en door naar Zettabytes en deze explosie aan data moet natuurlijk goed beheerd worden. De data dient zonder vertraging beschikbaar te zijn in onze netwerken, moet van A naar B getransporteerd worden, daar ook nog opgeslagen en vervolgens moet dit hele traject worden beschermd met een solide cybersecurity oplossing zodat kwade geesten er geen misbruik van kunnen maken. Marc Langeveld, Senior Fund Manager & Director Econopolis The Netherlands, licht de opportuniteiten van de nieuwe 5G technologie voor beleggers toe.
De komende jaren zullen steeds meer landen een 5G netwerk uitrollen en in 2024 worden er wereldwijd 1,5 miljard 5G smartphonegebruikers verwacht. Het is al even geleden, maar ik kan mij nog levendig herinneren dat ik in 2002 blij was met de switch van 2.5G (GPRS) naar 3G. Rond 2010 volgde er de switch naar 4G en vanaf 2020 gaan wij opnieuw een reuzensprong in snelheid maken met 5G. Het transporteren van data zal 100x sneller gaan dan met 4G.
Voor het downloaden van films niet zo strategisch relevant, maar snelheid zonder latentie is belangrijk bij zelfrijdende auto’s die elke nanoseconde moeten weten hoe de weg loopt en waar de andere weggebruikers zijn. Door 5G zullen we steeds meer slimme auto’s, slimme kantoren, slimme huizen en slimme fabrieken gaan zien met bijkomende voordelen voor o.a. fleet management, klimaatbeheersing en energiebeheer. Met 5G zal ook het Internet of Things (IoT) beter worden en wereldwijd in handel, transport en logistiek via tracking en tracing een efficiëntere manier van werken opleveren. Zo zal volgens Cisco in het komende decennium het aantal IoT connecties groeien van 50 miljard nu naar 500 miljard in 2030. Wie de 5G infrastructuur controleert zal mondiaal dominant kunnen zijn in handel, strategisch en militair opzicht. Als het klopt dat 5G de nieuwe stoomlocomotief voor de economie zal zijn, dat zal dit een land in staat stellen om te excelleren en wie de mondiale economie controleert maakt ook een sterke kans om dit op andere terreinen uit te breiden.
China bezit de basis voor 5G infrastructuur via Huawei en ZTE, Europa bezit deze via Nokia en Ericsson, maar Amerika heeft deze basis niet. Het verklaart waarom de VS zoveel handelsbeperkingen opwerpt tegen China, want de handelsoorlog is een technologie-oorlog geworden, waarbij China geen toegang meer krijgt tot Amerikaanse sleutelcomponenten in hardware en software, met als doel de Chinese 5G strategie te vertragen. Wellicht dat hier ook een verband ligt met de eerder ontstane hetze over de mogelijke invloed van straling van 5G masten op de volksgezondheid. Natuurlijk is de volksgezondheid een groot goed, waardoor de implicaties van 5G goed onderzocht moeten worden. Maar als de experten concluderen dat er, net als met 4G, geen gevaar voor de volksgezondheid is, dan mag technologische innovatie niet worden belemmerd. Want het risico om te ver achter te lopen bij innovatie kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de economische stabiliteit, de werkgelegenheid, daarmee ons psychisch welbehagen en dus indirect de volksgezondheid op middellange termijn.
Er is er een mooie analogie tussen het aanleggen van een 5G netwerk met het aanleggen van een nieuwe snelweg. Allereerst wordt het 5G netwerk aangelegd (snelweg), in de vervolgfase kunnen dan de auto’s (smartphones) gebruik maken van de infrastructuur en in de 3e fase volgen dan de 5G diensten (wegrestaurants en tankstations). De angst van Amerika is dat als China de snelweg min of meer van andere landen controleert, dat China dan ook alles op die snelweg in de gaten kan houden en zou kunnen besluiten om de snelweg buiten gebruik te stellen met mogelijke gevolgen voor de soevereiniteit van de landen. Tot zover de geopolitieke beschouwingen, want als belegger is het natuurlijk belangrijk om te begrijpen in welke sport wij ons verdiepen, wie de supporters zijn, waar de lijnen lopen, wie de teams zijn, wie de scheidsrechter is en welke spelregels er worden gehanteerd. Als deze factoren goed in kaart zijn gebracht worden de kansen en bijbehorende risico’s een stuk transparanter.
We zien door de oplaaiende techoorlog ook een aantal gevolgen. Een handelsoorlog is nooit goed voor innovatie en groei, maar nu zitten Amerika en China allebei onder een tijdsdruk om snel te innoveren en deze programma’s lopen parallel naast elkaar, waardoor er voor sommige toeleveranciers een dubbele markt ontstaat. Door corona was er al een versnelde digitalisering van de economie, maar door China’s besluit om nog eens $ 1400 miljard extra te investeren in een eigen technologiesector, kan de groei verder verdapperen.
Het is alleen zaak om te analyseren wie er bovengemiddeld van deze seculaire groei profiteert. Door de handelsbeperkingen zal Huawei moeilijker via haar chip design dochter HiSilicon aan Westerse hard- en software kunnen komen, maar er zijn voor Huawei en voor de belegger alternatieven voor HiSilicon zoals bijvoorbeeld Mediatek, Samsung of Qualcomm voor 5G chipsets. Er zijn ook Europese landen die twijfelen aan Huawei als 5G infraleverancier. Recent kondigde de UK aan dat het voor 5G niet langer afhankelijk wil zijn van Huawei en in gesprek gaat met het Japanse NEC en het Koreaanse Samsung, naast Nokia en Ericsson. Een bedrijf waar wij vanuit Econopolis in belegd hebben is de Amerikaanse specialty chipfabrikant Marvell, die onder meer de processors maakt voor de 5G basis stations. Marvell is geen leverancier aan Huawei, maar wel aan de anderen en profiteert dus mee als Huawei in diverse landen wordt vervangen. Door op deze manier naar geopolitiek en exponentiële groei te kijken kan men vroegtijdig de winnaars van morgen identificeren.