Marc is sinds 1989 actief in de beurswereld en heeft als focus en passie beleggen in Technologie. In de afgelopen 30 jaar heeft Marc als Senior Technologie Analist gewerkt bij verschillende beurshuizen, alvorens hij de switch maakte naar Director of Equity Sales bij Petercam. In 2006 richtte Marc samen met 3 Petercam collega’s Antaurus op, actief in vermogens- en fondsenbeheer, waar hij als directeur verantwoordelijk was voor de selectie van aandelen in het succesvolle Antaurus Europe Fund. In 2016 verkocht Marc zijn belang in het bedrijf en is momenteel Technology Fund Manager bij Econopolis.
Solide technologieaandelen zullen sterker uit de storm komen terwijl de hype-aandelen kopje onder gaan
Het stormt op de beurs en dat zou wel eens het moment van de waarheid kunnen worden. Naast de solide technologieaandelen zijn er ook – meer verborgen – hype-aandelen die meesurfen op het succes van die anderen. Die zijn al een tijdje aan het wankelen, en nu volledig ontspoord. “Het is nu het moment om die gammele bootjes te verlaten en wat stevigere schepen te zoeken”, raden Marc Langeveld, Siddy Jobe en Geert Noels in een opiniestuk in Het Laatste Nieuws aan.
Het is niet erg dat jouw boot water binnenkrijgt tijdens een storm. Wat telt is dat hij bewijst dat hij bestand is tegen een storm. Dat is vandaag ook zo: heel wat zeepbelschepen zijn al gezonken, andere zijn nu aan het bewijzen dat ze stormbestendig zijn.
Het jaarbegin is redelijk stormachtig begonnen. De BEL20 staat al 8 procent lager. Daarmee doet hij het iets minder dan de -6 procent van de Europese index, maar beter dan de -10 procent van de S&P 500 en de -14 procent van de Nasdaq. Bitcoin, dat vorig jaar nog een topjaar had, is dit jaar al meer dan 25 procent gezakt. Alles is relatief, want op een jaar tijd zijn die rendementen nog wel positief. Het toont wel aan dat het feestje op de beurs tijdelijk verstoord is. Twee stormen tegelijkertijd zijn er te veel aan.
De eerste storm werd veroorzaakt door de Amerikaanse centrale bank, die toegaf dat inflatie niet zo tijdelijk was, en daarmee duidelijk maakte dat de rente hoger moest. Dat gaf al heel wat rimpelingen, maar die begonnen echt te kolken toen Rusland en Poetin de dreiging van een conflict begonnen hard te maken. Dat laatste is zo onvoorspelbaar en kan leiden tot zulke verregaande kettingreacties (China-Taiwan bijvoorbeeld). Het is dan ook niet te verwonderen dat de markten hun goed humeur verliezen. Maar er is meer aan de hand.
Sluimerende crash
Er is al een tijdje een sluimerende crash bezig van de zeepbel die goed verstopt achter de technologiesneltrein is groot geworden. Het is een beetje zoals “un train peut en cacher un autre”. Er is een technologietrein die aan het razen is, op stevige sporen, en met een krachtige locomotief. Niet zoals in 2000, toen het bij de meerderheid van de Nasdaq, een zeepbel was: hoge koersen, geen winsten. Maar achter die solide TGV was er een andere trein in het zog aan het meesurfen, met een manke locomotief, op papieren rails en zonder bestuurder. Die laatste trein is al een tijdje aan het wankelen, en nu wel volledig ontspoord.
Net zoals Abby Cohen (Goldman Sachs Goeroe) in 1999 de dotcomtrein deed voortdenderen, was Cathie Wood met haar ARK Innovation Fund de menner van een nieuwe generatie bubble-rijders in de afgelopen jaren. Haar fonds is ondertussen meer dan de helft van zijn waarde kwijt. Het waren doorgaans aandelen zonder winsten, maar met een opwindend verhaal. Dat verhaal bleek echter veel een sprookje, dat nu wordt doorprikt. Het is tekenend dat haar laatste sterkhouder nu Tesla is, waarover je minstens de vraag kan stellen of het met een koerswinst van 300 überhaupt een stabiele sterkhouder kan zijn, of een laatste poot die nog gaat omvallen.
De correctie van veel van deze belangrijke hype-aandelen met soms 80 procent - vanaf het hoogtepunt - is een kopie van de Nasdaq-crash van 2000. Met andere woorden, de crash heeft al plaatsgevonden, erop wachten is nu te laat. De laatste grote naschokken zijn het corrigeren van de cryptowereld in hun spoor, met de NFT’s (de recente hype) in het zog. Of Tesla ook nog de helft van zijn waarde moet kwijtspelen is een bijzaak, of een inschatting die u zelf kan maken.
Economie is belangrijkste motor
Er zijn drie zaken die aandelenmarkten in grote mate bepalen. Ten eerste de structurele winst- en vrijekasstroom-evolutie, waarachter de economische cycli en trends zich verschuilden. Ten tweede de liquiditeitsgroei, iets wat centrale banken bepalen (en die kijken ook naar de markten) en ten derde de grote schokken zoals oorlogen en grote crisissen. Dat laatste is moeilijk voorspelbaar. Maar telkens weer is de eerste pijler, de economie, de belangrijkste motor gebleken. De sectoren die winst kunnen genereren, en deze ook nog eens fors en structureel kunnen laten groeien, zijn beter uitgerust om crisissen te doorstaan. En alle boten varen wel bij meer liquiditeit. Die blijft nog altijd toestromen, minder dan een jaar geleden, maar de centrale banken draaien de kraan niet volledig stil. Mocht Rusland de tanks in Oekraïne laten binnenrollen, zal de kraan opnieuw met een grote zwaai opendraaien.
Wat er nu gebeurt is bijzonder interessant. De crash van de “luchtbelaandelen” is al meer dan een jaar sluimerend bezig, maar nu in volle neerwaartse kracht. Dit zijn de degradatiespelers. In de Champions’League van Big Tech blijven de resultaten erg sterk groeien, maar heeft men nu de wind even tegen, en spoelen er golven over de boeg. Maar in de tussencategorie tussen de “stars” en de vallende sterren zitten heel wat mooie bedrijven die nu aan veel lagere waarderingen door de storm komen boven drijven. Dàt zijn interessante doelwitten voor beleggers, zeker als de digitale transformatie de komende jaren zoals door ons verwacht verder gaat.
Want vergis je niet. De echte schade voor jouw vermogen is niet een sporadische storm die wat water over de boeg gooit. Het is het inflatiezout dat jarenlang het ijzer wegvreet van de romp. 7 procent op jaarbasis, dit jaar en de volgende jaren tussen de 2 en 5 procent. Dat is al snel 15 à 20 procent verlies aan koopkracht die niet zomaar herstelt. Die kracht hebben aandelen wel, net zoals enkele andere activa. Het is nu het moment om de gammele bootjes te verlaten, genaamd cash, cryptocurrency en spaarboekje, en wat stevigere schepen te zoeken. De technologiesector in zijn geheel zal hier netjes doorvaren. Maar ondertussen verdwijnen in hun zog achter hen de meme-scheepjes en de ARK van Wood in de woeste golven van de Fedstorm en de Poetindepressie.