Hoe we ons wapenen tegen de tweede coronagolf
Een samenvatting van de afgelopen beursweek in slechts enkele woorden? Corona houdt de beurs (opnieuw) in zijn greep. De afgelopen dagen daalde de Bel20 met een kleine 5%. Het aantal ziekenhuisopnames in ons land is vandaag gestegen boven het aantal tijdens de eerste coronagolf en we zullen vermoedelijk snel opnieuw in lockdown gaan. Dit alles doet onze economie, en dus de beurzen, pijn. Daar komt nog eens bij dat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten voor heel wat onzekerheid zorgen. Het beschermen van uw vermogen is altijd ons uitgangspunt geweest, ook in deze onzekere tijden. Ontdek hoe we ons bij Econopolis hebben gepositioneerd om de tweede coronagolf succesvol te doorstaan.
Kinepolis daalde met bijna 70 procent, Basic-Fit ging er 40 procent op achteruit en Norwegian Cruise Line kelderde met bijna 75 procent sinds begin dit jaar. Uw gezond verstand zal u waarschijnlijk al verteld hebben dat deze bedrijven zich in sectoren bevinden die zwaar getroffen worden door COVID-19. Mensen hebben bang om naar de bioscoop te gaan, fitnesscentra worden opnieuw gesloten en cruisereizen, … Laat ons door een zeer rooskleurige bril stellen dat 2020 niet het beste jaar uit hun bestaan zal zijn.
In onderstaande grafiek kan u de prestaties sinds begin dit jaar van verschillende sectoren bekijken. Vooral bankaandelen en energiebedrijven presteren slecht. Beide zijn het sectoren waar we bij Econopolis niet in beleggen vanwege onze convicties op lange termijn. In exponentiële technologieën daarentegen geloven we wél sterk. Het is tot op heden de best presterende sector dit jaar met een rendement van maar liefst 26,55%.
Meer dan ooit is de actieve opvolging van de financiële markten dan ook belangrijk. Zo zagen we begin dit jaar het onheil van COVID-19 al in, en verkochten we een obligatie van Royal Caribbean Cruises tegen 107 euro. De nominale waarde van die obligatie bedroeg 100 euro. Dat betekent dus concreet dat we jaarlijks een coupon van 5,25% hebben ontvangen, én nog een premie van 7% boven de faire waarde van de obligatie ontvingen bij verkoop. Vandaag noteert de obligatie in kwestie onder pari tegen slechts 90 euro.
Post-COVID economie
Beleggen in de winnaars van gisteren of vandaag is niet interessant. Beleggen in de winnaars van morgen. Dat is waar beleggen om draait. Naast bedrijven en sectoren die de verliezers van de corona-oorlog zijn, zijn er gelukkig ook heel wat winnaars.
Het staat buiten kijf dat bedrijven actief in exponentiële technologieën in het rijtje van winnaars thuishoren. De afgelopen twee maanden vond een digitale transformatie plaats die normaal twee jaar kost. Dat is wat Satya Nadella, de CEO van Microsoft, hierover te zeggen had. Uit de kwartaalupdate bleek overigens dat de Amerikaanse mastodont vlot de verwachtingen wist te kloppen. Vooral de vraag naar cloudsoftware (Azure en Office365) kende een stevige groei.
Verder heeft de coronacrisis tot gevolg dat er wereldwijd minder CO2 wordt uitgestoten Zo daalde de afgelopen maanden de steenkoolconsumptie en de olieraffinagecapaciteit fors. Ook de vermindering van het luchtverkeer zorgt voor een verdere afname van de CO2-uitstoot. Alles wat met klimaat te maken heeft doet het dan ook goed op de beurs. Denk bijvoorbeeld aan de Deense fabrikant van windturbines Vestas Systems die dit jaar al met meer dan 60% steeg, en de aanbieder van waterbeheeroplossingen Advanced Drainage Systems (YTD +63%).
Cash, goud en verhoging exposure aandelen
Bij Econopolis staan we gekend om onze voorzichtige aanpak. Er staat dan ook altijd wat cash aan de zijlijn. Dat beschermt ons enerzijds tijdens crisissen, en anderzijds geeft het voldoende buskruit om in te spelen op de opportuniteiten die zich voordoen op de financiële markten.
De afgelopen week werden de dalende beurzen dan ook gebruikt om ons aandelengewicht lichtjes te verhogen. Dat gebeurde zowel in de ontwikkelde landen, maar zeker ook in de ontwikkelingsmarkten (emerging markets). De afgelopen maanden daalde de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere munten. Bedrijven uit de opkomende markten profiteren hiervan aangezien zij doorgaans heel wat schulden in dollar hebben. Hoe goedkoper de dollar ten opzichte van de lokale munt, hoe lager de uitstaande schuld voor deze bedrijven.
Naast aandelen en obligaties blijft ook een gezonde portie goud als diversificatie voor onze beleggingsportefeuilles belangrijk. Het geeft houvast in tijden van onzekerheid. De waarde van goud steeg sinds begin dit jaar met ongeveer 20%.