Hoe coronaproof zijn farma-aandelen?
Dit artikel verschijnt in het Laatste Nieuws op 12.09.2020
Wie zich afvraagt welke impact Covid-19 had op de prestaties van de farma-aandelen denkt waarschijnlijk spontaan aan spectaculaire koersprestaties op de beurs, maar beleggers rekenen zich best niet te snel rijk, zegt Danny Van Quaethem, Senior Equity Analyst bij Econopolis.
Beurs loopt vaak vooruit op de feiten
De koers van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna verdrievoudigde sinds 24 februari. Wie echter al te enthousiast het aandeel van dat bedrijf kocht op de top op 17 juli, kijkt vandaag aan tegen een verlies van 34%. Moderna zit samen met de traditionele vaccinproducenten Astra Zeneca en Pfizer in pole position voor de ontwikkeling van een vaccin. Hoewel we over een potentiële miljardenbusiness spreken, worden de koersen van deze farmareuzen niet bepaald door het succes van hun vaccin. Ten eerste zijn deze bedrijven zo groot dat een – al dan niet tijdelijke – omzet van enkele miljarden geen grote impact op de waarde heeft. Ten tweede is er een groot verschil in prijszetting, waarbij sommige producenten zoals Johnson & Johnson het vaccin tegen kostprijs verkopen. Ten derde zijn ze niet volledig eigenaar van het vaccin, want vaak gaat het om een samenwerking met kleine biotechbedrijven of een overheidsinstelling. Zo deed Pfizer beroep op de gespecialiseerde kennis van het kleine Duitse bedrijf BioNTech. Het aandeel van dat bedrijf noteert ook op Nasdaq (de Amerikaanse technologiebeurs) en steeg dit jaar met 73%. Op 24 juli piekte het aandeel op 104,99 USD. Vandaag kost een aandeel BioNTech 58,57 USD. Dat is maar liefst 44% minder dan de topkoers van juli, die het gevolg was van de publicatie van de eerste positieve onderzoeksresultaten voor hun Covid-vaccin. Kortom, de beurs loopt heel sterk vooruit op de fundamentele ontwikkelingen.
Farmabeleggers rekenen zich best niet rijk
De farmabedrijven sloten bovendien diverse productie-akkoorden met producenten over de hele wereld, die ook een deel van de koek zullen opeisen. Kortom, we verwachten niet dat farmaproducenten goed zullen verdienen aan een Covid-vaccin. De uitzondering is misschien Moderna, dat stevig doorrekent en de hele productieketen zelf in handen heeft. Daarbij moet men toch ook weten dat de beurskapitalisatie reeds 24,7 miljard dollar bedraagt. De markt verwacht weliswaar dat Moderna de komende twee jaar een omzet van respectievelijk 5,5 en 5,9 miljard zal draaien met een nettowinst van 1,3 miljard en 1 miljard, maar ziet die omzet reeds dalen naar 4 miljard in 2023 en de nettowinst naar 673 miljoen. Aandelenkoersen mogen dan wel onderhevig zijn aan speculatieve bewegingen, uiteindelijk wordt de waarde van een bedrijf bepaald door de duurzame kasstromen over een heel lange periode. In die zin kunnen heel wat speculanten bedrogen uitkomen.
Naast de ontwikkeling van vaccins werken tal van farmabedrijven ook aan mogelijke geneesmiddelen voor Covid-19. Er is echter nauwelijks afgerond en definitief onderzoek, waardoor beleggers zich best niet rijk rekenen. Zo zag de Zwitserse farmareus Roche de omzet van haar geneesmiddel Actemra wel fors toenemen, maar in een recent interview zei het bedrijf dat de vooruitzichten voor Actemra als behandeling van Covid-19 pover zijn. Het bedrijf had immers problemen om met een wetenschappelijke studie aan te tonen welke de optimale toedieningsmethode is voor de meest efficiënte behandeling. Er zijn veel antilichamen in ontwikkeling die een mogelijke behandeling zouden kunnen bieden. De Amerikaanse farmabedrijven Regeneron en Eli Lilly hebben reeds verregaande klinische studies lopen. Eli Lilly is echter te groot opdat één middel het verschil zou maken voor de beurskoers. Regeneron presteerde uitstekend (dit jaar +55%), maar dat had weinig te maken met een mogelijk succes van een behandeling voor Covid-19.
Wereldbeeld
Voor een globaal beeld kijken we naar de subindexen op de beurs. De Amerikaanse S&P Healthcare index (beursindex van de grootste beursgenoteerde farmaceutische bedrijven in de VS) steeg dit jaar met 3,5% (in USD) tegenover een stijging van 6,1% voor de S&P500 (technologieaandelen stegen zelfs +28,8% sinds 31/12). In Europa verloor diezelfde subindex 2,3%, dat was echter beduidend beter dan de brede Stoxx 600 index (-11,4%). Een brede portefeuille van farma-aandelen zorgt dan ook voor stabiliteit in een beleggingsportefeuille. Farmareuzen zijn ook gulle dividendbetalers. De gemiddelde opbrengst op lange termijn overtreft het beursgemiddelde. Heel wat anders wordt het als we de individuele prestaties bekijken.
Op de beurs van Brussel moet men slechts denken aan het contrast tussen Argenx (+33% sinds 31/12) en Galapagos (-43% sinds 31/12). Het illustreert het hoge risico van de biotechsector. De echte winnaars van de Covid-19 crisis waren de diagnosticabedrijven en labo’s (Biomérieux, Diasorin, Abbott Labs, Bio-Rad enz.).
Subsectoren bieden de grootste kansen
Ironisch genoeg zou het daadwerkelijk succes van één of meerdere vaccins op zich niet per se goed nieuws zijn voor farma-aandelen. Naarmate de markt overtuigd geraakt van een structurele oplossing voor het Covid-19 probleem, zullen beleggers zich deels herpositioneren naar conjunctuur-gevoeligere sectoren. We zien nu reeds een schuchter herstel van sommige industriële sectoren. We zeggen bewust ‘schuchter’ omwille van de onzekerheid rond de timing van een goedgekeurd coronavaccin. Eenmaal het zover is, zullen farma-aandelen louter op hun economische merites gewaardeerd worden. In deze sector is innovatie doorslaggevend. Een subsector in de farma die wel beter zal presteren, is die van de medische technologie. Veel ingrepen werden uitgesteld door Covid-19, maar sinds juli is een fikse inhaalbeweging gestart. Denk aan bedrijven zoals Boston Scientific of Johnson & Johnson, wereldleiders in medtech. Daarnaast zullen twee thema’s de farma-markt beheersen. Enerzijds het risico op nieuwe maatregelen in de VS om de prijzen van geneesmiddelen te drukken. Anderzijds de verdere doorbraak van biosimilars of kopieën van biotechnologische geneesmiddelen. De grote beurswinnaars zijn dit jaar in die hoek te vinden, zoals Lonza (+53%), Celltrion (+68,5%) of Samsung Biologics (+79,2%). Deze structurele veranderingen zullen zich in de komende jaren blijven doorzetten ongeacht hoe de Covid-19 pandemie afloopt.