Favoriet Biden stemt beurzen hoopvol in aanloop naar presidentsverkiezingen
Op dinsdag 3 november weten we wie zich de komende vier jaar president van Amerika mag noemen. Terwijl Donald Trump momenteel met COVID-19 te kampen heeft, lijkt Joe Biden een voorsprong te nemen in de peilingen. Al leerden we tijdens de vorige presidentsverkiezingen dat peilingen zeker niet alleszeggend zijn. De prijzen worden pas aan de meet uitgereikt. Ook voor beleggers is het interessant om de verkiezingen te volgen. Het heeft belangrijke implicaties voor onze economie en de financiële markten. Zo profiteren bedrijven actief in zonne-en windenergie van een overwinning van Biden, terwijl financiële ondernemingen dan weer hopen op een overwinning van Trump. Ontdek de belangrijkste implicaties van de Amerikaanse verkiezingen op uw beleggingsportefeuille in dit beknopt artikel.
De impact van de presidentsverkiezingen mogen niet onderschat worden. Het verleden leert ons dat een overwinning van een Republikeinse Partij doorgaans beter is voor de beurzen. Zo stijgt de S&P 500 jaarlijks gemiddeld met 7,7% wanneer een Democraat aan de macht staat, en met 13,3% wanneer een Republikein de touwtjes in handen heeft. De economische groei onder leiding van een Republikein in vergelijking met een Democraat komt sinds 1946 jaarlijks 1 procent hoger uit.
Er zou dus gesteld kunnen worden dat beleggers moeten hopen op een overwinning van Donald Trump. Al lijken de beurzen de afgelopen dagen deze stelling tegen te spreken. De beurzen stegen namelijk nu blijkt dat Biden steeds duidelijker de favorietenrol inneemt. Dat zou goed zijn aangezien het enerzijds zorgt voor duidelijkheid, en anderzijds omdat de Democraten met heel wat extra stimuli op de proppen zouden komen op korte termijn. Al is het wel de vraag in welke mate deze extra stimuli op lange termijn voor duurzame groei zorgen.
Belastingen
Er zijn slechts twee zaken zeker in het leven: de dood en belastingen. Het is geen geheim dat Donald Trump oppert voor een verdere daling van de belastingen. Een extra daling van de inkomstenbelastingen zou naar verluidt zo’n $1.5 miljard dollar kosten voor de Amerikaanse staat. Vandaag groeit de Amerikaanse overheidsschuld trouwens al met $45.500 per seconde. Reken zelf maar uit wat dat betekent op dag- en jaarbasis.
In het kamp van de Democraten daarentegen zou Biden de bedrijfsbelastingen opnieuw willen optrekken van 21% naar 28%. De meerwaardebelasting op aandelen voor Amerikanen zou ook verhoogd worden. Een potentiële overwinning van Biden zou er daarom voor kunnen zorgen dat in november en december Amerikanen nog snel enkele aandelen van de hand doen. De inkomstenbelastingen zouden wel dalen van 39,6% naar 37%.
Handelsspanningen
America first. Dat is het credo van de huidige president. Ook op de beurs brengt dit enkele implicaties met zich mee. Zo profiteren Amerikaanse bank- en energieaandelen van het huidige protectionistische beleid van Trump, en dus van een mogelijke herbenoeming.
De benoeming van Joe Biden daarentegen zou een positief effect hebben op de internationale handelsrelaties. Europese aandelen en aandelen uit de groeilanden zouden hiervan profiteren. Europese bedrijven zijn vaak exporteurs. Het spreekt voor zich dat exportbedrijven baat hebben bij een open en geglobaliseerde wereld.
Energie en klimaat
De opwarming van het klimaat is een fabel. Dat is althans de mening van Donald Trump. De huidige Amerikaanse president ondersteunt dan ook fors de energiesector. Gelooft u dat Trump de verkiezingen zal winnen? Dan kunnen aandelen actief in fossiele brandstoffen interessant zijn. Al zijn we bij Econopolis niet overtuigd van de meerwaarde van energieaandelen.
De visie van Trump omtrent het klimaat staat in schril contrast met die van Biden. Aandacht voor het klimaat komt meermaals voor in zijn plannen als president. Zo zou Biden willen streven naar een klimaatneutrale wereld tegen 2050. De 77-jarige Democraat zou hiervoor $2.000 miljard willen investeren in infrastructuur en groene projecten. Bedrijven zoals Vestas, de Deense fabrikant van windturbines, kunnen hiervan profiteren. Vestas is dan ook een van de sterkhouders binnen onze beleggingsportefeuilles. Ook bedrijven die zich bezighouden met alles wat met elektrische wagens te maken heeft supporteren best voor het kamp van de Democraten.
Beleggen blijft cruciaal
Wie het ook wordt, de nieuwe president van Amerika zal een uitdagende taak te wachten staan: de Amerikaanse economie uit de coronavallei trekken. Duidelijkheid is dan ook belangrijk voor de beurzen. Aangezien Joe Biden zich steeds meer in de favorietenrol nestelt, en er dus minder onzekerheid is op de markten, veerden de beurzen op de afgelopen week.
Hoe dan ook blijft beleggen in aandelen een must. Zo presteren aandelen op lange termijn beduidend beter dan andere activaklassen. Het maakt hierbij weinig uit of een Democraat dan wel een Republikein aan de macht staat. Zoals u weet blijft geduld, timing en selectiviteit uiteraard wel belangrijk.