Skip to the content

Zorgt coronavaccin voor sectorrotatie?

Tot op heden was november een zeer goede beursmaand. In onze blog las u al dat de waarschijnlijke combinatie van een Democratische president met een senaat die gedomineerd wordt door Republikeinen, positief is voor de beurzen. De hoera-berichten van diverse farmaceutische bedrijven omtrent de snelle lancering van enkele zeer doeltreffende coronavaccins maakten het beursfeestje compleet. Aandelen die het dit jaar hard te verduren hadden door corona veerden fors op de afgelopen dagen. De vraag is of het hier om een tijdelijke opleving gaat of een duurzame sectorrotatie.

Bij onze fondsbeheerders werd er de afgelopen dagen gesproken over een ‘coronavaccinrally’.  Bedrijven als AB Inbev, KBC, Kinepolis en Solvay zaten het afgelopen jaar in de hoek waar de klappen vielen, maar veerden (zeer) fors op in de afgelopen dagen. Deze bedrijven smachten naar een oplossing voor de problemen waarmee de coronacrisis hen opzadelt. Positief nieuws omtrent een coronavaccin is voor hen dan ook een lichtpunt aan het einde van de tunnel.

Het is natuurlijk de vraag of het koersherstel van deze aandelen een tijdelijk fenomeen is (bvb. short covering), of dat er sprake is van een zogenaamde sectorrotatie. We spreken over sectorrotatie wanneer bepaalde sectoren die eerst volledig uit de gratie waren weer worden opgepikt door beleggers en vice versa.

‘Verlaat-het-huis-aandelen’ veren op

Tot op heden is de technologiesector de best presterende sector in 2020. Onder meer banken (vrees voor meer probleemkredieten) en oliebedrijven (lagere vraag en lagere olieprijs) behoren tot de andere kant van het spectrum.

Bij Econopolis zien we echter geen reden waarom technologiebedrijven het ook in de toekomst niet goed zullen doen. Om de coronacrisis onder controle te krijgen legden overheden wereldwijd enorme beperkingen op inzake reizigersverkeer en fysiek contact. Hierdoor nam de nood aan digitale alternatieven fors toe, wat in de kaart speelde van tal van technologiebedrijven. Bedrijven actief in videobellen, e-commerce en diverse andere

marktsegmenten konden hierdoor hun groeidoelstellingen voor de komende jaren nu al realiseren. Tegelijk namen ze een steeds essentiëlere plaats in de economie in.

De afgelopen dagen presteerden de zogenaamde ‘verlaat-het-huis-aandelen’ uitstekend op de beurs. Denk bijvoorbeeld aan uitbaters van cinema’s, bierbrouwers, hotelketens en toerisme-gerelateerde aandelen. De ‘blijf-thuis-aandelen’ zoals Netflix en HelloFresh, of deze van supermarkten kregen het daarentegen moeilijker. Dit is niet onlogisch: hoe sneller de coronacrisis van de baan is, hoe sneller het normale leven zich kan hervatten. Mensen zullen dan weer meer reizen, sociale activiteiten uitoefenen zoals op café of naar de cinema gaan en zullen minder tijd thuis voor hun televisie doorbrengen.

Value versus groei

De afgelopen jaren waren groeiaandelen de toppers in het beurslandschap. De forse rentedaling is een van de factoren die hun succes op de beurs verklaren. Om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen, wordt vaak beroep gedaan op de Discounted Cash Flow methode (DCF-methode). Concreet worden hierbij alle toekomstige vrije kasstromen vertaald naar vandaag via een verdisconteringsvoet. Deze laatste is gebaseerd op de rente en inflatie. Hoe lager de verdisconteringsvoet, hoe hoger de waarde die u bekomt voor het bedrijf in kwestie.

Omdat de vrije kasstromen (en winsten) van groeibedrijven vooral in de toekomst liggen, is een lagere verdisconteringsvoet veel belangrijker voor dit type bedrijven dan voor meer mature ondernemingen.  

In tegenstelling tot de trend van de afgelopen jaren, presteerden waarde-aandelen in de afgelopen dagen beter dan groeiaandelen. Zo ging een mandje met waarde-aandelen er met 7,65% op vooruit in de afgelopen maand, terwijl sterke groei-aandelen over dezelfde periode een verlies van 0,35% lieten optekenen.

Uiteraard is het de hamvraag of deze zogenaamde rotatie zich zal verderzetten. Bij Econopolis hebben we omwille van de positieve ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus sommige van onze portefeuilles wat bijgestuurd. Dit lijkt op korte termijn alvast zijn vruchten af te werpen.

Of er een grote sectorrotatie komt of niet is echter niet belangrijk voor onze beleggingsstrategie op lange termijn. Onze focus blijft liggen op bedrijven en sectoren die optimaal kunnen inspelen op de economische ontwikkelingen op lange(re) termijn. Denk hierbij onder meer aan de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de technologische (r)evolutie.

Bij investeringsbeslissingen gaat veel aandacht naar ondernemingen met een gezonde balans, een hoge winstgevendheid en goede vooruitzichten. Dergelijke bedrijven vormen de basis voor potentieel goede beleggingen op (middel)lange termijn.

 

Econopolis